Skogvinduedderkopp
Amaurobius fenestralis
Skogvinduedderkopp er vår vanligste cribbelate edderkopp, og den finnes både nær mennesker og ute i skogen.
- Innhold
- Kjennetegn
- Levested og økologi
Kjennetegn
Hunnene av skogvinduedderkopp kan bli opptil 10 mm stor, mens hannene er noe mindre. Kroppen er brun, men med mørkere hode. I fremre halvdel på bakkroppen er det et avlangt svart merke omgitt av hvit marmorering. Dette er vår vanligste cribellate edderkoppart, det vil si at den har et spinnfelt (cribellum) foran spinnvortene, samt to kamlignende rekker med tettsittende hår (calamistratum) på nest siste beinleddet (metatarsus) i det bakerste beinparet.
Levested og økologi
Skogvinduedderkopp spinner et løst, uregelmessig og blåaktig nett over et vertikalt underlag. I sentrum spinner den et skjulested inne i en sprekk eller lignende, der den sitter og venter på et byttedyr. Arten er meget vanlig i Norge og sees på husvegger, steinmurer, trær og lignende. Siden arten er nattaktiv, må man gå ut om natten for å få se den.
Voksne hunner kan man finne hele året, mens voksne hanner kun opptrer en kort periode om sensommeren eller tidlig høst da paringen skjer. Hannene har utviklet en lur atferd for å ikke bli tatt for å være et byttedyr. Han rister på bakkroppen ved nettet til hunnen i en spesifikk frekvens, slik at hunnen skjønner at dette er en oppvartning.
Det har blitt funnet kolonier av danseedderkopper Oonops pulcher i nettet til skogvinduedderkoppen.