Lamellkjuke Daedaleopsis septentrionalis er en seig hattedannende kjuke med en overflate som har soner og rødbrune farger. Bildet er fra Gjeddebekken i Pasvik fra 2017.

Lamellkjuke Daedaleopsis septentrionalis er en nokså sjelden kjuke, som likevel kan være lokalt vanlig i Troms- og Finnmark. Arten vokser på dødved av bjørk i blandingsskog. Dette er en seig hattedannende kjuke med en overflate som har soner og rødbrune farger. Porelaget er brunt med kjennetegnende lameller. Lamellkjuke har en nordlig utbredelse.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og vanligvis trekantete i snitt. Den er halvsirkelformet og opptil 7 cm lang, 4 cm bred og 3 cm tykk ved festepunktet. Oversiden har tette konsentriske soner og er variabelt brun. Den blir mørkere med alderen, og døde og overvintrete fruktlegemer blir bleke og nesten hvite med mørkere basis. Porene er skiveformet og blekt til mørk brun. Skivene er tynne og bølget og forgrenet. De er opptil 2,5 cm dype ved basis.

Hyfesystemet er trimitisk.

Cystidier er fraværende.

Dendrohyphidia er til stede i hymeniet og poreåpningene, men kan være vanskelig å observere i tørre fruktlegemer.

Basidier er 30–45 x 4–5 μm.

Basidiosporer er 9–11 x 2–2,5 μm og sylindriske.

Substrata. Den vokser nesten utelukkende på død bjørk, særlig fjelbjørk, men også samlet noen få ganger på gråor og rogn i nordlige Sverige.

Bemerkninger. Arten er lett å gjenkjenne i felt på grunn av skiveformet porelag og ved at den vokser på bjørk og har en nordlig utbredelse.

Lamellkjuke Daedaleopsis septentrionalis vokser på dødved av bjørk i blandingsskog. Her fra Gjeddebekken i Pasvik, 2017.