Grovporet vinterstilkkjuke Polyporus brumalis fra Nedalsfjellet i Sigdal kommune.

Grovporet vinterstilkkjuke Polyporus brumalis er en vanlig kjuke som finnes i løvskog på diverse løvtrær. Den vokser på grener og stubber, ofte sent i sesongen. Arten kjennes igjen på den sentrale midtstilken og de grove porene. Finporet vinterstilkkjuke Polyporus ciliatus er lik, men har mindre porer og opptrer tidligere i sesongen. Grovporet vinterstilkkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og stilket. Stilken er midtstilt og har lysere farge enn hatten. Hatten er opptil 6 cm i diameter og 0,5 cm tykk. Fargen er bronse til lilla‑brun. Den har små mørke hår på hatten og hattkanten. Poreflaten er hvitaktig og porene er kantete og måler 3–4 per mm. Den fruktifiserer fra mars til juni og august til november. Den er stort sett fraværende om sommeren.

Hyfesystemet er dimitisk. Hyfene er tynnveggete og med bøyler. Skjeletthyfene er tykkveggete og sveller opptil 13 μm i diameter.

Cystidier eller andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 16–22 x 5–6,5 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 6–7 x 2–2,5 μm og sylindriske.

Substrata. Arten vokser oftest på Betula og Alnus, men finnes også på Acer, Arbutus, Castanea, Corylus, Crataegus, Fagus, Fraxinus, Juglans, Malus, Populus, Prunus, Pyrus, Rhamnus, Robinia, Rubus, Quercus, Salix, Sorbus, Tamarix, Tilia og Ulmus, mer sjelden på bartrær.