Havkartlav
Rhizocarpon richardii
Havkartlav vokser på kalkfattige svaberg nær sjøen langs hele kysten fra Østfold til Finnmark. Den er nærmest beslektet med mørk kartlav, men skiller seg fra denne særlig ved å ha et lysere thallus og ved karakterer i epihymeniet.
- Innhold
- Morfologi
- Kjemi
- Habitat
- Kommentar
- Forvekslingsarter
Morfologi
Thallus er areolert og blir opp til 10 cm i diameter. Hypothallus er godt utviklet og er svart. Areolene blir opp til 0,5 mm i diameter, mellombrune, vanligvis med et grått anstrøk og matte. Areolene er sammenstilte, kantete og mer eller mindre flate. Margen reagerer mørkt fiolett med KI (KI+ mørk fiolett).
Apotheciene blir opp til 1 mm i diameter, svarte og ikke pruinøse, er mer eller mindre runde, vedvarende flate eller blir svakt konvekse og med en utydelig, men vanligvis vedvarende kant. Excipulumet er brunsvart i randen, lysere til fargeløst i indre del og inneholder krystaller som løses i K. Excipulumet reagerer ikke når K tilføres (K–). Hypotheciet er mørk rødbrunt og reagerer ikke når K tilføres (K–). Hymeniet er fargeløst. Epihymeniet er mørk olivengrønt til gråsvart og inneholder krystaller som løses i K. Epihymeniet blir klarere grønt når K tilføres (K–). Det er 8 ascosporer i hver ascus. Sporene er hovedsakelig 1-septerte, vedvarende fargeløse eller blir svakt brune etter hvert og måler 22–27 × 11–14 µm.
Kjemi
Arten innholder stictin- og/eller gyrophorsyre. Fargereaksjoner: Margen reagerer ikke eller blir svakt oransje ved tilførsel av PD, reagerer ikke eller blir gul ved tilførsel av K og reagerer ikke eller blir rød ved tilførsel av C (marg PD– eller PD+ svakt oransje, K– eller K+ gul, C– eller C+ rød).
Habitat
Havkartlav er vanlig på strandberg langs hele kysten, særlig på silikatberg.
Kommentar
Arten har vært inkludert i mørk kartlav, R. polycarpum, men skiller seg fra denne ved å ha et lysere thallus, ofte med et grått anstrøk, mer utydelig markert apotheciekant, og ved å ofte inneholde gyrophorsyre. Epihymeniet inneholder krystaller som løses i K og blir klarere grønt, mens epihymeniet hos brunkartlav ikke inneholder krystaller og blir mer eller mindre rødbrunt ved tilførsel av K.