Grå skiferslørsopp
Cortinarius phaeosmus
Grå edelslørsopp er en nokså liten og slank Telamonia-slørsopp med gråbrune farger, som mørkner i stilk og kjøtt.
Kjennetegn
Grå edelslørsopp er én av flere middelstore til relativt små, og mørkebrune eller gråbrune Telamonia-slørsopper i kalklindeskog. Flere av disse artene er ytterst sjeldne og vanskelige å identifisere. Arten beskrevet her karakteriseres av en mer gråbrun farge enn sine forvekslingsarter. Den forveksles nok oftest med den langt vanligere edelslørsopp Cortinarius serratissimus, men sistnevnte har tydelige blåtoner som ung.
Mørknende edelslørsopp Cortinarius subbulliardioides, som er svært sjelden, er kanskje den arten som likner mest på grå edelslørsopp, men den har mer mørkebrun eller sjokoladebrun hatt og mørkner enda sterkere. Villsvinslørsoppene mørkner også, og kan også likne grå edelslørsopp, men disse er alle større, mer kjøttfulle, og har gjerne en ikke-hygrofan hatt.
Habitat og utbredelse
Etter nøye kartlegging av de vanskelige små og middelstore Telamonia-slørsoppene i kalklindeskog de seinere årene, og utførelse av DNA-sekvensering på de fleste innsamlinger, er det fortsatt ganske mange arter fra denne skogtypen som viser seg å ha ytterst få forekomster. Disse kan meget vel være små, gamle rest-forekomster fra postglasial varmetid, da lindeskogene var mer utbredt og disse sørlige artene antagelig var vanligere.
Denne arten er per 2021 kun funnet i Bøsnipa øst i Røyken (nær Slemmestad; 2015) og i Nes ved Holsfjorden/Tyrifjorden på Ringerike (2011) her til lands, og begge funnene ble gjort i nokså rasmarkspreget kalklindeskog. Arten er ellers nesten ukjent, og foreløpig bare kjent fra én annen lokalitet i Belgia.
Det har ikke vært mulig å finne noe korrekt, vitenskapelig navn for denne arten, og Cortinarius aff. phaeosmus må regnes som et arbeidsnavn. Arten er nå under beskrivelse som en ny art for vitenskapen. Den ekte C. phaeosmus (som lukter av persille/selleri) er foreløpig ikke påvist i Norge.
Forvekslingsarter
Med sine «kalde», nokså grå farger, kan grå edelslørsopp minne om enkelte reddiksopper (Hebeloma sp.). Den likner nok ellers på edelslørsopp Cortinarius serratissimus, men mangler blåfarge.
Mørknende edelslørsopp Cortinarius subbulliardioides, som er svært sjelden, er kanskje den arten som likner mest på grå edelslørsopp, men den har mer mørkebrun eller sjokoladebrun hatt og mørkner enda sterkere.
Villsvinslørsoppene Cortinarius aprinus mørkner også, og kan også likne grå edelslørsopp, men disse er alle større, mer kjøttfulle, og har gjerne en ikke-hygrofan hatt (som ikke skifter farge i tørt og fuktig vær). Grå edelslørsopp har også en mørkere hatt enn villsvinslørsoppene.