Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Marine invertebrater (Svalbard)

Carcinus maenas strandkrabbe

Dørstokkart. Vurdert for Svalbard og sjøområder.

Lav risiko LO

Arten har begrensa invasjonspotensiale, og ingen kjent økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 2A,1

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt 14 24 34 44
13 23 33 43
12 (22) 32 42
11 [21] (31) 41
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 2A , med usikkerhet opp.

Økologisk effekt: 1 , med usikkerhet opp.

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Krepsdyr og er marin.

Carcinus maenas (strandkrabbe) har et vifteformet skall med sjatteringer som går i brunt, grønt, svart og hos noen i mørkerødt. Bredden på skallet kan gå opp mot 8 cm og lengden opp mot 6 cm. Fem spisse tenner på hver side av øynene er karakteristisk hos strandkrabben. Den er både euryterm og euryhalin, og den overlever i temperaturer fra ca 0 -33 grader Celsius og ved saliniteter mellom 3 og 54 ppt. Reproduksjon skjer vanligvis sommerstid i våre farvann, men strandkrabber med utrogn er registrert gjennom hele året. Den er ikke særlig kresen når det gjelder matopptak, og den eter det meste av det den er hurtig nok til å fange av bunndyr. Den eter også døde bunndyr og død fisk som ligger på bunnen. Man kan derfor med rette si at strandkrabben tilhører havets «renovasjonsvesen». Strandkrabben er kjønnsmoden ved en alder på 1-3 år, og den kan oppnå en alder på opp mot 6 år. Strandkrabben er utbredt i alle verdenshav, og langs norskekysten forekommer arten nord til Vest-Finnmark.

I 2011 ble larver av strandkrabbe funnet i ballastvann i tankskip om gikk mellom Europa og Svalbard (Ward m.fl. 2016), men arten er ikke påvist på Svalbard.

Det er lite trolig at strandkrabbe kan spres som metamorfosert («voksent») individ til Svalbard. Mest sannsynlig er spredning som larve via ballastvann (Ware m. fl 2016). Pelagiske larver kan leve fra få uker til flere måneder som plankton.

Strandkrabbe lever, som det norske navnet antyder, fortrinnsvis på grunt vann. Det er en robust art, og som nevnt, relativt hyppig forekommende langs hele norskekysten nord til Vest-Finnmark. Observasjonene ved Hammerfest i Vest-Finnmark fant sted ca 2010, og ved Senja i Troms ble arten observert ca 25 år tidligere. I praksis betyr det at arten hadde økt sin utbredelse nordover fra Senja til Hammerfest med en gjennomsnittshastighet på ca 10 km pr. år. Det er en rimelig sjanse for at arten vil kunne overleve ved Svalbard om det skjer en økning i vanntemperaturen i disse farvannene, spesielt om det blir mindre skuring av drivis i tidevannssonen. Imidlertid tyder modellstudier på at kysten av Svalbard ikke vil tilfredsstille artens temperaturkrav før om >50 år (Ware m.fl 2015). Arten er derfor vurdert til å ha begrenset invasjonspotensial.

Som predator på mindre bunnlevende organismer kan store populasjoner av strandkrabbe ha en påvirkning på artsmangfoldet på en lokalitet. I andre områder der arten er introdusert, har C. maenas hatt stor innvirkning som predator på andre arter (Grosholz and Ruiz 2002; Floyd and Williams 2004; Kimbro 2009). Ved den amerikanske vestkyst er arten vurdert til ulik økologisk risikokategori for ulike områder, varierende fra svak (BPL 1) til sterk påvirkning (BPL 3; Zaiko m.fl. 2011). Imidlertid vil den økologiske effekten fra krabben på Svalbard avhenge av interaksjoner med stedegne arter. Det kan eksempelvis være konkurranse om næring, eksempelvis mellom strandkrabber og andre dyr som sjøstjerner og pyntekrabber. Flere organismer, spesielt innen grupper som sjøstjerner, fisk og sjøfugl er også predatorer på strandkrabben. Arten er i denne sammenheng vurdert til å ha "ingen kjent økologisk effekt", men dette er forbundet med noe usikkerhet på grunn av manglende kunnskapsgrunnlag.

Konklusjon

Strandkrabbe (C. maenas) er stedegen på fastlands-Norge, men er introdusert till en rekke områder rundt om i verden og forekommer nå i alle verdenshav. Arten er ikke observert på Svalbard, men ved eventuell forandring av klima, med høyere vanntemperaturer og mindre is/isskuring, er sjansen for at den robuste strandkrabben vil kunne overleve ved Svalbard. C. maenas er vurdert til "Lav risiko", men dette er beheftet med stor usikkerhet grunnet mangelfullt kunnskapsgrunnlag om artens økologiske effekt og spredninsghastighet.

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 4   >= 650 år      

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
Potentiell utbredelsesområde om 50 år er vurdert til 25 000 km2. Dette er basert på prediksjoner fra CMIP5 modeller (ESLR server:https://www.esrl.noaa.gov/psd/ipcc/ocn/ ) for scenario RCP8.5 som indikerer at overflatetemperaturer på sommeren (juli-sept) langs sørlige Svalbard kan oppnå 8-10 grader
Gjeldende rødlistekriterium
B1
Rødlistekategori
NT

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 1   < 50 m/år       ⇑

Estimeringsmåte b) Literaturdata på spredningshastighet
Litteraturverdi på spredningshastighet (m/år)
45
Usikkerhet
stor usikkerhet
Antall utgangspunkt for spredning
1
Ekspansjonshastighet i m/år
45
Antakelser for litteraturestimatet er basert på
Det foreligger ikke bergeninger av spredningshastighet fra utlandet. Her er gitt et anslag basert på at arten finnes (stedegen) i Finnmark, men er ennå ikke spredt til Svalbard. Dette tyder på lav spredningshastighet.

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   Ingen kjent effekt       ⇑

Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
M1 Nei Svak Nei Predasjon Nei Ja
M4 Nei Svak Nei Predasjon Nei Ja
M2 Nei Svak Nei Predasjon Nei Ja
M5 Nei Svak Nei Predasjon Nei Ja
M7-4 Nei Svak Nei Predasjon Nei Ja
M15 Nei Svak Nei Predasjon Nei Ja

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   = 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Delkategori for invasjonspotensial påvirkes av klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt påvirkes av klimaendringer.

Strandkrabben er euryterm og kan overleve ved temperaturer mellom 0 og 30 grader Celcius. Ved Svalbard kan bunnvannstemperatur enkelte steder komme ned i -1,8 grader Celsius, og om det blir et varmere klima vil det bli færre slike områder. (Lave bunnvannstemperaturer ved Svalbard skyldes ofte dannelse av is og nedsynkning av kaldt og salt sjøvann).

Geografisk variasjon i risiko

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse 0
Forekomstareal (km2) 0 0
Utbredelsesområde (km2) 0
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur:

Potensiell utbredelse

Arten reproduserer ved temperaturer > 6 grader (Best et al. 2017). Potentiell utbredelse om 50 år er basert på prediksjoner fra CMIP5 modeller (ESLR server:https://www.esrl.noaa.gov/psd/ipcc/ocn/ ) for scenario RCP8.5 som indikerer at overflatetemperaturer på sommeren (juli-sept) langs sørlige Svalbard kan oppnå 8-10 grader C. Se også prediksjoner utført av Ware et al 2016
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 25 50 100

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

Utbredelseshistorikk på Svalbard

I 2011 ble larver av strandkrabbe funnet i ballastvann i tankskip om gikk mellom Europa og Svalbard (Ward m.fl. 2016), men arten er ikke påvist på Svalbard.

Utbredelseshistorikk i utlandet

Arten har i løpet av de siste 200 år blitt spredt til store deler av verden, og har invadert seks hovedregioner: Nordvestlige Atlanterhav (Maryland-Newfoundland) fra og med tidlig 1800-tall , sørvestlige Atlanterhav (Patagonia, 1993), the sørøstlig Atlanterhav (sør-Afrika, 1983), the nordøstlige Stillehav ( California-British Columbia, 1989), nordvestlige Stillehav (Japan, 1984) og sørvestlige Stillehav (Australia, tidlig 1900) (Carlton and Cohen 2003).

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

  • Atlanterhavet nordøst

Nåværende utbredelse

  • Atlanterhavet nordvest
  • Atlanterhavet nordøst
  • Atlanterhavet sørlig
  • Indiahavet tropisk
  • Indiahavet sørlig
  • Stillehavet nordlig
  • Østersjøen
  • Stillehavet sørlig
Arten har i løpet av de siste 200 år blitt spredt til store deler av verden, og har invadert seks hovedregioner: Nordvestlige Atlanterhav (Maryland-Newfoundland) fra og med tidlig 1800-tall , sørvestlige Atlanterhav (Patagonia, 1993), the sørøstlig Atlanterhav (sør-Afrika, 1983), the nordøstlige Stillehav ( California-British Columbia, 1989), nordvestlige Stillehav (Japan, 1984) og sørvestlige Stillehav (Australia, tidlig 1900) (Carlton and Cohen 2003).

Kom til vurderingsområdet fra

  • Ukjent

Nærmere spesifisering

Strandkrabben er utbredt i alle verdenshav og har et stort spredningspotensiale.Den er imidlertid ikke observert på Svalbard.

Første observasjon på Svalbard

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs)
Norsk natur

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
M1 Eufotisk fast saltvannsbunn
0.0-1.9
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9
M4 Eufotisk marin sedimentbunn
0.0-1.9
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9
M2 Afotisk fast saltvannsbunn
0.0-1.9
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9
M5 Afotisk marin sedimentbunn
0.0-1.9
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9
M7-4 Salt undervannseng i sublitoral
0.0-1.9
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9
M15 Sterkt endret eller ny marin sedimentbunn
0.0-1.9
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
med ballastvann/sand Introduksjon Ukjent Ukjent Kun i fremtiden C. maenas kan spres på mange måter, men via ballastvann er nok største faren for at arten kan komme til Svalbard. Briski et al. (2012), Ware et al 2016

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 1

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Ingen kjent effekt
Grunnleggende livsprosesser
  • Evolusjonære prosesser/økologiske interaksjoner
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Ingen kjent effekt
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal

Referanser

  • Moen FE & E Svensen 2014. Dyreliv i havet. Nordeuropeisk marin fauna. 6 utgave 768 pp
  • Best, Kiley; McKenzie, Cynthia H.; Couturier, Cyr C. 2017. Reproductive biology of an invasive population of European green crab, Carcinus maenas, in Placentia Bay, Newfoundland, Management of Biologcal Invasions 8:: 247-255
  • Ware C, Berge J, Jelmert A, Olsen SM, Pellissier L, Wisz M, Kriticos D, Semenov G, Kwasniewski S, Alsos IG (2015). Biological introduction threats from shipping in a warming Arctic. Journal of Applied Ecology 53(2): .: 340-349
  • Briski, E., Ghabooli, S., Bailey, S.A. & MacIsaac, H.J. (2012). Invasion risk posed by macroinvertebrates transported in ships’ ballast tanks. Biological Invasions, 14,: 1843–1850.
  • Carlton, James T.; Cohen, Andrew N. (2003). Episodic global dispersal in shallow water marine organisms: the case history of the European shore crabs, Carcinus maenas and C. aestuarii, Journal of Biogeography 30:: 1809-1820
  • Kimbro, David L. and 6 authors (2009). Invasive species cause large-scale loss of native California oyster habitat by disrupting trophic cascades., Oecologia 160:: 563-575
  • Zaiko, A., Lehtiniemi, M., Narscius, A., Olenin, S. 2011. Assessment of bioinvasion impacts on a regional scale: a comparative approach Biol. Invasions 13: 1739-1765

Siden siteres som:

Falkenhaug T, Gulliksen B, Jelmert A, Oug E og Sundet J (2018, 5. juni). Carcinus maenas, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2024, 23. December) fra http://www.artsdatabanken.no/Fab2018/S/28