Trefelt evjeblom har det minste utbredelsesområdet av de norske evjeblom-artene, i et nokså konsentrert område sørøst i landet. Der er den imidlertid nokså vanlig, selv om mange av angivelsene i Artskart ikke er bekreftet med herbariebelegg.

Flere grenete individer danner tette matter, her sammen med småvasshår Callitriche palustris. Grue, Evja (Hedmark).

Kjennetegn

De krypende, hvite, trinne og ofte grenete stenglene kan bli over 10 cm lange, men er ofte ikke mer enn et par centimeter høye. De motsatte bladene er enten sittende eller har en ganske kort stilk. Bladformen varierer avhengig av voksested. På tørrlangte steder er bladene kortstilket og bredest nederst, mens blad på planter i vann er mer langsmale. Hos vannformer kan stenglene mangle røtter på de nedre delene. Tørrlagte planter kan bli sterkt rødfargete. Bladparene står vekselvis i 90 graders vinkel i forhold til hverandre. Skuddene får dermed et trinnere omriss enn hos de øvrige hjemlige artene. Blomstene er alltid sittende (ustilket), enkeltvis eller av og til to sammen i bladhjørnene. Blomsten er tretallig med tre begerblad, tre kronblad og tre pollenbærere (og dette er grunnlaget for det norske navnet ‘trefelt evjeblom’). Blad og blomster kan også være mer eller mindre rødfargete. Kapselen er kuleformet og noe nedtrykt i toppen. Frøene er avlange og svakt bøyde.

Uskaftete blad, tre begerblad, tre kronblad og tre pollenbærere kjennetegner trefelt evjeblom. Grue, Evja (Hedmark).

Kromosomtall

Trefelt evjeblom har grunnkromosomtall x = 10 og er tetraploid med kromosomtallet 2n = 40. Tellinger er ikke utført på norsk materiale.

Økologi og utbredelse

Trefelt evjeblom finnes i ferskvann med varierende vannkvalitet, men ikke i utpreget næringsfattige eller i humusrike vann. Den vokser helst på silt eller leire og alltid på steder med åpent plantedekke og få andre arter. I Norge er utbredelsen sørøstlig, med relativt mange forekomster fra Fredrikstad (Østfold) og Lier og Ringerike (Buskerud) nordover til Stor-Elvdal og Ringsaker (Hedmark). Lengre sør på kysten er det dokumenterte funn fra Larvik (Vestfold), Tvedestrand (Aust-Agder) og Kristiansand (Vest-Agder). I Artskart angis den også fra Klepp (Rogaland), men denne angivelsen er ikke bekreftet med herbariebelegg. Det samme gjelder også mange angivelser fra det som er artens kjerneområde i sørøst.

Trefelt evjeblom er utbredt i Europa, men finnes spredt østover til tempererte deler av østligste Russland og til tropiske strøk i sørøstlige Asia. Arten er vidt utbredt i Nord-Amerika, men er regnet som innført der.

Forvekslinger

Trefelt evjeblom skiller seg fra korsevjeblom Elatine hydropiper og nordlig evjeblom Elatine orthosperma ved å ha tretallige blomster og ved at bladskaftet er mye kortere enn bladplaten, fra stilkevjeblom Elatine hexandra ved at blomstene og fruktene er sittende, og fra kransevjeblom Elatine alsinastrum ved at bladene er motsatte, ikke kransstilte. Trefelt evjeblom har dessuten bladpar som står vekselvis i 90 graders vinkel på stengelen, noe som gjør skuddene mer tredimensjonale enn hos de andre hjemlige artene. Stenglene er gjerne også noe grovere, og med rødfarge i stengler og blad, noe som skiller mot de andre hjemlige norske artene.

Kilder

Brandrud TE (1996). Elatine triandra. I K Fægri og A Danielsen (red.) Maps of distribution of Norwegian vascular plants. III. The southeastern element: 55–56.

CCDB Chromosome Counts Database. http://ccdb.tau.ac.il/search/ Lastet ned 9.5.2022

Elven R, Bjorå CS, Fremstad E, Hegre H og Solstad H (2022). Norsk flora. 8. utg. Samlaget, Oslo. 1255 s.

Rørslett B og Mjelde M (2021). Faktaark: Elatine triandra Trefelt evjeblom. Versjon 1. Fotoflora vannplanter. Norsk institutt for vannforskning. https://www.niva.no/en/projectweb/fotoflora-for-norske-vannplanter

Uotila P (1974). Elatine hydropiper aggr. in northern Europe. Mem. Soc. Fauna Flora Fenn. 50: 113–123.

Uotila P (2010). Elatinaceae. I B Jonsell og T Karlsson (red.) Flora Nordica. 6. Thymelaeaceae to Apiaceae: 62–69.

Siden siteres som:

Fremstad E. Trefelt evjeblom Elatine triandra Schkuhr. ​https://www.artsdatabanken.no/Pages/338350. Lastet ned <dag.måned.år>