Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Karplanter

Salix euxina skjørpil

Fremmed art innenfor avgrensninga som er observert og etablert i Norge. Vurdert for Fastlands-Norge med havområder.

Lav risiko LO

Arten har moderat invasjonspotensiale, og liten økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 3A,2H

Geografisk variasjon i risiko.

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt 14 24 34 44
13 23 33 43
12 22 [32] 42
11 21 (31) 41
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 3A

Økologisk effekt: 2H , med usikkerhet ned.

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Karplanter og er terrestrisk.

Vurderingen gjelder skjørpil unntatt kultivaren "Bullata". Dette påvirker risikovurderingen og gjør denne vurderingen markert forskjellig fra hvordan arten ble vurdert i 2012.
Skjørpil Salix euxina (tidligere kalt S. fragilis) er et potensielt stort tre (10-20 m). Arten kommer fra områdene rundt Svartehavet og Det kaspiske hav. Den har i utgangspunktet seksuell frøformering og i tillegg vegetativ formering ved at kvister svært lett brekker av (det tidligere vitenskapelige navnet "fragilis" henspiller på dette), spres med vatn, rotslår, og gir opphav til nye planter. Frøene har hår og kan spres relativt langt med vind (trolig km). I Norge er det imidlertid bare (eller i alle fall nesten bare) kjent hunnplanter, og frøformering er ikke kjent. Hele den norske bestanden skyldes derfor trolig avbrukne kvister og greiner som har rotslått. Arten etablerer seg best i flommarkskog og strandnær skog, sump og indre strandeng, og inngår nå som en integrert del av vegetasjonen enkelte steder.

Skjørpil kan ha vært dyrket siden tidlig på 1800-tallet (eller kanskje allerede sent på 1700-tallet, se Wilse 1779), men den første forvillete planten er kjent fra 1919 i Vf Tjøme: Kolebekkilen, og arten var sjelden i norsk natur helt fram til 1980. De fleste tidlige rapportene gjaldt enkelttrær, trolig fra avbrukne greiner. Fra 1980 har antallet funn av arten økt meget sterkt, særlig i Østfold og Vestfold, men vi tror dette skyldes økt oppmerksomhet (særlig fra én person, Tore Berg) og at stordelen av forvillingen har funnet sted mellom 1920 og 1970. Arten er fullt naturalisert, med den begrensningen at naturaliseringen begrenser seg til et resultat av vegetativ formering. Utbredelsen begrenser seg til de ytterste delene av Oslofjorden i Østfold og Vestfold, der den er nokså hyppig i kystkommunene, med bare enkelte funn nord til Drøbaksundet (i Ak Frogn) og vest til Telemark (i Te Bamble, Kragerø).

Skjørpil har vært mye forvekslet med grønnpil S. xfragilis (tidligere S. xrubens, dvs. hybriden S. alba x euxina), og alle opplysninger som ikke er støttet av belegg, er suspekte eller sannsynligvis feil. Dette gjelder både tidlige litterære opplysninger hos f.eks. Blytt (1874) og rapporter i det moderne kartet i Artskart (2017). Karakterer som skiller de to, geografimønsteret og problemene med navn er oppsummert hos Elven & Fremstad (under arbeid). Den vedlagte dokumentasjonsfila gir et inntrykk av omfanget av forkastete opplysninger (herbariebelegg og rapporter) og deres geografiske fordeling.

Skjørpil er innført som hageplante. Videre spredning skjer bare med avbrukne kvister og greiner, over nokså korte avstander, men noe spredning i sjøvatn langs kysten.

Invasjonspotensialet er moderat, en kombinasjon av lang median levetid, men begrenset ekspansjonshastighet. Arten har en veletablert populasjon på kanskje 200 forekomster. Ekspansjonshastigheten beregnet ut fra funndata (150-200 m/år), er trolig høgere enn den reelle, en effekt av at man sent ble oppmerksom på arten (som art) og begynte å samle og registrere den. Vi antar at den reelle ekspansjonshastigheten kanskje er under 100 m/år, og at arten nå ekspanderer lite.

Skjørpil opptrer aldri i slike mengder at den fortrenger andre arter i noen målbar grad. Vi venter ikke at dette endrer seg i de kommende tiårene. Arten kan imidlertid hybridisere og utveksle gener med én stedegen art, istervier Salix pentandra (LC livskraftig). Dette gir en liten økologisk effekt. Skjørpil finnes imidlertid bare med hunnplanter i landet, og følgelig må pollen komme fra en istervier om det skal skje en hybridisering med skjørpil. Det er ikke kjent om disse hybridene produserer funksjonelle pollenkorn eller spiredyktige frø og om de kan tilbakekrysse mot istervier. Utbredelsen til skjørpil overlapper dessuten svært lite med isterviers utbredelse i Norge så sjansen for at hybridisering skal skje, er liten. Vi angir derfor usikkerhet ned til ingen økologisk effekt. Ideelt sett burde vi kunne satt ingen kjent økologiske effekt, med usikkerhet til en liten effekt, men metodikken gir ikke mulighet for dette.

Konklusjon

Skjørpil (minus kultivaren 'Bullata') vurderes til låg økologisk risiko på grunn av et moderat invasjonspotensiale kombinert med faren for introgresjon med istervier (som det er knyttet usikkerhet til). Dette er en solid nedgradering fra vurderingen i 2012 da arten (kollektivt, inkludert 'Bullata') ble vurdert med svært høg risiko. Nedgraderingen er en effekt av at 'stamarten' og 'Bullata' vurderes separat, noe som er det biologisk riktige.

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 3   60 - 649 år      

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
Trolig rundt 200 forekomster (mørketall inkludert) med sikkert over 1000 individer. Etter B2-kriteriet gir dette rødlistekategori VU.
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
VU

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 2   50 - 159 m/år      

Estimeringsmåte c) Anslått økning i forekomstareal siste året
Anslått økning i forekomstareal siste år (km²)
8
Beskriv underliggende antakelser og data
Scriptet medfører en overestimering av ekspansjonshastigheten; vi antar at de aller fleste nyere funn representerer gamle forekomster og at den tilsynelatende økningen i funn i nyere tid skyldes økt oppmerksomhet av arten, hovedsakelig av Tore Berg. Vi kan heller ikke bruke datasettet til å anslå en årlig økning, men velger å overstyre resultatet fra scriptet ved å sette et lavere anslag skjønnsmessig.
Ekspansjonshastighet i m/år
79.17

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   = 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 2   Liten effekt       ⇓

Stedegen art   Nøkkel­art Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
Salix pentandra Nei Ja Nei Ja True

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Delkategori for invasjonspotensial påvirkes ikke av klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt påvirkes ikke av klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

  • Artens evne til reproduksjon/spredning er begrensa til visse klimasoner eller -seksjoner
Begrenset til ytre Oslofjord, i området med den klimatisk beste kombinasjonen av relativt milde vintrer og varme somrer i Norge, i boreonemoral sone.

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse 0 1
Forekomstareal (km2) 204 2 4 6 408 816 1224
Utbredelsesområde (km2) 4600
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur: 40

Potensiell utbredelse

Vi regner ikke med at arten øker merkbart i forekomstareal (men at flere allerede eksisterende forekomster kan bli funnet). Vi regner heller ikke med at den potensielle utbredelsen øker, kanskje bortsett fra at arten snart burde bli funnet i Buskerud (Hurumlandet).
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 408 816 1224

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

for Norge
for Norge
  Fylke Kjent Antatt Potensiell
Øs Østfold
OsA Oslo og Akershus
He Hedmark
Op Oppland
Bu Buskerud
Ve Vestfold
Te Telemark
Aa Aust-Agder
Va Vest-Agder
Ro Rogaland
Ho Hordaland
Sf Sogn og Fjordane
Mr Møre og Romsdal
St Sør-Trøndelag
Nt Nord-Trøndelag
No Nordland
Tr Troms
Fi Finnmark
Sv Svalbard med sjøområder
Jm Jan Mayen

Utbredelseshistorikk i Norge

Skjørpil kan ha vært dyrket siden tidlig på 1800-tallet (eller kanskje allerede sent på 1700-tallet, se Wilse 1779), men den første forvillete planten er kjent fra 1919 i Vf Tjøme: Kolebekkilen, og arten var sjelden i norsk natur helt fram til 1980. De fleste tidlige rapportene gjaldt enkelttrær, trolig fra avbrukne greiner. Fra 1980 har antallet funn av arten økt meget sterkt, særlig i Østfold og Vestfold, men vi tror dette skyldes økt oppmerksomhet (særlig fra én person, Tore Berg) og at stordelen av forvillingen har funnet sted mellom 1920 og 1970. Arten er fullt naturalisert, med den begrensningen at naturaliseringen begrenser seg til et resultat av vegetativ formering. Utbredelsen begrenser seg til de ytterste delene av Oslofjorden i Østfold og Vestfold, der den er nokså hyppig i kystkommunene, med bare enkelte funn nord til Drøbaksundet (i Ak Frogn) og vest til Telemark (i Te Bamble, Kragerø).

Skjørpil har vært mye forvekslet med grønnpil S. xfragilis (tidligere S. xrubens, dvs. hybriden S. alba x euxina), og alle opplysninger som ikke er støttet av belegg, er suspekte eller sannsynligvis feil. Dette gjelder både tidlige litterære opplysninger hos f.eks. Blytt (1874) og rapporter i det moderne kartet i Artskart (2017). Karakterer som skiller de to, geografimønsteret og problemene med navn er oppsummert hos Elven & Fremstad (under arbeid). Den vedlagte dokumentasjonsfila gir et inntrykk av omfanget av forkastete opplysninger (herbariebelegg og rapporter) og deres geografiske fordeling.

for Norge
Fra Til og med Sted Antall individ Forekomstareal
km²
Utbredelsesområde
km²
Kommentar Fylker
1901 1920 Vf Tjøme: Kolebekkilen 1919 4
( 4   *  1)
Ve
1921 1940 Øf Moss 1937, Rygge 1930; Vf Tjøme 1933 12
( 12   *  1)
Øs,Ve
1941 1960 Øf Råde 1957, Rygge 1957 8
( 8   *  1)
Sikkert også Øf Moss og Vf Tjøme Øs
1961 1980 24
( 24   *  1)
Øs,Ve,Te
1981 2000 144
( 144   *  1)
Øs,Ve,Te
2001 2016 148
( 148   *  1)
Sikkert også Telemark Øs,OsA,Ve
1919 2016 204
( 204   *  1)
Øs,OsA,Ve,Te

Utbredelseshistorikk i utlandet

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

Temperert - Tørt
  • Europa
  • Asia
Subtropisk - Uspesifisert
  • Asia
Subtropisk - Middelhavsklima
  • Europa
Subtropisk - Fuktig
  • Europa
Området rundt Svartehavet og Det kaspiske hav (SØ-Europa, V-Asia).

Nåværende utbredelse

Temperert - Nemoral
  • Europa
Temperert - Tørt
  • Europa
  • Asia
Subtropisk - Uspesifisert
  • Asia
Subtropisk - Middelhavsklima
  • Europa
Subtropisk - Fuktig
  • Europa

Kom til vurderingsområdet fra

  • Ukjent

Nærmere spesifisering

Innført hageplante, uvisst hvorfra (men neppe direkte fra Svartehavsområdet).

Første observasjon i Norge

Første observasjon - 1919

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs)
Norsk natur 1919 Vf Tjøme: Kolebekkilen

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
T4-C-3 lågurtskog
0.0-1.9
0.0
T12-C-2 strandenger i øvre geolitoral og supralitoral
0.0-1.9
0.0
T29-C-2 stein- og grusstrender og strandlinjer i etablerings- og konsolideringsfase på epilitoral fastmark
0.0-1.9
0.0
T30-C-2 flomskogsmarker på finmateriale
0.0-1.9
0.0
T35 Sterkt endret fastmark med løsmassedekke
0.0-1.9
0.0
V8-C-3 saltpåvirket strand- og sumpskogsmark
0.0-1.9
0.0

Import til Innendørs-Norge eller produksjonsareal

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
til gartneri, planteskoler, hagesentre, blomsterbuttikker o.l. Ukjent Ukjent Opphørt, men kan inntreffe igjen
privatpersoners egenimport Ukjent Ukjent Opphørt, men kan inntreffe igjen

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
fra hager/hagebruk Introduksjon Flere ganger pr. 10. år Ukjent Pågående
egenspredning Spredning Flere ganger pr. 10. år Ukjent Pågående
øvrig rømning/forvilling Introduksjon Flere ganger pr. 10. år Ukjent Opphørt, men kan inntreffe igjen Utkast fra hager.

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Aseksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 20

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Ingen kjent effekt
Grunnleggende livsprosesser
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Ingen kjent effekt
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal
  • Salix euxina.xlsx (63896 kB)
  • Salix euxina.csv (8090 kB)
    Analyse med mørketallsintervall 3-10. Beste estimat for mørketall 3,70. Ekspansjonshastigheten er trolig estimert for høgt fordi konsentrasjonen av funn de siste 20 årene skyldes spesiell oppmerksomhet rundt arten.

Referanser

  • Blytt, A. 1874. Norges Flora eller beskrivelse af de i Norge vildtvoxende Karplanter tilligemed Angivelse af deres Udbredelse. 2. – A.W. Brøgger, Christiania. 855 pp.
  • Wilse, J.N. 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershus-Stift udi Norge. Christiania 599 s.
  • Elven, R. & Fremstad, E. Under arbeid (2017).. Salix - selje, vier og pil i Norge.

Siden siteres som:

Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (2018, 5. juni). Salix euxina, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2025, 9. January) fra http://www.artsdatabanken.no/Fab2018/N/1997