Vokskjuke Antrodiella romellii er en resupinat, kremfarget kjuke som vokser på lauvtrær. Her er den funnet ved Eikesdalen på Nesset.

Vokskjuke Antrodiella romellii er en mindre vanlig kjuke som vokser på løvtrær. Arten er resupinat, kremfarget og gjennomskinnelig som fersk, men blir beigebrun eller aprikosfarget som tørr. Den skilles fra andre hvite kjuker i Antrodiella-slekten på sitt voksaktige utseende og på spore- og hyfekarakterer. Vokskjuke finnes i hele landet, med flest funn sør for Trøndelag.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er resupinate og ettårige. Den vokser i små til sammenflytende flekker og er opp til 4 mm tykk. Den er semigjennomskinnelige i snitt og er som om den er delvis fylt med et kvaeaktig stoff. Poreflaten er kremfarget til blekt halmfarget. Porene er kantete og vanligvis 6–8 per mm.

Hyfesystemet er di‑trimitisk. Generative hyfer med bøyler.

Cystidier er ikke til stede.

Basidier er 9–15 x 3–5 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 3,5–4 x 2–2,5 μm og avlangt elliptiske til kort sylindriske.

Substrata. Den vokser på døde løvtrær, slik som Alnus, Betula, Carpinus, Castanea, Corylus, Fagus, Ilex, Quercus, Salix, Tamarix og osp. I Nord-Amerika er den vanlig på bartrær.

Med alderen blir vokskjuke Antrodiella romellii mer beigefarget, som vist til høyre. Disse er funnet på Eikebakke i Sigdal.