Kulekammanet
Pleurobrachia pileus
Den nærmest kuleformede kroppen har gitt denne kammaneten det beskrivende navnet kulekammanet, også kjent som sjøstikkelsbær. Kulekammanet er den kammaneten med tentakler som er vanligst langs store deler av norskekysten. Kammanetene i slekten Pleurobrachia er ikke selvlysende, i motsetning til de fleste andre kammaneter. Det vakre fargespillet hos disse artene kommer utelukkende fra lys reflektert fra flimmerplatene i bevegelse. Dette har gitt dem tilnavnet «diskomaneter».
- Innhold
- Kjennetegn
- Utbredelse
- Forvekslingsarter
Kjennetegn
Kroppen er nesten som en kule, med åtte kamrekker som er like lange og over ¾ av kroppslengden. Den har ett par lange tentakler som brukes til å fange byttedyr, og disse tentaklene kan trekkes inn i slirer. Tentaklene er opptil tjue ganger kroppens lengde og er kantet med filamenter langs den ene kanten. Kroppen er gjennomsiktig, men tentaklene og kamrekkene kan bli nesten melkehvite. Arten er liten i størrelse, den blir opptil 30 mm.
Utbredelse
Kulekammanet er vanlig langs norskekysten, spesielt nord til Trøndelag.
Forvekslingsarter
Alle kammaneter, unntatt artene i familien Beroidae, ser ut som unge kulekammaneter når de er i larvestadiet og kan være nesten umulig å skille fra hverandre.