Ospebarkkjuke Oxyporus corticola er en vanlig kjuke som finnes i blandingsskog og vokser på osp. Dette er en lys resupinat kjuke som kjennes igjen ved at den er storvokst, lever på ospebark og har finlodden kant. Ospebarkkjuke kan lett forveksles med andre hvite resupinate kjuker og skilles fra disse på hyfe- og sporekarakterer i mikroskopet. Arten finnes i hele landet.

Ospebarkkjuke Oxyporus corticola er storvokst, lever på ospebark og har finlodden kant. Bilde fra Treåsen i Sigdal kommune. 

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige eller enkelte ganger flerårige. Kjuken er resupinat og opptil 12 cm i lengste dimensjon. Konsistensen er myk og læraktig som fersk og seig som tørr. Poreflaten er kremfarget til blekt lysebrun. Porene er runde til kantete og 2–4 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk.

Cystidier er 17–30 x 3–6 μm og er vanlige til sjeldne. De er sylindriske, tynnveggete og med en krystallkrone. De er ikke utstikkende eller bare litt utstikkende fra hymeniet.

Gloeocystidier er 33–45 x 6–10 μm og sylindriske til fusiforme. De er tynnveggete med lysbrytende innhold og ofte noe utstikkende fra hymeniet.

Basidier er 15–18 x 5–7 μm og klubbeformete.

Basidiosporer er (4,5–)5–6 x 3,5–4,5 μm og eggformete til bredt elliptiske.

Substrata. Kjuken vokser på Populus, men er også kjent fra Aesculus, Alnus, Betula, Carpinus, Fagus, Fraxinus, Lavandula, Quercus, Robinia, Salix, Sorbus, Tamarix, Tilia og Ulmus.