Franskbrødsopp Albatrellus confluens er en vanlig kjuke som vokser på bakken og danner mykorrhiza med diverse bar- og løvtrær, men hovedsakelig med gran og furu i all slags type skog. Franskbrødsopp har en brun til oransje hatt og et lyst porelag og stilk. Den skilles fra fåresopp Albatrellus ovinus ved å være mer brunfarget og at den ikke får sitrongule flekker når en trykker på den. Franskbrødsopp finnes nord til Nordland.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og sentralt til lateralt stilket. Hatten er fra enkeltvis til flere på en greinet stilk, og formen er sirkelformet til vifteformet eller oppdelt og opptil 11 cm bred og 3 cm tykk. Øvre overflate er rosa-beige og blir laksefarget ved tørking og lagring. Poreoverflaten er kremfarget som frisk og blir langsomt blekt laksefarget etter tørking. Porene er sirkelformete til kantete og 3–5 per mm. Ved tørking blir den blekt rosa til brunlig med en mørkere rød sone over porelaget. Den har ofte en aromatisk og behagelig lukt.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene har enkle skillevegger og også tallrike bøyler. De er uregelmessige og variable i diameter, 4–50 μm i diameter. Gloeoplerous hyfer er også til stede og lysbrytende i Melzer's reagens og blir rødlige i KOH. De er 4–18 μm i diameter.

Basidier er 20–30 x 6–7,5 μm og med en basal bøyle.

Basidiosporer er 4–5 x 2,5–3,5 μm og eggrunde til elliptiske. De er svakt amyloide i Melzer's reagens.

Substrata. Arten vokser på bakken i barskog og har vid økologi, og forekommer både i furu- og granskog.

Bemerkninger. De blekt rødlige tonene på hatten og mangel på sitrongul farge ved riping i frisk tilstand, skiller arten fra fåresopp Albatrellus ovinus.