Rødleddsnegl Boreochiton ruber er en vanlig art langs hele Norskekysten. Den finnes ofte på stein dekket av skorpeformende røde kalkalger. Den kjennetegnes av den røde eller rosa fargen som også har gitt opphav til artsnavnet.

Kjennetegn

Boreochiton ruber kan bli opptil 2 cm lang. Skallplatene er glatte, bortsett fra vekstlinjer. Skallplatene er rektangulære i formen og svakt rundede og forhøyede på midten. De har en svak kjøl på midten og et tydelig nebb i bakkant som overlapper skallplaten bak. Skallplatene har rød, rødbrun eller kremhvit farge. Kapperanden er dekket av små granuler som er synlige under lupe. Uten forstørrelse ser kapperanden ut som den er dekket med sandkorn eller sukkerkorn. Kapperanden har vanligvis kremhvite og rosa striper. De lyse stripene er ofte smalest.

Utbredelse

Arten finnes langs hele norskekysten. Den har en stor arktisk-sirkumboreal utbredelse som strekker seg rundt Nordishavet, Hvitehavet, Barentshavet og Karahavet og langs den arktiske kanadiske kysten. I Atlanterhavet finnes den i Nordøst-Atlanteren sør til de Britiske øyer, og i Nordvest-Atlanteren sør til Connecticut, USA. I Stillehavet finnes den sør til Japan i vest og sør til Washington, USA i øst.

Levesett

Boreochiton ruber finnes på stein- og fjellbunn og alger fra like under fjæresonen ned til 275 meters dybde. Arten finnes ofte på stein dekket med røde kalkalger.

Rødleddsneglen Boreochiton ruber sitter godt kamuflert blant røde kalkalger.

Forvekslingsarter

Boreochiton ruber kan forveksles med Tonicella marmorea som også har en kapperand som er dekket med små granuler, men granulene er større hos Boreochiton ruber, og gir kapperanden et mer kornet utseende enn kapperanden hos Tonicella marmorea som er glattere. Boreochiton ruber er alltid farget i rød- eller rosatoner, og kapperanden har mønster av tydelige, rette, mørke og lyse bånd, mens den er farget med mer ujevne flekker eller striper hos Tonicella marmorea.

Boreochiton ruber kan også forveksles med noen av fargevariantene til Lepidochitona cinerea. Kapperanden hos Lepodochitona cinerea har et karakteristisk mønster i form av vekslende mørke og lyse bånd med diamant-form, og med en mørk prikk midt i de lyse båndene. Skallplatene hos Lepidochitona cinerea er dekket med små granuler, mens de er glatte hos Boreochiton ruber.

Kilder

Jones AM og Baxter JM (1987). Molluscs: Caudofoveata, Solenogastres, Polyplacophora and Scaphopoda. EJ Brill, for Linnean Society of London and the Estuarine and Brackish-Water Sciences Association. 123s.

Kaas P og Van Belle RA (1985). Monograph of Living Chitons (Mollusca:Polyplacophora), vol. 2, Suborder Ischnochitonina, Ischnochitonidae: Schizoplacinae, Callochitoninae and Lepidochitoninae. EJ Brill, Leiden. 198s.