Sølvslørsopp er en ganske karakteristisk Telamonia-slørsopp; der unge individer har en hvitaktig eller sølvhvit hatt, som med tiden blir (lyst) okerbrun.

Kjennetegn

Sølvslørsopp kjennetegnes på den først hvitaktige eller sølvhvite hatten. Denne fargen skyldes silkehvite, fine overflatefibre. Etter hvert skinner en noe mørkere farge flekkvis igjennom, og tilslutt er hele hatten mer anonymt okerbrun-aktig. Skivene på unge individer er lyst okerbrune, mens stilken er silkehvit og kjøttet lysebrunt eller korkbrunt.

Habitat og utbredelse

Sølvslørsopp antas å ha omtrent like mange forekomster utenfor som innenfor kalklindeskog, og er således i grenseland for å regnes som en kalklindeskogsart. I kalklindeskogen opptrer den ofte i litt fattigere utforminger, og gjerne i litt grasrike kantsoner.

Ellers opptrer den mest i kalkrik blandingsskog med bjørk og hassel, og i kalkbarskog med bjørk. Den er per 2021 kjent fra et femtitalls forekomster.

Forvekslingsarter

Sølvslørsoppen kan minne om villsvinslørsopp Cortinarius aprinus, som også er hvit som ung. Men sistnevnte er mer fibret (på grunn av tykt velum/slørrester), og når disse overflatefibrene forsvinner blir hatten mørkebrun. Villsvinslørsopp er også mørkere brun i kjøttet, blir flekkvis svartbrun på stilken, og har dessuten større sporer.