Fremmede planter

Fremveksten av fremmede planter kan ha ulike effekter på humlebestander. Faktisk er det slik at flere av de mest invaderende fremmede planteartene er populære for humler. Fremmede planter som valurt Symphytum spp., ormehode Echium vulgare, lupin Lupinus spp., steinkløver Melilotus spp., kanadagullris Solidago canadensis, russekål Bunias orientalis og ikke minst kjempespringfrø Impatiens glandulifera kan være gode trekkplanter for humler. Det er heller ikke utenkelig at plantenes fremmarsj kan sees i sammenheng med vellykket pollinering og god frøsetting. I tillegg kan noen av disse plantene også bidra til at det blir flere humler der blomsterressurser er minimumsfaktor for bestandsstørrelsene til humlene. En art som hagehumle, som har gått noe tilbake de siste tiårene, ser ut til å ha fått et oppsving igjen i områder med mye kjempespringfrø, som med sine dype blomster er en svært populær plante for denne langtungete humla.

Til tross for at fremmede planter kan være gode trekkplanter for humler, er mange av dem sterkt uønsket i naturen. Trolig har de også flere negative effekter på humlesamfunnene. For det første fortrenger disse plantene andre gode trekkplanter for humlene slik at arter som er mer avhengige av hjemmehørende planter vil få reduserte muligheter. Flere av de fremmede plantene gir mat kun en kort periode i sesongen. Det er heller ikke kjent i hvilken grad arealer med fremmede planter påvirker potensialet for bolplasser til humler.

Den fremmede arten lupin er mange steder en viktig pollenleverandør for flere humlearter, også for fåtallige arter som kløverhumle og slåttehumle. Lupinblomstene leverer imidlertid ikke særlig mye nektar. Det er også vist at pollen fra lupiner kan inneholde antibeitestoffer som kan påvirke humlenes reproduksjonsevne (Arnhold et al. 2014). Det er imidlertid ukjent i hvilken grad slike påvirkninger er et mer generelt trekk med fremmede planter og i hvilken grad dette gjelder under lokale forhold der de fremmede plantene er lite belastet med herbivorer som induserer produksjon av antibeitestoffer.

Selv om mange hageplanter er sterkt uønsket i naturen, er det ingen tvil om at blomsterrike hager kan være viktige habitater for mange humler. Med økende bevissthet rundt dette med å ta vare på pollinatorer, har mange begynt å plante humlevennlige planter i parker og hager. Dette kan være et viktig tiltak lokalt og spesielt vår og høst da det kan være lite blomster å finne i naturen. En særdeles nyttig plante for mange langtungete humler er sibirertebusk Caragana arborescens. Denne blomstrer om våren når humledronningene trenger mye næring og kan trekke enorme mengder humler fra store områder. En plante som blomstrer seint, og som er viktig for langtungete humler, er blomkarse. Den kan være viktig for lushatthumle etter at tyrihjelmen er avblomstret.