Hatten på rosaskiveslørsopp er gyllent okerbrun, med en livlig okergulfarget hattkant som helt ung. I hattsentrum har rosaskiveslørsopp ofte tett med små, brune velumskjell. Skivene på unge fruktlegemer er lyst lillablå.

Rosaskiveslørsopp er en ganske liten art, med okerbrun hatt med brune, små skjell og lyst lilla til rosa skiver.

Kjennetegn

Fruktlegemene er middels til ganske små. Hatten er gyllent okerbrun, med en livlig okergulfarget hattkant som helt ung. I hattsentrum har rosaskiveslørsopp gjerne tett med små, brune velumskjell. Dette er rester fra det ytre sløret som dekker hele hatten hos helt unge fruktlegemer. Skivene er i begynnelsen lyst lillablå, men blåfargen svinner raskt. Stilken har en markert, kantet knoll, med okerbrune velumrester som en glinsende bord på knollkanten (sees best på unge eksemplarer). Hvis man tilfører kalilut (KOH; kaliumhydroksid) blir reaksjonen rødbrun på knollundersiden og på hattkanten.

Rosaskiveslørsopp er knyttet til grunnlendt kalkgranskog, iblant er den trolig også knyttet til kalkfuruskog.

Habitat og utbredelse

Denne arten er knyttet til grunnlendt kalkgranskog, gjerne på kalkknauser med karstoverflater (hull og groper i kalksteinen), iblant er den trolig også knyttet til kalkfuruskog. Arten har sitt klare tyngdepunkt på kalkryggene på Ringerike, Hadeland og Mjøs-området, med utposter i Nord-Trøndelag (Steinkjer) og Nordland (Grane). Sistnevnte utgjør trolig verdens nordligste funn av arten. Funn utenom disse områdene er i stor grad usikre, grunnet forveksling med blant annet den vanligere arten tvillingslørsopp Cortinarius metarius, og bør derfor undersøkes nærmere.

Rosaskiveslørsopp blir ofte forvekslet med tvillingslørsopp, men sistnevnte er nok en vanligere og mer utbredt art.

Forvekslingsarter

Rosaskiveslørsopp blir ofte forvekslet med tvillingslørsopp Cortinarius metarius, som nok er en vanligere og mer utbredt art. Disse har begge som unge en varmt okergul hatt, i kontrast til (lyst) lilla skiver. Rosaskiveslørsopp skilles imidlertid blant annet ut på sitt tette mønster av små, tiltrykte, brune velumskjell på hatten, lysere (aldri vedvarende lilla) skiver, og en svakere/negativ reaksjon med kalilut (KOH). En dråpe KOH på undersiden av knollen på tvillingslørsopp gir en øyeblikkelig og sterk rosarød eller blodrød farge, mens en dråpe på rosaskiveslørsopp gir negativ reaksjon (kun svakt gråbrun misfarging). KOH på hattkanten på rosaskiveslørsopp gir videre bare en svak rødbrun reaksjon, mens KOH på tvillingslørsopp gir en mørkt blodrød farge.

Rosaskiveslørsopp kan også forveksles med andre kalkbarskogsarter i fagerslørsopp-gruppen (Calochroi); for eksempel arter som silurslørsopp Cortinarius dalecarlicus og kristinslørsopp Cortinarius kristinae, men disse mangler gjerne tiltrykte, brune velumskjell på hatten, og har i tillegg gråhvite skiver.

De tre soppene til venstre er rosaskiveslørsopp Cortinarius piceae, mens de tre til høyre er kristinslørsopp Cortinarius kristinae.