Huldrekjuke Anomoporia bombycina er en sterkt trua kjuke som lever i gammel gran- og blandingsskog i lavlandet. Her fra Tronkberget i Stor-Elvdal.

Huldrekjuke Anomoporia bombycina er en sjelden kjuke som finnes i gammel gran- og blandingsskog, mest i skog på god bonitet i lavlandet. Dette er en resupinat og myk kjuke med bleklilla farger, noe som er et godt kjennetegn for arten. Sporekarakterer gir imidlertid den sikreste bestemmelsen av arten. Huldrekjuke er i all hovedsak funnet i sentrale deler av Østlandet, samt i indre Sør-Trøndelag.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Kjuken vokser i små flekker eller utbredt på stokken og er opptil 3 mm tykk. Den er myk som frisk og skjør som tørr. Den er lett å løsne fra underlaget. Kanten er hvit til blekt fiolett‑brun eller lavendel og ofte noe trådaktig til bomullsaktig. Poreoverflaten er kremfarget til blekt lavendel og porene er først sirkelformet, men blir raskt kantete og mer uregelmessige og måler 2–4 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk.

Cystidia er fraværende.

Basidier er 25–40 x 5–8 μm og bredt kølleformete.

Basidiosporer er 5–7 x 3–5 μm og bredt elliptiske. De er amyloide i Melzer's reagens.

Substrata. Den vokser på bartrær og særlig på gran Picea.

Bemerkninger. Huldrekjuke gjenkjennes på grunn av den fiolette til lavendelfargete poreflaten og de amyloide sporene i Melzer's reagens.

Huldrekjuke Anomoporia bombycina funnet i 2019 på Heimseteråsen, Sigdal.

Huldrekjuke Anomoporia bombycina har runde porer i porelaget. Her fra Jeppebekken i Flå.