Dynekjuke Perenniporia subacida er en sjelden kjuke som finnes i gammel granskog, der den vokser på gran. Dette er en lys resupinat, ofte storvokst kjuke med oransjefarget kant. Arten kjennes igjen på den dynelignende voksemåten på gran og på den lysoransje fargen. Den kan lett forveksles med andre lyse resupinate kjuker og sikreste kjennetegn er sporeform og hyfereaksjon med jod, sett i mikroskopet. Dynekjuke er kjent fra lavlandet på sentrale Østlandet, men er også funnet enkelte steder på indre/nordlige Østlandet og i Midt-Norge.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er flerårige, resupinate og blir vidt utbredt. Poreflaten er hvitgulaktig eller lysebrun, og ofte glinsende. Porene er runde til kantete, 4–5(–6) per mm.

Hyfesystemet er trimitisk. Hyfene er dextrinoide i Melzer's reagens.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 20–40 x 5,5–8,5 μm.

Basidiosporer er 4,5–6 x 3,5–4.5 μm og eggformete til bredt elliptiske. De er hyaline, tykk- til tynnveggete, glatte og noe dextrinoide til IKI-.

Substrata. I Norge er arten bare kjent fra Picea. I Europa for øvrig er den også kjent fra Larix og Pinus, noen få ganger er den også funnet på løvtrær som Populus og Prunus.

Bemerkninger. Arten gjenkjennes ved de flerårige fruktlegemene, at den vanligvis er på Picea, og de sterkt dextrinoide greinete hyfene. Eikedynekjuke og eggegul kjuke ligner, men begge vokser bare på løvtrær.

 

Dynekjuke Perenniporia subacida fra Gudbrandseterfjellet i Sigdal kommune.