Kamsjøstjerne
Astropecten irregularis
Brunrød på oversiden og hvitaktig under. Øvre marginalplater er markante og dekket med ”korn” eller korte pigger. Lange, flattrykte pigger i tre rader stikker ut fra nedre marginalplate, hvorav den midterste piggen er lengst.
Kjennetegn
A. irregularis er brunrød på oversiden og hvitaktig under. I tillegg er særlig de øvre marginalplater markante. Fra de nedre marginalplater stikker det ut tre lange, flattrykte pigger hele veien rundt. I furen, ved sugeføttene, sitter det 3 furepigger og like ovenfor (i adambulakralen) sitter det 2-3 pigger til. Dette er en art hvor bl.a. antall pigger kan variere en del. Arten kan bli 10-12 cm i diameter.
Utbredelse
Arten finnes fra ca. 10-1000 m dyp (Clark & Downey 1992). Den er registrert stort sett langs hele norskekysten, bare ikke fra Finnmark og sør til Sørøya, ifølge Brattegard (2001).
Arten finnes i Nordøst-Atlanteren, sør til Marokko og Kapp Verde øyene (Clark & Downey 1992). Den er også registrert i Middelhavet (www.marinespecies.org).
Levesett
Denne arten ser man ofte under dykking, og da gjerne bare halve individet, fordi den liker å grave seg ned i sand- og mudderbunn. Den er glad i muslinger.
A. irregularis opptrer ofte alene, men av og til samles de – enten fordi det er mye mat tilgjengelig, eller for å gyte. Det er ting som tyder på at arten migrerer mot dypere vann når vinteren nærmer seg, for å unngå de hardeste stormene (Freeman et al. 2001).
Hos A. irregularis lever ofte en børstemark (Acholoe squamosa) i furen ved sugeføttene, og børstemarken kan av og til stikke hodet inn i mageregionen på sjøstjernen for å spise matrester (Meadows & Campbell 1972; Freeman m.fl. 1998). Forholdet til børstemarken blir beskrevet som ”kommensalisme”, dvs. hvor børstemarken har en fordel av å være der, mens det for A. irregularis verken er fordeler eller ulemper ved å ha den der. Det er da også kun ett individ per sjøstjerne.
I en studie fra Færøyene ble A. irregularis funnet hyppigst rundt ca. 200 m dyp, og i temperaturer over 7°C (vektet dyp og temperatur) (Ringvold & Andersen 2015).