Hjortedyr hører til klovdyrene, en gruppe planteetere med to klover på hver fot, og de er drøvtyggere. Hjortedyr har øynene plassert på siden av hodet. Dermed kan de oppfatte bevegelser uten å snu seg, og raskt flykte fra eventuelle rovdyr.

Geviret er kanskje det som kjennetegner hjortedyrene best. Med unntak av villrein er det bare hannen som har gevir. Geviret felles årlig, og blir større for hver gang det vokser ut. 

I Norge har vi fire arter i hjortedyrfamilien; elg, hjort, rådyr og villrein. I tillegg finnes det et lite antall viltlevende dåhjort i Østfold. Dåhjort er imidlertid en introdusert art i Norge. 

Størrelsen varierer i stor grad. Fra vårt minste hjortedyr - rådyret, til skogens konge - elgen.

Elg Alces alces (Linnaeus, 1758)

En fullvoksen elg kan veie 700-800 kg og bli opptil 30 år, og er sammen med bison og isbjørn Europas største landlevende pattedyr. Det er følgelig ikke rart at ulv og bjørn er elgens eneste naturlige fiender, utenom mennesket.

Hjort Cervus elaphus Linnaeus, 1758

De siste 50 år har utbredelsen av hjort økt kraftig i Norge, og i dag finnes den i de fleste kommuner sør for Saltfjellet i Nordland. I brunstperioden om høsten går kronhjorten rundt med et flere kilo tungt gevir på hodet, og demonstrerer sin styrke med dype brøl.

Rådyr Capreolus capreolus (Linnaeus, 1758)

Rådyr er vår desidert minste hjorteviltart. Før år 1900 var arten sjelden i Norge, men i løpet av hundre år har den spredt seg til hele landet.

Rein Rangifer tarandus (Linnaeus, 1758)

Norge er, ved siden av Russland, eneste land i Europa med opprinnelig, vill fjellrein. Arten er tilpasset et liv i det arktiske høyfjellet – med trugeliknende klover og luktesans som kan lokalisere lav under et 60 cm tykt lag med snø.

Kilder

Andersen, R., Duncan, P. & Linnell, J.D.C. (red.). 1998. The European Roe Deer: The biology of success. Scandinavian University Press. 376 s.

Andersen, R. & Hustad, H. (red.). 2004. Villrein & Samfunn. En veiledning til bevaring of brukav Europas siste villreinfjell. NINA Temahefte 27. 77 s.

Arntsen, G.B. 2011. Gaupas (Lynx lynx) predasjon på tamrein (Rangifer tarandus) i Nord-Norge. Er gaupa selektiv? Masteroppgave ved Universitetet for Miljø- og biovitenskap. 36 s.

Austrheim, G., Solberg, E.J. & Mysterud, A. 2011. Spatio-temporal variation in large herbivore pressure in Norway during 1949-1999: has decreased grazing by livestock been countered by increased browsing by cervids?. Wildlife Biology 17: 286-298.

Bevanger, K., Linnell, J.D.C., Odden, J. & Strand, O. 2013. Rovvilt og villrein. En kunnskapsstatus med utgangspunkt i Blefjellområdet. NINA Rapport 978. 57 s.

Bergerud, A.T. 1988. Caribou, wolves and man. Trends in Ecology and Evolution 3: 68-72.

Bevanger, K. & Jordhøy, P. 2004. Villrein – fjellets nomade. Naturforlaget, Oslo. 168 s.

Bjørneraas, K., Herfindal, I., Solberg, E.J., Sæther, B.E., Van Moorter, B. & Rolandsen, C.M. 2012. Habitat quality influences population distribution, individual space use and functional responses in habitat selection by a large herbivore. Oecologia 168: 231-168.

Bjørneraas, K., Solberg, E.J., Herfindal, I., Van Moorter, B., Rolandsen, C.M., Tremblay, J.-P., Skarpe, C., Sæther, B.-E., Eriksen, R. & Astrup, R. 2011. Moose Alces alces habitat use at multiple temporal scales in a human-altered landscape. Wildlife Biology 17(1): 44-54.

Cagnacci, F., Focardi, S., Heurich, M., Stache, A., Hewison, A.J.M., Morellet, N., Kjellander, P., Linnell, J.D.C., Mysterud, A., Neteler, M., Delucchi, L., Ossi, F. & Urbano, F. 2011. Partial migration in roe deer: migratory and resident tactics are end points of a behavioural gradient determined by ecological factors. Oikos 120: 1790-1802.

Debeffe, L., Focardi, S., Bonenfant, C., Hewison, M.A.J., Morellet, N., Vanpe, C.. Heurich, M., Kjellander, P., Linnell, J.D.C., Mysterud, A., Pellerin, M., Sustr, P., Urbano, F. & Cagnacci, F. 2014. A one night stand? Reproductive excursions of female roe deer as a breeding dispersal tactic. Oecologia 176: 431-443.

Eriksen, A., Wabakken, P., Zimmermann, B., Andreassen, H.P., Arnemo, J.M., Gundersen, H., Liberg, O., Linnell, J.D.C., Milner, J.M., Pedersen, H.C., Sand, H., Solberg, E.J. & Storaas, T. 2011. Activity patterns of predator and prey: a simultaneous study of GPS-collared wolves and moose. Animal Behaviour 81: 423-431.

Eriksen, A., Wabakken, P., Zimmermann, B., Andreassen, H.P., Arnemo, J.M., Gundersen, H., Milner, J.M., Liberg, O., Linnell, J.D.C., Pedersen, H.C., Sand, H., Solberg, E.J. & Storaas, T. 2009. Encounter frequencies between GPS-collared wolves (Canis lupus) and moose (Alces alces) in a Scandinavian wolf territory. Ecological Research 24(3): 547-557.

Flydal, K., Hermansen, A., Enger, P.S. & Reimers, E. 2001. Hearing in reindeer (Rangifer tarandus). Journal of Comparative Physiology A 187: 265-269.

Fryxell, J.M., Greever, J. & Sinclair, A.R.E. 1988. Why are migratory ungulates so abundant? American Naturalist 131: 781-198.

Gervasi, V., Nilsen E.B., Sand, H., Panzacchi, M., Rauset, G.R., Pedersen, H.P., Kindberg, J., Wabakken, P., Zimmermann, B., Odden, J., Liberg, O., Swenson, J.E. & Linnell, J.D.C. 2011. Predicting the potential demographic impact of predators on their prey: a comparative analysis of two carnivore–ungulate systems in Scandinavia. Journal of Animal Ecology. doi: 10.1111/j.1365-2656.2011.01928.x

Gervasi, V., Nilsen, E.B., Odden, J., Bouyer, Y., Linnell, J.D.C. 2014. The spatio-temporal distribution of wild and domestic ungulates modulates lynx kill rates in a multi-use landscape. Journal of Zoology 292: 175-183.

Gervasi, V., Sand, H., Zimmermann, B., Mattisson, J., Wabakken, P. & Linnell, J.D.C. 2013. Decomposing risk: Landscape structure and wolf behavior generate different predation patterns in two sympatric ungulates. Ecological Applications 23: 1722-1734.

Godvik, I.M.R., Loe, L.E., Vik, J.O., Veiberg, V., Langvatn, R. & Mysterud, A. 2009. Temporal scales, trade-offs and functional responses in red deer habitat selection. - Ecology 90(3): 699-710.

Haanes, H., Herfindal, I., Røed, K.H., Heim, M., Sæther, B.-E., Markussen, S.S., Solberg, E.J., Niedziałkowska, M., Hundertmark, K.J., Jezdrzejewska, B., Niedziałkowski, K., Sidorovich, V.E., Gorny, M., Veeroja, R., Solberg, E.J., Laaksonen, S., Sand, H., Solovyev, V.A., Shkvyria, M., Tiainen, J., Okhlopkov, I.M., Juskaitis, R., Done, G., Borodulin, V.A., Tulandin, E.A. & Jezdrzejewski, W. 2014. Spatial structure in European moose (Alces alces): genetic data reveal a complex population history. Journal of Biogeography 41: 2173-2184.

Johnsen, T.V., Systad, G.H., Jacobsen, K.-O., Nygård, T. & Bustnes, J.O. 2007. The occurrence of reindeer calves in the diet of nesting Golden Eagles in Finnmark, northern Norway. Ornis Fennica 84: 112-118.

Kojola, I., Huitu, O., Toppinen, K., Heikura, K., Heikkinen, S. & Ronkainen, S. 2004. Predation on European wild forest reindeer (Rangifer tarandus) by wolves (Canis lupus) in Finland. Journal of Zoology, London 263: 229-235.

Kojola, I., Tuomivaara, J., Heikkinen, S., Heikura, K., Kilpeläinen, K. Keränen, J., Paasivaara, A. & Ruusila, V. 2009. European wild forest reindeer and wolves: endangered prey and predators. Annales Zoologici Fennici 46: 416-422.

Lande, U.S., Loe, L.E., Skjærli, O.J., Meisingseth, E. & Mysterud, A. 2014. The effect of agricultural land use practice on habitat selection of red deer. European Journal of Wildlife Research 60: 69-76.

Langvatn, R. 1990. Hjorten. S. 81-100 i Semb-Johansson, A. (red.). Norges dyr. Pattedyrene 2. – J.W. Cappelens forlag as, Oslo.

Linnell, J.D.C. & Zachos, F.E. 2011. Status and distribution patterns of European ungulates: genetics, population history and conservation. S. 12-53 i Putman, R., Apollonio, M. & Andersen, R. (red.). Ungulate management in Europe : problems and practices. Cambridge University Press, Cambridge.

Linnell, J.D., Aanes, R. & Andersen, R. 1995. Who killed Bambi? The role of predation in the neonatal mortality of temperate ungulates. - Wildlife Biology 1: 209-223.

Loe, L.E., Mysterud, A., Veiberg, V. & Langvatn, R. 2010. No evidence of juvenile body mass affecting dispersal in male red deer. J. Zool. 280: 84-91.

Lone, K., Loe, L.E., Gobakken, T., Linnell, J.D.C., Odden, J., Remmen, J. & Mysterud, A. 2014. Living and dying in a multi-predator landscape of fear: Roe deer are squeezed by contrasting pattern of predation risk imposed by lynx and humans. Oikos 123: 641-651.

Madslien, K., Ytrehus, B., Vikøren, T., Malmsten, J., Isaksen, K., Hygen, H.O. & Solberg, E.J. 2011. Hair-loss epizootic in moose (Alces alces) associated with massive deer ked (Lipoptena cervi) infestation. Journal of Wildlife Diseases 47(4): 893-906.

Madslien, K., Ytrehus, B., Viljugrein, H., Solberg, E.J., Bråten, K.R. & Mysterud, A. 2012. Factors affecting deer ked (Lipoptena cervi) prevalence and infestation intensity in moose (Alces alces) in Norway. Parasites & Vectors 5(1): 251.

Mattisson, J. 2011. Interactions between Eurasian lynx and wolverines in the reindeer husbandry area. PhD Thesis, Faculty of Resources and Agricultural Sciences, Department of Ecology, Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden.

Mattisson, J., Odden, J. & Linnell, J.D.C. 2015. A catch-22 conflict: Access to semi-domestic reindeer modulates Eurasian lynx depredation on domestic sheep. Biological Conservation 179: 116-122.

Mattisson, J., Odden, J., Nilsen, E.B., Linnell, J.D.C., Persson, J. & Andrén, H. 2011. Factors affecting Eurasian lynx kill rates on semi-domestic reindeer in northern Scandinavia: Can ecological research contribute to the development of a fair compensation system? Biological Conservation 144: 3009–3017.

Meisingset, E.L. 2008. Alt om hjort. Biologi, jakt, forvaltning. Tun forlag, Bokklubben Villmarksliv, ISBN 978-82-525-6659-8. 232 s.

Melis, C., Basille, M., Herfindal, I., Linnell, J.D.C., Odden, J., Gaillard, J.-M., Høgda, K.A. & Andersen, R. 2010. Roe deer population growth and lynx predation along a gradient of environmental productivity and climate in Norway. Ecoscience 17(2): 166-174.

Melis, C., Nilsen, E.B., Panzacchi, M., Linnell, J.D.C. & Odden, J. 2013. Roe deer face competing risks between predators along a gradient in abundance. Ecosphere 4(9):111. http://dx.doi.org/10.1890/ES13-00099.1

Milner, J.M., van Beest, F., Solberg, E.J. & Storaas, T. 2013. Reproductive success and failure: the role of winter body mass in reproductive allocation in Norwegian moose. Oecologia 172: 995-1005.

Morellet, N., Bonenfant, C., Börger, L., Ossi, F., Cagnacci, F., Heurich, M., Kjellander, P., Linnell, J.D.C., Nicoloso, S., Sustr, P, Urbano, F. & Mysterud, A. 2013. Seasonality, weather and climate affect home range size in roe deer across a wide latitudinal gradient within Europe. Journal of Animal Ecology 82: 1326-1339.

Morellet, N., Klein, F., Solberg, E.J. & Andersen, R. 2011. The census and management of populations of ungulates in Europe. - S. 106.143 i Putman, R., Apollonio, M. & Andersen, R. (red.) Ungulate management in Europe : problems and practices. Cambridge University Press, Cambridge.

Myking, T., Solberg, E.J., Austrheim, G., Speed, J.D.M., Bøhler, F., Astrup, R.A., Eriksen, R. 2013. Browsing of sallow (Salix caprea L.) and rowan (Sorbus aucuparia L.) in the context of life history strategies: a literature review. European Journal of Forest Research 132 (3): 399-409.

Mysterud, A., Bischof, R., Loe, L.E., Odden, J. & Linnell, J.D.C. 2012. Contrasting migration tendencies of sympatric red deer and roe deer suggest multiple causes of migration in ungulates. Ecosphere 3(10): 1-6.

Mysterud, A., Meisingset, E.L., Veiberg, V., Langvatn, R., Solberg, E., Loe, L.E. & Stenseth, N.C. 2007. Monitoring population size of red der Cervus elaphus: an evaluation of two types of census data from Norway. Wildlife Biology 13: 285-299.

Nellemann, C., Vistnes I., Jordhøy, P., Strand, O. & Newton, A. 2003. Progressive impact of piecemeal infrastructure development on wild reindeer. Biological Conservation 113: 307-317.

Nilsen, E.B., Gervasi, V., Linnell, J.D.C., Odden, J., Pedersen, H.C., Wabakken, P., Zimmermann, B. & Swenson, J.E. 2011. Effekten av predasjon på hjorteviltbestander. - Hjorteviltet: 91-93.

Panzacchi, M., Linnell, J.D.C., Odden, M., Odden, J. & Andersen, R. 2009. Habitat and roe deer fawn vulnerability to red fox predation. Journal of Animal Ecology 78(6): 1124–1133.

Reimers, E. & Colman, J.E. 2006. Reindeer and caribou (Rangifer tarandus) response towards human activities. Rangifer 27: 55-70.

Reimers, E., Colman, J., Dervo, L., Eftestøl, S., Kind, J. & Muniz, A. 2000. Fright response of reindeer in four geographical areas in Southern Norway after disturbance by humans on foot or skis. Rangifer Special Issue No. 12: 112.

Reimers, E., Dahle, B., Eftestøl, E., Colman, J.E. & Gaare, E. 2007. Effects of a power line on migration and average use of wild reindeer. Biological Conservation 134: 484-494.

Reimers, E., Eftestøl,S. & Colman, J.E. 2003. Behavior responses of wild reindeer to direct provocation by a snowmobile or skier. Journal of Wildlife Management 67: 747-754.

Reimers, E., Loe, L.E., Eftestøl, S. Colman, J.E. & Dahle, B. 2009. Effects of hunting on response behaviors of wild reindeer. Journal of Wildlife Management 73: 844-851.

Reimers, E., Miller, F.L., Eftestøl, S., Colman, J.E. & Dahle, B. 2006. Flight by feral reindeer in response to a directly approaching human on foot or on skis. Wildlife Biology 12: 367-377.

Reimers, E., Røed, K.H., Flaget, Ø. & Lurås, E. 2010. Habituation responses in wild reindeer exposed to recreational activities. Rangifer 30: 45-59.

Reimers, E. & Svela S. 2001. Vigilance behavior in wild and semi-domestic reindeer in Norway. Alces 37: 303-313.

Røed, K.H., Flagstad, Ø., Nieminen, M., Holand, O., Dwyer, M.J., Røv, N. & Vilà, C. 2008. Genetic analyses reveal independent domestication origins of Eurasian reindeer. Proc. Biol. Sci. 275: 1849-1855.

Skogland, T. 1989. Comparative social organization of wild reindeer in relation to food, mates and predator avoidance. Advances in Ethology 29. Suppl. to Zeitschrift für Tierpsychologie. Paul Parey Verlag, Berlin. 74 s.

Skogland, T. 1989. Natural selection of wild reindeer life history traits by food limitation and predation. Oikos 55: 101-110.

Solberg, E.J., Linnell, J.D.C., Sand, H. & Nilsen, E.B. 2012. Hjortevilt og rovdyr. - S. 144-155 i Bjørneraas, K. (red.). Klauvvilt i norsk natur - historie, biologi og forvaltning. Akademika forlag, Trondheim.

Solberg, E.J., Rolandsen, C.M., Heim, M., Linnell, J.D.C., Herfindal, I. & Sæther, B.E. 2010. Age and sex-specific variation in detectability of moose (Alces alces) during the hunting season: implications for population monitoring. European journal of wildlife research 56(6): 871-881.

Solberg, E.J., Sand, H., Linnell, J., Brainerd, S., Andersen, R., Odden, J., Brøseth, H., Swenson, J., Strand, O. & Wabakken, P. 2003. Utredninger i forbindelse med ny rovviltmelding. Store rovdyrs innvirkning på hjortevilt i Norge: Økologiske prosesser og konsekvenser for jaktuttak og jaktutøvelse. NINA Fagrapport 63. 75 s.

Solberg, E.J., Strand, O., Veiberg, V., Andersen, R., Heim, M., Rolandsen, C.M., Langvatn, R., Holmstrøm, F., Solem, M.I., Eriksen, R., Astrup, R. & Ueno, M. 2012. Hjortevilt 1991-2011. Oppsummeringsrapport fra Overvåkingsprogrammet for hjortevilt. NINA Rapport 885. 156 s.

Skogland, T. 1994. Villrein - fra urinnvåner til miljøbarometer. N.W. Damm & Søn A.S. Teknologisk forlag. 143 s.

Speed, J.D.M., Austrheim, G., Hester, A.J., Solberg, E.J. & Tremblay, J.-P. 2012. Regional-scale alteration of clear-cut forest regeneration caused by moose browsing. Forest Ecology and Management 289: 289-299.

Speed, J.D.M., Meisingset, E.L., Austrheim, G., Hester, A.J., Mysterud, A., Tremblay, J.-P. & Solberg, E.J. 2013. Low intensities of red deer browsing constrain rowan growth in mature boreal forests of western Norway. Ecoscience 20: 311-318.

Stien, A., Ims, R.A., Albon, S.D., Fuglei, E., Irvine, J., Ropstad, E., Halvorsen, O., Langvatn, R., Loe, L.E., Veiberg, V. & Yoccoz, N.G. 2012. Congruent responses to weather variability in high arctic herbivores. Biology Letters 8(6): 1002-1005.

Strand, O., Bevanger, K. & Falldorf, T. 2006. Reinens bruk av Hardangervidda. Sluttrapport fra Rv7-prosjektet. NINA Rapport 131. 67 s.

Sæther, B.-E., Andersen, R., Hjeljord, O. &, Heim, M. 1996. Ecological correlates of regional variation in life history of the moose Alces alces. Ecology 77: 1493–1500.

Tiilikainen, R., Solberg, E.J., Nygrén, T. & Pusenius, J. 2012. Spatio-temporal relationship between calf body mass and populationproductivity in Fennoscandian moose Alces alces. Wildlife Biology 18: 304-317.

Tveraa, T., Fauchald, P., Henaug, C. & Yoccoz, N.G. 2003. An examination of a compensatory relationship between food limitation and predation in semi-domestic reindeer. Oecologia 137: 370-376.

Tveraa, T., Faucheld, P., Yoccoz, N.G. & Henaug, C. 2003. Sammenhengen mellom simlens størrelse, kalveproduksjon og rovdyrtap i år med svært ulike beiteforhold. NINA Oppdragsmelding 774. 14 s.

Tveraa, T., Fauchald, P., Yoccoz, N.G., Ims, R.A., Aanes, R. & Hogda, K.A. 2007. What regulate and limit reindeer populations in Norway? Oikos 116: 706-715.


Taksonomi

Vitenskapelig navn
Hjortefamilien Cervidae Goldfuss, 1820
Taksonomisk kategori
Familie
Autor
Goldfuss, 1820
Bokmål
hjortefamilien
Nynorsk
hjortefamilien
Klassifisering