Artsdatabanken, Sabima og/eller NOF oppdager av og til rapporter i Artsobservasjoner som har et avvikende mønster i forhold til artens forventede utbredelse i tid og rom. I slike tilfeller er det også gjerne i tillegg mangler på tilstrekkelig bakgrunnsinformasjon knyttet til funnet. Det er da ikke mulig å gjennomføre validering av funnet. Følgende prosedyre er etablert for å følge opp rapportører som synes å ha flere slike avvikende rapporter i Artsobservasjoner:

  1. NOF og/eller Sabima gransker rapportørens funn.
    • Funn av rødliste- og svartelistearter valideres på vanlig måte.
    • I tillegg må interessante funn granskes og det må tas stikkprøver etter andre avvikende funn med hensyn til tid, sted, forvekslingsarter osv.
    • Rapportøren gis en måneds frist til å dokumentere, endre eller slette funn som ikke har den nødvendige kvalitet med hensyn til dokumentasjon.
  2. Funn som ikke er fulgt opp innen fristen underkjennes og vil deretter ikke være synlig i rapportsystemet eller i eksporter til andre distribusjonssystemer (Artskart, GBIF osv.)
  3. Rapportører som ved gjentatte anledninger ikke følger opp funn innen en måned etter igangsatt dialog, meldes av Sabima og/eller NOF til Artsdatabanken med en dokumentert tilrådning om å gi en advarsel. Det samme gjelder om det stadig kommer til nye svake rapporter.
  4. Artsdatabanken sender en skriftlig advarsel til rapportøren med tilbud om dialog med fagpersoner/validatorer knyttet til de aktuelle funnene.
  5. Om advarselen ikke følges opp innen en måned sendes det en melding om at alle rapporter fra rapportøren vil bli satt i dialog og ikke bli vist i systemet (inklusive statistikk).