Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Marine invertebrater

Marenzelleria neglecta

Dørstokkart. Vurdert for Fastlands-Norge med havområder.

Potensielt høy risiko PH

Arten har stort invasjonspotensiale, men ingen kjent økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 4AB,1

Med usikkerhet: PH (HI)

Geografisk variasjon i risiko.

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt 14 24 34 44
13 23 33 43
12 22 32 (42)
11 21 31 [41]
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 4AB

Økologisk effekt: 1 , med usikkerhet opp.

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Leddormer og er marin.

Marenzelleria neglecta er en flerbørstemark som graver dype ganger i bløtt bunnsediment på grunt vann. Den finnes i brakkvann med lav saltholdighet, normalt mellom 0,5 og 10 promille (Sikorski og Bick 2004, Didziulis 2006). Arten har opprinnelse fra østkysten av USA. I Europa ble den første gang observert i Ems-estuariet i Nederland i 1983 og i sydlige Østersjøen i 1985 (Didziulis 2006). Senere har den spredd seg i sentrale Østersjøområdet og er nå svært utbredd i Polen, de baltiske land, Finskebukten, østkysten av Sverige og opp til Åland (Didziulis 2006). I 2001 ble den også påvist i kanaler i Nederland (van Moorsel m.fl. 2010). Artens taksonomiske status var lenge uklar og den ble gjentagne ganger forvekslet med den svært nærstående (og også introduserte) Marenzelleria viridis fram til den ble beskrevet i 2004 (Didziulis 2006, Bastrop & Blank 2006). De to artene overlapper i utbredelse i sørvestlige Østersjøen, men M. viridis foretrekker noe høyere saltholdigheter enn M. neglecta og har hovedutbredelse i estuarier omkring Nordsjøbassenget (Bastrop & Blank 2006, Didziulis 2006). I Østersjøen finnes også en tredje introdusert nærstående art, Marenzelleria arctia, som har naturlig utbredelse i arktiske områder. Den foretrekker svært brakt vann og finnes hovedsakelig i de nordligste områdene (Bastrop og Blank 2006). De tre artene er vanskelig å adskille morfologisk. Ved undersøkelser i Østersjøen blir de tre artene ofte ikke adskilt og i flere tilfeller har det vært foretatt genetiske analyser for å skille artene (Bastrop og Blank 2006, Maximov et al. 2015, Kauppi et al 2015).

Marenzelleria neglecta er ikke registrert i Norge. Nærmeste kjente forekomster er Østersjøen og kanaler i Nederland.

Marenzelleria neglecta er mest sannsynlig introdusert med ballastvann i skipsfart. Arten har pelagiske larver som lever 4-12 uker fritt i vannmassene (Didziulis 2006).

Marenzelleria neglecta har et høyt invasjonspotensiale. I Nederland, nord-Tyskland og Østersjøen har arten spredd seg med en gjennomsnittlig hastighet på omkring 130 km per år basert på første observasjoner i Nederland (1983) og sydvestlige Østersjøen (1985) til Polen (1988), Litauen (1992), Sverige og Finland (1990) og indre Finskebukta (1996). Det er sannsynlig at spredningshastigheten vil være lavere der det ikke er sammenhengende brakkvannsområder og arten i større grad må forventes å bli spredd ved aktiv overførsel mellom potensielle lokaliteter, men invasjonspotensialet må allikevel forutsettes å være høyt.

Marenzelleria neglecta er en art som har både negative og positive økologiske effekter. I Østersjøen er det rapportert at arten har hatt negativ innflytelse på stedegne arter som børstemark (Hediste diversicolor) og amfipoder (Monoporeia affinis) og derved endret sammensetningen i benthiske økosystemer på grunt vann (Didziulis 2006). Det er imidlertid uklart om endringer for M. affinis også kan skyldes endringer i naturlige miljøforhold (temperatur, vannutskiftning) (Kauppi et al. 2015). Samtidig kan arten ved sin graveaktivitet ha positive effekter for økosystemet. Graveaktiviteten fører til en omlagring av bunnsedimentet samtidig som friskt vann tilføres, som stimulerer biogeokjemiske prosesser i sedimentet (Hedman et al. 2011, Maximov et al. 2015). I Østersjøen graver Marenzelleria dypere enn noen annen stedlige arter. Dette har ført til økt frigjøring av nitrogenforbindelser og redusert frigjøring av fosfor som motvirker eutrofiering i grunne økosystemer (Maximov et al. 2015). Samtidig er det frykt for at graveaktiviteten kan føre til økt mobilisering av miljøgifter i områder med sterkt forurensede bunnsedimenter (Maximov et al. 2015, Kauppi et al. 2015).

Konklusjon

Marenzelleria neglecta vurderes til kategorien potensiell høy risiko (PH), men med en viss usikkerhet i retning høy risiko (HI). Det er høyt invasjonspotensiale samtidig som arten ikke har dokumenterte vesentlige effekter (fortrengning) på stedlige arter som er utslagsgivende for vurderingen. Ved forrige risikovurdering (2012) ble arten vurdert til kategorien høy risiko. Det er endringer i kriteriesystemet både for invasjonspotensiale og økologisk effekt som medfører at arten nå plasseres i en annen risikokategori.

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 4   >= 650 år      

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
Arten er knyttet til brakkvannssystemer og må forventes å få en fragmentert utbredelse ved etablering i Norge. Det er ikke sannsynlig at arten vil ha tilbakegang eller ekstreme fluktuasjoner der den etablerer seg. Den blir derfor vurdert som livskraftig etter kriteriene for rødlisting.
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
LC

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 4   >= 500 m/år      

Estimeringsmåte b) Literaturdata på spredningshastighet
Litteraturverdi på spredningshastighet (m/år)
9000
Usikkerhet
stor
Antall utgangspunkt for spredning
1
Ekspansjonshastighet i m/år
9000
Antakelser for litteraturestimatet er basert på
Det er beregnet en spredningshastighet basert på første observasjon i Europa (Ems-estuariet i Nederland 1983), første observasjon i sydvestlige Østersjøen (1985) og videre spredning i Østersjøen (Polen 1988, Litauen 1992, Finland 1990, indre Finskebukta 1996) (Didziulis 2006). Verdiene ligger i intervallet 100-180 km per år, med en middelverdi på 130 km. Ved å omgjøre dette til forekomstareal langs en kystlinje, vil det tilsvare 65 forekomstruter (á 2 x 2 km) = 260 km2 per år. Fra dette kan det beregnes en ekspansjonshastighet (radius i forekomstareal) på 9000 m per år.

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%       ⇑

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   Ingen kjent effekt       ⇑

Stedegen art   Nøkkel­art Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
Hediste diversicolor LC Nei Moderat Ja Konkurranse om plass Nei Ja
Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
M4-24 Nei Moderat Ja Konkurranse om plass Nei Ja

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   = 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%       ⇑

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Geografisk variasjon i risiko

  • Artens økologiske effekter er begrensa til bestemte naturtyper
Arten har saltholdighetstoleranse i intervallet 0,5-10 promille (Sikorski og Bick 2004, Didziulis 2006) og vil ved etablering i Norge være avgrenset til brakkvannsmiljøer.

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse
Forekomstareal (km2)
Utbredelsesområde (km2)
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur:

Potensiell utbredelse

Marenzelleria neglecta forekommer i Østersjøen til syd-Sverige og i kanalsystemene i Nederland. Det er her vurdert som sannsynlig at arten vil kunne etablere seg i brakkvannsområder på Østlandet og Sørlandet, som ligger nærmest dagens utbredelsesområde. Innenfor dette området er det anslagsvis mellom 10 og 50 brakkvannssystemer hvor arten vil kunne finne levevilkår. Det er mest sannsynlig at den vil kunne overføres med skipstrafikk.
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 40 100 200

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

for Norge
  Fylke Kjent Antatt Potensiell
Øs Østfold
OsA Oslo og Akershus
He Hedmark
Op Oppland
Bu Buskerud
Ve Vestfold
Te Telemark
Aa Aust-Agder
Va Vest-Agder
Ro Rogaland
Ho Hordaland
Sf Sogn og Fjordane
Mr Møre og Romsdal
St Sør-Trøndelag
Nt Nord-Trøndelag
No Nordland
Tr Troms
Fi Finnmark
Sv Svalbard med sjøområder
Jm Jan Mayen

Utbredelseshistorikk i Norge

Marenzelleria neglecta er ikke registrert i Norge. Nærmeste kjente forekomster er Østersjøen og kanaler i Nederland.

Utbredelseshistorikk i utlandet

Marenzelleria neglecta har opprinnelse fra østkysten av USA. Den ble første gang observert Ems-estuariet i Nederland i 1983 og i sydlige Østersjøen i 1985 (Didziulis 2006). Senere har den spredd seg i sentrale Østersjøområdet og er nå svært utbredd i Polen, de baltiske land, Finskebukten, østkysten av Sverige og opp til Åland (Didziulis 2006). I 2001 ble den også påvist i kanaler i Nederland (van Moorsel m.fl. 2010). Artens taksonomiske status var lenge uklar og den ble gjentagne ganger forvekslet med den svært nærstående (og også introduserte) Marenzelleria viridis fram til den ble beskrevet i 2004 (Didziulis 2006, Bastrop & Blank 2006). De to artene overlapper i utbredelse i sørvestlige Østersjøen, men M. viridis foretrekker noe høyere saltholdigheter enn M. neglecta og har hovedutbredelse i estuarier omkring Nordsjøbassenget (Bastrop & Blank 2006, Didziulis 2006). Marenzelleria neglecta er også påvist i California. Det foreligger én rapport fra arktisk Canada, men denne er usikker og må undersøkes nærmere (Sikorski og Bick 2004).

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

  • Atlanterhavet nordvest
Arten forekommer på den amerikanske østkysten fra North Carolina to Georgia (Sikorski & Bick 2004)

Nåværende utbredelse

  • Atlanterhavet nordøst
  • Østersjøen
  • Stillehavet nordlig
Arten er morfologisk svært lik Marenzelleria viridis og Marenzelleria arctia, som begge er introdusert i Østersjøen. Artene har ofte vært forvekslet, spesielt M. viridis og M. neglecta, som begge er overført fra Nord-Amerika (Sikorski & Bick 2004). Nyere undersøkelser har klarlagt at M. neglecta og M. arctia i Europa er begrenset til Østersjøen, mens M. viridis også forekommer i kystområdene omkring Nordsjøen. Ved undersøkelser i Østersjøen, blir de tre artene ofte ikke adskilt og i flere tilfeller har det vært foretatt genetiske analyser for å skille artene (Maximov et al. 2015, Kauppi et al 2015).

Kom til vurderingsområdet fra

  • Opprinnelsessted (utlandet)

Første observasjon i Norge

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs)
Norsk natur

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
M4-24 brakk eufotisk finmaterialdominert bunn med temmelig liten til stor erosjonsmotstand
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
med ballastvann/sand Introduksjon Ukjent Ukjent Kun i fremtiden Arten vil kunne overføres fra Østersjøen til elveestuarier og brakkvannsområder i Norge

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 1

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Ingen kjent effekt
Grunnleggende livsprosesser
  • Næringsstoffkretsløp
  • Evolusjonære prosesser/økologiske interaksjoner
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Arten graver dypt i bunnsedimenter og er en aktiv bioturbator som bidrar til å øke oksygentilførsel og stoffomsetning i dypere sedimentlag. I Østersjøen, som er svært artsfattig, har dette hatt en positiv effekt da ingen stedlige arter har tilsvarende funksjon i økosystemet på bløtbunn.
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal

Referanser

  • van Moorsel, G., Tempelman, D., Lewis, W. 2010. De oostzeegroenworm Marenzelleria neglecta in het Noordzeekanaal (Polychaeta: Spionidae) Nederlandse Faunistische Mededelingen 34: 45-54
  • Didziulis, V. 2006. NOBANIS - invasive alien species fact sheet - Marenzelleria neglecta NOBANIS database: www.nobanis.org 8 s
  • Bastrop, R., Blank, M. 2006. Multiple invasions - a polychaete genus enters the Baltic Sea Biological Invasions 8: 1195-1200
  • Zaiko, A., Lehtiniemi, M., Narscius, A., Olenin, S. 2011. Assessment of bioinvasion impacts on a regional scale: a comparative approach Biol. Invasions 13: 1739-1765
  • Wittfoth, A.K.J. & Zettler, M.L. 2013. The application of a Biopollution Index in German Baltic estuarine and lagoon waters. Management of Biological Invasions 4: 43-50
  • Sikorski, A.V. & Bick, A. 2004. Revision of Marenzelleria Mesnil, 1896 (Spionidae, Polychaeta). Sarsia 89: 253-275.
  • Hedman, J.E., Gunnarsson, J.S., Samuelsson, G., Gilbert, F. 2011. Particle reworking and solute transport by the sediment-living polychaetes Marenzelleria neglecta and Hediste diversicolor. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 407: 294-301
  • Maximov, A., Bonsdorff, E., Eremina, T., Kauppi, L., Norkko, A., Norkko, J. 2015. Context-dependent consequences of Marenzelleria spp. (Spionidae: Polychaeta) invasion for nutrient cycling in the Northern Baltic Sea. Oceanologia 57: 342-348
  • Kauppi, L., Norkko, A., Norkko, J. 2015. Large-scale species invasion into a low-diversity system: spatial and temporal distribution of the invasive polychaetes Marenzelleria spp. in the Baltic Sea Biol Invasions 17: 2055-2074

Siden siteres som:

Oug E, Gulliksen B, Jelmert A, Sundet J og Falkenhaug T (2018, 5. juni). Marenzelleria neglecta, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2025, 9. January) fra http://www.artsdatabanken.no/Fab2018/N/2683