Sprekkjuke Diplomitoporus crustulinus er en resupinat kjuke med et gulbrunt porelag som sprekker opp i karakteristiske ruter med alderen. Her er den funnet ved Ridalsbergi i Ål.

Sprekkjuke Diplomitoporus crustulinus finnes i eldre/gammel gran-naturskog der den vokser på ganske tynne og ferske granlæger, etter trær som har vokst sakte og har ”fastvokst” bark. Dette er en resupinat kjuke med et gulbrunt porelag som sprekker opp i karakteristiske ruter med alderen. Den har en østlig utbredelse i Norge.

Sprekkjuke Diplomitoporus crustulinus vokser på ferske læger av gran som gjerne ligger opp for bakken. Denne er fra Ridalsbergi i Ål.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemenee er ettårige og resupinate. Kjuken er opptil 4 mm tykk og lett å løsne. Konsistensen er seig som fersk og treaktig som tørr. Kanten er smal og hvit til blekt gulaktig brun. Poreflaten er kremfarget til blekt halmfarget, med alderen og tørking blir den halmfarget til blekt gulaktig brun. Karakteristisk er at ved tørking blir den oftest oppsprukket i uregelmessige stykker som er 1–4 cm lange og brede. Porene er kantete og 3–4 per mm.

Hyfesystemet er dimitisk.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 15–20 x 4–6 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 5–7 x 2–2,5 μm og allantoid til sylindriske.

Substrata. I Norge er den bare funnet på Picea.

Bemerkninger. Arten er vanligvis lett å kjenne igjen på grunn av det oppsprukkete fruktlegemet med halmfarget poreflate. Mikroskopisk vil de relativt store sporene skille den fra andre makroskopisk lignende arter.

Sprekkjuke Diplomitoporus crustulinus vokser på granlæger i eldre naturgranskog. Her ved Ridalsbergi i Ål.

Sprekkjuke Diplomitoporus crustulinus i granskog i Ledsagaren i Stor-Elvdal. Bildet er fra 2003.