Grangråkjuke Boletopsis leucomelaena er en jordboende poresopp i noe kalkholdig granskog. Denne er funnet i Gravaskogen i Porsgrunn i 2014.

Grangråkjuke Boletopsis leucomelaena er en noe sjelden, jordboende art i granskog, vanligvis på kalkholdig grunn. Gjenkjennes på at den er stilket, den nesten svarte hatten og forekomsten på kalkholdig grunn i granskog. Som fersk er kjuken myk, men blir sprø i tørket tilstand. Smaken er først mild, men utvikler en såpeaktig bitter ettersmak. Hatten er glatt og matt, med en dyp gråaktig farge, og kan fremstå nesten svart hos unge fruktlegemer. Finnes i sørlige deler av Norge

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og stilkete. Hatten er ofte uregelmessig i omriss og med bølget kant. Smaken er først mild, men utvikler en såpeaktig bitter etter-smak. Hatten er glatt og dyp gråaktig til nesten svart. Med alderen blir den mørk brunlig grå til grønnlig svart og rynket. Stilken er grå til olivenbrun. Poreflaten er først kremfarget og blir blekt lilla grå til olivengrå. Porene er kantete og 1–3 per mm. Hele fruktlegemet er svart med KOH.

Hyfesystemet er monomitisk.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 20–35 x 5,5–8,5 μm.

Basidiosporer er 5–6,5 x 4–5 μm og kantete og uregelmessig ornamenterte.

Substrata. Den vokser på bakken i granskog, vanligvis på kalkholdig grunn.

Bemerkninger. Gjenkjennes på den nesten svarte hatten og forekomsten på kalkholdig grunn i granskog.

Som fersk er grågrankjuke myk, men blir sprø ved tørking. Bildet er fra Konnuliåsen i Rollag, 2019.

Grangråkjuke Boletopsis leucomelaena har mørk og matt hatt med et lysere porelag. Denne er funnet vest for Konnulisetre i Rollag i 2019.