Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Karplanter

Nymphoides peltata sjøgull

Dørstokkart. Vurdert for Fastlands-Norge med havområder.

Høy risiko HI

Arten har begrensa invasjonspotensiale, og middels økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 2AB,3E

Geografisk variasjon i risiko.

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt 14 24 34 44
13 [23] (33) 43
12 22 32 42
11 21 31 41
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 2AB , med usikkerhet opp.

Økologisk effekt: 3E

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Karplanter og er limnisk.

Sjøgull Nymphoides peltata er en flerårig flytebladsplante som er opprinnelig i Mellom-Europa og Asia. Sjøgull kan spres med frø, men spres stort sett vegetativt gjennom avrevne utløpere (Larson 2007a). Frøsetting forekommer ikke i Sverige, og langdistansespredning med fugl herfra til Norge er ikke aktuelt. Arten er foreløpig kun påvist som utsatt i dammer i Østfold uten dokumentert spredning, og vi vurderer den derfor som en dørstokkart.
Dersom arten introduseres til større vassdrag i Norge, antar vi at den, på grunn av utløpere, vil kunne spres fort og danne store bestander på de lokalitetene den eventuelt etableres innen, og nedstrøms disse, dvs. følge samme mønster som i Sverige. Kommer den først inn i et gunstig vassdrag vil det sannsynligvis være vanskelig å bli kvitt den.

Sjøgull Nymphoides peltata ble plantet ut i dammer i Øf Fredrikstad og spredte seg litt i perioden 1975-1978. Den ble plantet inn i Bryggerhusdammen på Refsahl i Fredrikstad (Østfold) i 1995, (notat på herbarieark fra Svein Åstrøm 2009, se Artskart, Artsdatabanken). Dansk materiale ble innført til dammen i 1995, og den står sammen med en rekke andre fremmede arter innført i perioden 1993-96 (Åstrøm 1998). Denne dammen er sannsynligvis næringsrik, men kalsium-innholdet vet vi ikke noe om.

Arten vil sannsynligvis kunne vokse og spres langs vassdrag også i Norge. Den spres imidlertid ikke med fugl, og videre spredning fra dammen i Østfold kan sannsynligvis bare skje med menneskets hjelp. Den er ikke spredt herfra siden 1995. Arten er foreslått satt på negativlista, dvs. problemarter som man anbefaler å ikke tillate import av for norsk hobbybruk/ norsk zoobransje (Fosså 2010).

Dersom arten introduseres til større vassdrag i Norge, vil den kunne spres fort og skape problemer. Det er ikke utenkelig med en slik introduksjon i løpet av de neste 50 år - vi foretar derfor en risikovurdering av arten.

Arten er utsatt som prydplante. Videre spredning innad i vassdraget skjer typisk vegetativt med klonal vekst eller gjennom fragmentering. Spredning mellom vassdrag er mest sannsynlig ved menneskets hjelp, enten tilsiktet eller eventuelt med fritidsutstyr (båt, fiske).

Arten finnes etablert i Sverige (Skåne) og Danmark, men er ikke registrert i Finland. I Danmark er den forvillet fra dyrking. Den anses fortsatt som sjelden i Danmark, men ser ut til å være under spredning. Den dukker ofte opp på nye lokaliteter, enten pga. passiv spredning eller bevisst utplanting. På noen lokaliteter kan den etter noen år bli meget dominerende (http://www.fugleognatur.dk). Den anses ikke som invasiv i Danmark (http://www.nobanis.org/).
Invasjonspotensialet er foreløpig begrenset i Norge, men dette er en art som raskt kan bli et problem dersom den får ordentlig fotfeste (jfr. erfaringer fra Sverige).

Planten ble registrert i Sverige i 1870 (forvillet i dammer i den botaniske hagen i Lund, http://linnaeus.nrm.se). Alle fore­komstene av arten i Sverige antas å stamme fra direkte utplantinger. Den er nå en problem­plante i flere områder innenfor Mälar-vassdraget, hvor den stedvis dekker store deler av vann­overflata på mindre lokaliteter og har negativ betydning for biologisk mangfold og økosystemet for øvrig (Josefsson & Andersson 2001). I innsjøen Väringen danner den massebestand som medfører problemer for bl.a. båt- og badeaktiviteter (Larson & Willen 2006). Planten regnes som invasiv i Sverige og inngår i handlingsplanen: Åtgärder mot främmande invasive vattenväxter i sötvatten (Naturvårdsverket rapport 6373).

Gjentakende kutting av sjøgull i Sverige har ikke ført til særlig reduksjon av bestanden. Larson (2007a) påpeker at hoved­problemet med mekanisk kutting er risikoen for at oppkuttede plante­fragmenter kan spres til nye områder. Imidlertid er det et klart behov for en eller annen form for kontroll for å hindre spredning fra de etablerte lokalitetene, og for å redusere økologiske effekter. Planten er hurtigvoksende, kan spres vegetativt og har klonal vekst, og har potensial for romlig fortrengning av stedegne arter. I Sverige er det vist at har sjøgull har negativ innvirkning på veksten av undervannsplantene hornblad Ceratophyllum demersum og hjulvassoleie Ranunculus circinatus (Larson 2007b).

Konklusjon

Sjøgull vurderes å ha høy risiko i norsk natur, en kombinasjon mellom et begrenset (til moderat) invasjonspotensial og en moderat negativ økologisk effekt. Dette skyldes i hovedsak en føre var-tenkning; arten er foreløpig kun registrert noen få steder i Østfold, og da bare som utsatt i hagedammer. I Sverige, derimot, er den ansett som en problemplante, og det er ikke utenkelig at et tilsvarende scenario kan inntreffe i Norge. Blant dokumenterte negative økologiske effekter finner vi reduksjon av lystilgang for andre organismer, fortregning av hjemlige arter, endring av næringssyklusen. I tillegg har også arten negative økonomiske konsekvenser i form av redusert verdi av landområdene ned mot slike infiserte innsjøer og kostnader knyttet til fjerning av arten. Det angis også fra Nord-Amerika at bading, fisking o.l. hindres i innsjøer som er invadert av denne arten.

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 2   10 - 59 år       ⇑

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
Arten er dokumentert fra tre dammer i Øf Fredrikstad, men den er utgått flere av disse stedene. Den er så langt vi vet bare utsatt hvilket betyr at vi er på produksjonsareal. Dersom arten etablerer seg hos oss, kan den trolig bli vanskelig å bli kvitt. Et anslått forekomstareal på rundt 50 km2 om 50 år tilsvarer EN etter B2-kritieret. Setter usikkerhet oppover.
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
EN

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 2   50 - 159 m/år      

Estimeringsmåte b) Literaturdata på spredningshastighet
Litteraturverdi på spredningshastighet (m/år)
78
Antall utgangspunkt for spredning
1
Ekspansjonshastighet i m/år
78
Antakelser for litteraturestimatet er basert på
Ekspansjonshastighet er beregnet ut fra anslått forekomstareal om 50 år.

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 3   Middels effekt      

Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
F2-5 Nei Fortrengning Ja Konkurranse om plass Nei Nei

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   = 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Delkategori for invasjonspotensial påvirkes ikke av klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt påvirkes ikke av klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

  • Artens evne til reproduksjon/spredning er begrensa til visse klimasoner eller -seksjoner
Vil trolig være begrenset til sommervarme deler av boreonemoral sone.

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse
Forekomstareal (km2) 0 0
Utbredelsesområde (km2) 0
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur: 0

Potensiell utbredelse

Vi anser at arten kan etablere seg rundt Oslofjorden.
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 32 48 80

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

for Norge
for Norge
  Fylke Kjent Antatt Potensiell
Øs Østfold
OsA Oslo og Akershus
He Hedmark
Op Oppland
Bu Buskerud
Ve Vestfold
Te Telemark
Aa Aust-Agder
Va Vest-Agder
Ro Rogaland
Ho Hordaland
Sf Sogn og Fjordane
Mr Møre og Romsdal
St Sør-Trøndelag
Nt Nord-Trøndelag
No Nordland
Tr Troms
Fi Finnmark
Sv Svalbard med sjøområder
Jm Jan Mayen

Utbredelseshistorikk i Norge

Sjøgull Nymphoides peltata ble plantet ut i dammer i Øf Fredrikstad og spredte seg litt i perioden 1975-1978. Den ble plantet inn i Bryggerhusdammen på Refsahl i Fredrikstad (Østfold) i 1995, (notat på herbarieark fra Svein Åstrøm 2009, se Artskart, Artsdatabanken). Dansk materiale ble innført til dammen i 1995, og den står sammen med en rekke andre fremmede arter innført i perioden 1993-96 (Åstrøm 1998). Denne dammen er sannsynligvis næringsrik, men kalsium-innholdet vet vi ikke noe om.

Arten vil sannsynligvis kunne vokse og spres langs vassdrag også i Norge. Den spres imidlertid ikke med fugl, og videre spredning fra dammen i Østfold kan sannsynligvis bare skje med menneskets hjelp. Den er ikke spredt herfra siden 1995. Arten er foreslått satt på negativlista, dvs. problemarter som man anbefaler å ikke tillate import av for norsk hobbybruk/ norsk zoobransje (Fosså 2010).

Dersom arten introduseres til større vassdrag i Norge, vil den kunne spres fort og skape problemer. Det er ikke utenkelig med en slik introduksjon i løpet av de neste 50 år - vi foretar derfor en risikovurdering av arten.

for Norge
Fra Til og med Sted Antall individ Forekomstareal
km²
Utbredelsesområde
km²
Kommentar Fylker
1961 1980 Øf Fredrikstad: Ved Kongstenhallen 1975 4
( 4   *  1)
Øs
1981 2000 Øf Fredrikstad: Bryggeridammen 1990 4
( 4   *  1)
Øs
2001 2016 Øf Råde: Øvre Havavei 1 4
( 4   *  1)
Øs

Utbredelseshistorikk i utlandet

Sjøgull kommer opprinnelig fra Mellom-Europa og Asia. Den finnes i Sverige (Skåne) og Danmark, men er ikke registrert i Finland. I Danmark er den forvillet fra dyrking. Den anses fortsatt som sjelden i Danmark, men ser ut til at være under ekspansjon. Den dukker ofte opp på nye lokaliteter, enten pga. passiv spredning eller bevisst utplanting. På noen lokaliteter kan den etter noe år bli meget dominerende. (http://www.fugleognatur.dk). Den anses ikke som invasiv i Danmark (http://www.nobanis.org/).

Planten ble registrert i Sverige i 1870 (forvillet i dammer i den botaniske hagen i Lund, http://linnaeus.nrm.se). Den danner nå problem­vekst i flere områder innenfor Mälar-vassdraget, hvor den stedvis dekker store deler av vann­overflata på mindre lokaliteter og har negativ betydning for biologisk mangfold og økosystemet for øvrig (Josefsson & Andersson 2001). I innsjøen Väringen danner den massebestand som medfører problemer for bl.a. båt- og badeaktiviteter (Larson & Willen 2006). Planten regnes som invasiv i Sverige og inngår i handlingsplanen: Åtgärder mor främmande invasive vattenväxter i sötvatten (Kyrkander og Örnborg 2010: Naturvårdsverket rapport 6373).

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

Temperert - Nemoral
  • Europa
  • Asia
Subtropisk - Uspesifisert
  • Europa
  • Asia
Sør- og Mellom-Europa nord til Elbdalen (østlige Tyskland) og Baltikum, Asia.

Nåværende utbredelse

Temperert - Nemoral
  • Europa
  • Asia
  • Nord- og Mellom-Amerika
Subtropisk - Uspesifisert
  • Europa
  • Asia
  • Nord- og Mellom-Amerika

Kom til vurderingsområdet fra

  • Annet sted (utlandet)
  • Ukjent

Nærmere spesifisering

Innført hage/damplante, delvis fra Danmark (utafor naturlig utbredelsesområde).

Første observasjon i Norge

Første observasjon - 1975

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs) 1975 Øf Fredrikstad: Ved Kongstenhallen 2016 Øf Råde: Øvre Hagavei 1
Norsk natur

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
F2-5 klare intermediære innsjømasser i små og/eller grunne innsjøer
0.0-1.9
  • Oksygenmangel
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Annen tilstandsendring
0.1-1.9

Import til Innendørs-Norge eller produksjonsareal

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
privatpersoners egenimport Sjeldnere enn hvert 10. år Ukjent Pågående

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
øvrig utsetting Introduksjon Sjeldnere enn hvert 10. år Ukjent Opphørt, men kan inntreffe igjen

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Aseksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 5
  • Arten overlever ved temperaturer < 5°C

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Gren et al. (2007) anslår at mekanisk kutting og fjerning av sjøgull potensielt kan koste Sverige 28-72.8 millioner SEK årlig. Redusert rekreasjons- og estetisk verdi knyttet til innsjøer forurenset med sjøgull kan også forårsake en nedgang i eiendomsverdie (se Mikulyuk & Nault 2008, Invasive Species Compendium).
Grunnleggende livsprosesser
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
  • Rekreasjon, friluftsliv og naturbasert reiseliv
Positive økologiske effekter
Ingen kjent effekt
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal

Referanser

  • Larson, D., Willén, E. 2006. Främmande och invasionsbenägna vattenväxter i Sverige. Svens Bot. Tidskr. 100: 5-15.
  • Josefsson, M. & Andersson, B. 2001. The Environmental Concequences of Alien Species in the Swedish Lakes Mälaren, Hjälmeren, Vänern and Vättern. Ambio 30(8): 514-521.
  • Larson, D. 2007b. Growth of submerged plants below different densities of Nymphoides peltata (S.G. Gmel.) Kuntze. Aquatic Botany 86: 280-284.
  • Åstrøm, S. 1998. 11.juni til Refsahl/Roppestad I Torsnes, Fredrikstad (ekskursjonsreferat). Blyttia 56(2): 72.
  • Larson, D. 2007a.. Reproduction strategies in introduced Nymphoides peltata populations revealed by genetic markers. Aquatic Botany 86: 402-406.
  • Fosså, S. 2010. Vurdering av arter i norsk zoohandel og -hobby. Akvatiske organismer – planter. Norges Zoohandleres Bransjeforening
  • Kelly, J. & Maguire, C.M. 2009. Fringed Water Lily (Nymphoides peltata) Invasive Species Action Plan. Prepared for NIEA and NPWS as part of Invasive Species Irland.
  • Darbyshire, S.J. & Francis, A. 2008. The Biology of Invasive Alien Plants in Canada. 10. Nymphoides peltata (S. G. Gmel.) Kuntze Canadian Journal of Plant Science 88(4): 811-829
  • Nault, M.E. & Mikulyuk, A. 2009. Yellow Floating Heart (Nymphoides peltata): A Technical Review of Distribution, Ecology, Impacts, and Management. Wisconsin Department of Natural Resources Bureau of Science Services, PUB-SS-1051
  • Gren, I.-M., Isacs, L. & Carlsson, M. 2007. Calculation of costs of alien invasive species in Sweden - technical report. Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Economics, ISSN 1401-4068 83 pp
  • Mikulyuk, A. & Nault, M. 2008. Invasive Species Compendium: Nymphoides peltata
  • Kyrkander, T. og Örnborg, J. 2014. Sjögull i svenska vatten - förslag på åtgärder för att bekämpa denna invasive växt Fauna & flora 109(2): 26-30
  • Kyrkander, T. og Örnborg, J. 2010. Åtgärder mot främmande invasiva vattenväxter i sötvatten - kunskapsläget i dag och råd för framtiden Naturvårdsverket rapport 6373: 41 pp

Siden siteres som:

Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (2018, 5. juni). Nymphoides peltata, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2025, 23. January) fra http://www.artsdatabanken.no/Fab2018/N/1611