Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Karplanter

Robinia pseudoacacia robinia

Fremmed art innenfor avgrensninga som er observert og etablert i Norge. Vurdert for Fastlands-Norge med havområder.

Lav risiko LO

Arten har moderat invasjonspotensiale, og liten økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 3B,2DEF

Med usikkerhet: LO (HI)

Geografisk variasjon i risiko.

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt 14 24 34 44
13 23 (33) 43
12 (22) [32] 42
11 21 31 41
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 3B , med usikkerhet ned.

Økologisk effekt: 2DEF , med usikkerhet opp.

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Karplanter og er terrestrisk.

Robinia Robinia pseudoacacia er et langlevd tre med frøreproduksjon og med effektiv klondannelse med rotskudd. Frøene spres nokså passivt, men kanskje til en begrenset grad med fugl. Arten kommer fra østlige Nord-Amerika og er innført som prydtre, dels i hager, men i større grad i parkanlegg og langs veier.

Robinia kan være i ekspansjon inn i Norge. Det tidligste funnet dokumentert i herbariene, er fra Vf Horten: Marinens sykehus, Karljohansvern i 1930. Dette er også det stedet der den første frøreproduksjonen ble antydet, i 1990. Første utilsiktete innførsel kom med tømmer, angivelig fra Skottland, til Södra Cells cellulosefabrikk på Tofte i Bu Hurum. Her ble en småplante først observert i 1990. I 2002 var treet 7 m høyt og satte frukt. I tillegg satte det mengder med rotskudd. Tilsvarende utvikling er sett i Vf Horten: Møringa - Karljohansvern fra 2002 til 2009 og i Ak Asker: Drengsrudbekken fra 2007 til i dag, nå med tre 'generasjoner' planter (mest trolig rotskudd-generasjoner), der den eldste frøs bort vinteren 2010/2011, men avkommet blomstret og satte mengder med moden frukt i 2011. Hoveddelen av forekomstene av robinia i Norge foreløpig skyldes spredning fra hager og videre klonal vekst med rotskudd, men frøimport med tømmer er dokumentert i Bu Hurum og også Bu Lier (1996). Arten har foreløpig ikke etablert noen større, sjølstendig reproduserende bestander i Norge (kanskje med unntak for Vf Horten; de tre generasjonene i Asker er basert på rotskudd), men det kan være et tidsspørsmål. Det skal trolig ikke store klimatiske endringen til før denne arten er effektivt frøreproduserende i Norge.

Arten er innført som prydtre, og er i ferd med å formere seg med frø i Norge. Den er også kommet inn som forurensning med innført tømmer.

Invasjonspotensialet er moderat med usikkerhet til begrenset; median levetid er moderat (med usikkerhet til begrenset) og ekspansjonshastigheten er moderat.

Arten vurderes til en liten økologisk effekt med usikkerhet til middels effekt. Dette er en av de fremmede plantene i Europa som har mest negativ påvirkning på det stedlige miljøet. Arten er i flere land i Europa ekstremt ekspansiv og danner tette kratt eller skoger ved hjelp av rotskudd. Røttene har nitrogenfikserende bakterier i rotknoller (se Basnou 2006) slik at den gjør jordsmonnet svært nitrogenrikt, dvs. overgjødslet. Dette fører først til at den stedegne undervegetasjonen forsvinner og erstattes av nitrogenelskende ugras, senere til at også det stedegne busk- og tresjiktet dør ut (se Branquart et al. 2007). Slike effekter er foreløpig ikke registrert i Norge, men dersom arten begynner å ekspandere hos oss, med frøreproduksjon på grunn av forventa klimaendring, vil vi kunne få tilsvarende effekter i norsk natur. Det er også angitt at arten har allelopatiske egenskaper og at den kan konkurrere med hjemlige arter om pollinatorer (se Wieseler 2005, Boer 2012).

Konklusjon

Robinia vurderes til lav økologisk risiko (med usikkerhet til høy) på grunn av et moderat (til begrenset) invasjonspotensial kombinert med små til middels store negative økologiske effekter. Dette er en endring fra forrige vurderingsrunde, da den ble vurdert til høy risiko. Årsak til endringen er at vi i mindre grad antar at sjeldne og truete arter vil bli påvirket innen vurderingsperioden. Det er relativt få slike arter i de skogtypene som kan bli mest utsatt for invasjon.


Risikovurderingen gjelder arten generelt, dvs. inkludert det som måtte foreligge av forvillede kultivarer (sorter). Datamaterialet som ligger til grunn for vurderingen, skiller ikke mellom ulike kultivarer, og slike kan derfor ikke vurderes separat med utgangspunkt i de data vi har tilgjengelig. Miljødirektoratet har bedt om en økologisk risikovurdering av kultivarene ‘Twisty baby’ og ’Umbraculifera’. Navnet ’Umbraculifera’ er akseptert av Royal Horticultural Society (se http://apps.rhs.org.uk/horticulturaldatabase/HortGenera.asp), men ’Twisty baby’ ligger som et synonym, trolig tilhørende ’Lace Lady’. Begge angis å blomstre sjelden og dermed også sjelden sette frø (http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=c143). Krussmann (1978) oppgir at blomster ikke er observert på ‘Umbraculifera’, og at den er saktevoksende. Foreløpig er det imidlertid først og fremst gjennom rotskudd at robinia sprer seg i norsk natur, men redusert/manglende frøsetting vil i alle fall på sikt bidra til å redusere invasjonspotensialet og kan gi en tilhørende lavere risiko. Vi har ikke undersøkt i hvilken grad andre kultivarer av Robinia pseudoacacia har dokumenterte egenskaper som vil kunne påvirke invasjonspotensialet og/eller økologisk effekt, slik at man kunne forvente en annen risiko enn den som gis i den generelle vurderingen av arten.

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 2   10 - 59 år      

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
Arten er dokumentert fra totalt 13 forekomster i Norge, og flere av disse stedene har den vært stabil over flere år. Det er trolig ikke snakk om frøreproduksjon foreløpig, men arten setter effektive rot- og stubbeskudd. Med et anslått forekomstareal (mørketall inkludert) på 200 km2, gir B2-kriteriet EN.
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
EN

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 3   160 - 499 m/år       ⇓

Estimeringsmåte a) Datasett med tid- og stedfesta observasjoner
Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet (m/år)
161
Nedre kvartil
144
Øvre kvartil
181

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 2   Liten effekt       ⇑


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 2   Liten effekt       ⇑

Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
T4 Nei Moderat Nei Konkurranse om plass Nei Nei
T4 Ja Svak Ja Konkurranse om plass Nei Nei

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 2   > 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Delkategori for invasjonspotensial påvirkes av klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt påvirkes av klimaendringer.

Vi regner med at pågående klimaendringer vil fasilitere denne arten og føre til at den kan invadere ulike typer av fastmarksskog de kommende tiårene. Det er vanskelig å peke ut spesifikke skogtyper, men arten fører til dramatiske endringer uansett hvilken skogtype den invaderer.

Geografisk variasjon i risiko

  • Artens evne til reproduksjon/spredning er begrensa til visse klimasoner eller -seksjoner
Trolig begrenset til nokså sommervarme deler av boreonemoral sone.

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse 1
Forekomstareal (km2) 40 3 5 7 120 200 280
Utbredelsesområde (km2) 8000
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur: 80

Potensiell utbredelse

Vi antar at arten kan ha potensielt utbredelsesområde på søndre Østlandet og Sørlandet. Vi forventer (konservativt) en tredobling av forekomstarealet de kommende 50 år, nå som arten synes å ha begynt å frøformere seg.
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 360 600 840

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

for Norge
for Norge
  Fylke Kjent Antatt Potensiell
Øs Østfold
OsA Oslo og Akershus
He Hedmark
Op Oppland
Bu Buskerud
Ve Vestfold
Te Telemark
Aa Aust-Agder
Va Vest-Agder
Ro Rogaland
Ho Hordaland
Sf Sogn og Fjordane
Mr Møre og Romsdal
St Sør-Trøndelag
Nt Nord-Trøndelag
No Nordland
Tr Troms
Fi Finnmark
Sv Svalbard med sjøområder
Jm Jan Mayen

Utbredelseshistorikk i Norge

Robinia kan være i ekspansjon inn i Norge. Det tidligste funnet dokumentert i herbariene, er fra Vf Horten: Marinens sykehus, Karljohansvern i 1930. Dette er også det stedet der den første frøreproduksjonen ble antydet, i 1990. Første utilsiktete innførsel kom med tømmer, angivelig fra Skottland, til Södra Cells cellulosefabrikk på Tofte i Bu Hurum. Her ble en småplante først observert i 1990. I 2002 var treet 7 m høyt og satte frukt. I tillegg satte det mengder med rotskudd. Tilsvarende utvikling er sett i Vf Horten: Møringa - Karljohansvern fra 2002 til 2009 og i Ak Asker: Drengsrudbekken fra 2007 til i dag, nå med tre 'generasjoner' planter (mest trolig rotskudd-generasjoner), der den eldste frøs bort vinteren 2010/2011, men avkommet blomstret og satte mengder med moden frukt i 2011. Hoveddelen av forekomstene av robinia i Norge foreløpig skyldes spredning fra hager og videre klonal vekst med rotskudd, men frøimport med tømmer er dokumentert i Bu Hurum og også Bu Lier (1996). Arten har foreløpig ikke etablert noen større, sjølstendig reproduserende bestander i Norge (kanskje med unntak for Vf Horten; de tre generasjonene i Asker er basert på rotskudd), men det kan være et tidsspørsmål. Det skal trolig ikke store klimatiske endringen til før denne arten er effektivt frøreproduserende i Norge.

for Norge
Fra Til og med Sted Antall individ Forekomstareal
km²
Utbredelsesområde
km²
Kommentar Fylker
1981 2000 16
( 16   *  1)
Bu,Te,Aa
2001 2016 40
( 40   *  1)
Øs,OsA,Bu,Ve,Te,Aa,Va
1990 2016 48
( 48   *  1)
Øs,OsA,Bu,Ve,Te,Aa,Va

Utbredelseshistorikk i utlandet

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

Temperert - Nemoral
  • Nord- og Mellom-Amerika
Subtropisk - Fuktig
  • Nord- og Mellom-Amerika
Østlige Nord-Amerika.

Nåværende utbredelse

Temperert - Nemoral
  • Europa
  • Asia
  • Oseania
  • Nord- og Mellom-Amerika
Temperert - Tørt
  • Asia
Subtropisk - Uspesifisert
  • Asia
Subtropisk - Middelhavsklima
  • Europa
  • Afrika
  • Oseania
  • Nord- og Mellom-Amerika
Subtropisk - Fuktig
  • Nord- og Mellom-Amerika
Subtropisk - Kappregionen
  • Afrika

Kom til vurderingsområdet fra

  • Ukjent

Nærmere spesifisering

Innført hageplante, uvisst hvorfra.

Første observasjon i Norge

Første observasjon - 1930

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs) 1930 Vf Horten: Marinens sykehus, Karljohansvern
Norsk natur 1990 Bu Hurum: Tofte 2002 Bu Hurum: Tofte 2002 Vf Horten: Møringa

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  
Grankildeskog VU fremtidig 0.0-1.9
  • Eutrofiering
0.1-1.9
Åpen låglandskildemyr VU fremtidig 0.0-1.9
  • Eutrofiering
0.1-1.9
Kalkrik bøkeskog VU fremtidig 0.0-1.9
  • Eutrofiering
0.1-1.9
Kalkrik bøkeskog VU fremtidig 0.0-1.9
  • Eutrofiering
0.1-1.9
Kalklindeskog VU fremtidig 0.0-1.9
  • Eutrofiering
0.1-1.9

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
T37 Ny fastmark på sterkt modifiserte og syntetiske substrater, rask suksesjon
0.0-1.9
0.0
T40 Sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng
0.0-1.9
0.0
T40 Sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng
0.0-1.9
0.0
T4 Fastmarksskogsmark
0.0-1.9
  • Eutrofiering
0.1-1.9

Import til Innendørs-Norge eller produksjonsareal

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
til gartneri, planteskoler, hagesentre, blomsterbuttikker o.l. Tallrike ganger pr. år Ukjent Pågående

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
av trevirke Introduksjon Flere ganger pr. 10. år Ukjent Pågående
øvrig rømning/forvilling Introduksjon Flere ganger pr. 10. år Ukjent Pågående Trolig gjennom utkast eller klonal vekst ut fra plantninger.

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 20

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Ingen kjent effekt
Grunnleggende livsprosesser
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Ingen kjent effekt
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal

Referanser

  • Boer, E. 2012. Risk assessment: Robinia pseudoacacia L.
  • Branquart, E., Vanderhoeven, S., Van Landuyt, W., Van Rossum, F., & Verloove, F. 2007 (updated 2015). Invasive Alien Species in Belgium: Robinia pseudoacacia
  • Wieseler, S. 2005. Plant Conservation Alliance's Alien Plant working Group: Fact Sheet: Black Locust - Robinia pseudoacacia L.
  • Basnou, C. 2006. DAISIE factsheet: Robinia pseudoacacia
  • Global Invasive Species Database: Species profile Robinia pseudoacacia 2015.
  • Krüssmann, G. 1978. Handbuch der Laubgehölze. Bind III. ISBN 3-489-62222-7: 496 pp.

URI

  • http://www.europe-aliens.org/speciesTheWorst.do
  • http://ias.biodiversity.be/species/show/15

Siden siteres som:

Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (2018, 5. juni). Robinia pseudoacacia, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2024, 27. December) fra http://www.artsdatabanken.no/Fab2018/N/1927