Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Marine invertebrater (Svalbard)

Paralithodes camtschaticus kongekrabbe

Dørstokkart. Vurdert for Svalbard og sjøområder.

Svært høy risiko SE

Arten har stort invasjonspotensiale, og middels økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 4AB,3G

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt 14 24 34 44
13 23 33 [43]
12 22 32 42
11 21 31 41
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 4AB

Økologisk effekt: 3G

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Krepsdyr og er marin.

Kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) er en av fem arter i samme slekt. Tre av artene finnes i det nordlige Stillehavet og Beringhavet, mens to lever utenfor kysten av California. Kongekrabben er den eneste av denne arten i Barentshavet. I norske områder ble kongekrabben først påvist i Varanger i 1977. Bestanden økte sterkt fra midten av 1990-tallet og har siden holdt seg høy i øst-Finnmark. Kongekrabben har gradvis spredt seg vestover langs finnmarkskysten og noe utover i havet. Langs kysten av Finnmark er den vanlig forekommende innenfor ca 12 - 15 nm fra land. Øst for Nordkapp er det til dels høye tettheter siden dette er et område for kommersielt fiske, mens forekomstene er mindre vest for Nordkapp på grunn av det frie fisket der. Det dukker stadig opp kongekrabber som bifangst i annet fiske flere steder i Troms, og her ser det ut til at Balsfjorden kan bli en ny "hotspot" hvor krabben allerede ser ut til å formere seg.

På russisk kalles arten for kamtsjatkakrabben, mens det engelske navnet er "red king crab". Kongekrabben tilhører klassen krepsdyr (Crustacea) og ordenen tifotkreps (Decapoda). Kongekrabben kan oppnå en anselig størrelse. I dens naturlige leveområder har man funnet indivier på opptil 10 kg og en ryggskjoldlengde på ca. 22 cm. Som alle tifotkreps har kongekrabben fem par gangføtter, men det femte beinparet er redusert og ligger skjult under bakre del av ryggskjoldet. Det fremste beinparet er modifisert til store klør. Kongekrabben er en kaldtvannsart og tåler temperaturer fra -1,6 opp til 18 ºC. Optimumstemperaturen ligger i intervallet 2-7 ºC, avhengig av livssyklusstadiet. Arten finnes fra et par meters dyp og ned til 500 m, avhengig av alder, kjønn og årstid. De unge krabbene trives best på grov grus eller steinete underlag, mens de voksne individene foretrekker sand- og mudderbunn. Voksne kongekrabber samler seg i grupper etter kjønn og størrelse på bestemte tider av året. Under klekking, gyting og paring på våren opptrer hunner og hanner sammen i store grupper, mens de lever atskilt resten av året.

Klekking, gyting og paring skjer i april og mai på forholdsvis grunt vann (10-30 m). Første fase i paringsakten er det såkalte "hand-shaking"-fenomenet. Hannkrabben bruker klørne til å holde fast en hunnkrabbe som er klar for skallskifte. I løpet av denne 2-7 dager lange fasen spiser hverken hunnen eller hannen. Hunnkrabben er nødt til å gyte mens skallet er nyskiftet og mykt for at eggene skal kunne passere gjennom egglederne. Siden hunnen ikke kan oppbevare sperm, må hannen være til stede ved selve gytingen. Når tiden er inne for at hunnkrabben skal skifte skall, hjelper derfor hannkrabben aktivt til med selve skallskifteprosessen. En hunnkrabbe gyter normalt mellom 100.000 og 400.000 egg avhengig av ryggskjoldlengden, men antallet kan komme opp i over 700.000. Utviklingen av embryoet tar ca. 11 måneder, og klekkingen skjer like før morens skallskifte ved neste års paring. Etter klekking lever kongekrabbelarven i de øvre vannlagene hvor den kan bli transportert over store avstander med havstrømmene . Ved skallskiftet skiftes alle harde og kitinholdige kroppsdeler ut, slik som øyne, magesekk, gjeller osv. Først dannes et nytt skall under det gamle. Hyppigheten av skallskifte er avhengig av alder, kjønn, temperatur og næringstilgang. Små kongekrabber går igjennom flere skallskifter i løpet av sommeren, men seinere har de kun ett skallskifte i året. Kjønnsmodne krabber skifter som regel også skall én gang i året, hanner i november til februar og hunner i april, men det ser ut til at gamle hannkrabber kan vente med skallskifte i inntil tre år. Hunnene, derimot, er avhengig av å skifte skall hvert år for å kunne gyte.

Krabben spiser det som til enhver tid er lettest tilgjengelig. De viktigste byttedyrgruppene er likevel børstemark, små muslinger, kråkeboller og fisk (sannsynligvis avfall fra fiskeflåten). Kongekrabben spiser også tang og tare samt en rekke andre organismer. Fødevalget endrer seg med alder og også med årstid. De planktoniske krabbelarvene spiser dyre- og planteplankton.

Ytterligere informasjon om kongekrabbens biologi, forvaltning samt økologisk og økonomisk betydning i norske farvann finnes i Sundet (2014).

Kongekrabbe er ikke observert på Svalbard og framtidig utbredelse er svært usikker.

Spredningen nordover til Svalbard kan skje både ved larvedrift og ved vandring av voksne individer. Det kan også tenkes at larver kan spres ved ballastvann.

Kongekrabben er en opportunistisk, omnivor art som beiter på det meste som er tilgjengelig av bunnfauna, inkludert tare. Kongekrabbens høye reproduksjonspotensiale og store spredningshastighet gjør at den raskt koloniserer nye områder. En stor del av dybdeintervallet der kongekrabben helst oppholder seg, består i Svalbardområdet av bløtbunn. Det er derfor tenkelig at en større andel av utbredelsesområdet blir kolonisert. Basert på estimert ekspansjonshastighet for fastlands-Norge er kongekrabben vurdert til å ha et stort invasjonspotensial.

Kongekrabben er vurdert til å ha en "middels økologisk effekt". Forskning på kongekrabbens effekter på bunnfaunaen har vist at den har en såkalt "topdown"-effekt som bidrar til at en rekke organismer på bløtbunn er redusert eller helt borte fra områder hvor krabben har oppholdt seg i store mengder over lang tid. Dette gjelder spesielt pigghuder, børstemark og større muslinger. Studiene fra Varangerfjorden indikerer også at fjerning av dyr som lever nede i sedimentene bidrar til at kvaliteten på sedimentene reduseres ved at transporten av oksygen nedover i bunnsedimentene forsvinner (Oug et al 2010, Fuhrmann et al 2017). Kongekrabben kan også ha negativ påvirkning på arter som står på rødlista, f.eks Sclerocrangon ferox (Piggishavsreke). Bunnsamfunnene på gruntområdene rundt Svalbard antas å være mindre robuste for ytre påvirkninger enn lenger sør. Derfor antas krabben å kunne påvirke en større andel av naturtypen.

Konklusjon

Kongekrabbe har vist rask spredning i Barentshavet, men er ennå ikke observert ved Svalbard. Arten har høy reproduksjonspotensiale og stor spredningshastighet. Det forventes derfor at arten vil invadere kystområder og fjorder på vestkysten av Svalbard innen få år. En stor del av områdene rundt Svalbard består av bløtbunn som antas å være mindre robuste for ytre påvirkninger enn bløtbunn lenger sør. Basert på denne kunnskapen er kongekrabbe vurdert til kategorien svært høy risiko,SE

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 4   >= 650 år      

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
LC

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 4   >= 500 m/år       ⇓

Estimeringsmåte b) Literaturdata på spredningshastighet
Litteraturverdi på spredningshastighet (m/år)
1920
Usikkerhet
øver/nedre kvartil = 1800/2040
Antall utgangspunkt for spredning
1
Ekspansjonshastighet i m/år
1920
Antakelser for litteraturestimatet er basert på
Det er her brukt samme ekspansjonshastighet som er beregnet for arten på fastlands-Norge. Denne er estimert fra tid-og stedfesta observasjoner.

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 3   >= 10%      

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 1   Ingen kjent effekt       ⇑


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 2   Liten effekt      

Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
M4 Nei Moderat Nei Predasjon Nei Ja True
M5 Nei Moderat Nei Predasjon Nei Ja True
M5 Nei Moderat Nei Konkurranse om mat Nei Nei
M1 Nei Moderat Nei Konkurranse om mat Nei Nei

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   = 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 3   ≥ 10%      

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Delkategori for invasjonspotensial påvirkes av klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt påvirkes av klimaendringer.

Kongekrabben er en kaldtvannsart som ser ut til å trives best ved temperaturer under ca 4 grader Celsius. En økning av sjøvannstemperaturen på grunn av klimaendringer vil derfor høyst sannsynlig påvirke krabbens utbredelse og reproduksjonsevne.

Geografisk variasjon i risiko

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse 0
Forekomstareal (km2) 0 0
Utbredelsesområde (km2) 0
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur:

Potensiell utbredelse

Antagelsene om utbredelsesareal baserer seg på hvilke områder med dybder og temperaturer hvor krabbe kan ha tenkelige leveområder.
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 1660 2214 3874

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

Utbredelseshistorikk på Svalbard

Kongekrabbe er ikke observert på Svalbard og framtidig utbredelse er svært usikker.

Utbredelseshistorikk i utlandet

Arten ble utsatt i Murmanskfjorden på Kola på 1960-tallet. På 1970- og 1980-tallet ble det gjort sporadiske registreringer i russiske områder. Bestandsutviklingen i russiske områder er stort sett ukjent fram til 1994 da forskningsfiske på krabben ble igangsatt i russiske og norske områder.

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

  • Stillehavet nordlig

Nåværende utbredelse

  • Atlanterhavet nordøst
  • Stillehavet nordlig

Kom til vurderingsområdet fra

  • Ukjent

Nærmere spesifisering

Ikke observert på Svalbard

Første observasjon på Svalbard

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs)
Norsk natur

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
M4 Eufotisk marin sedimentbunn
10.0-19.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Annen tilstandsendring
10.0-19.9
M5 Afotisk marin sedimentbunn
10.0-19.9
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Annen tilstandsendring
10.0-19.9
M1 Eufotisk fast saltvannsbunn
5.0-9.9
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
5.0-9.9
M2 Afotisk fast saltvannsbunn
5.0-9.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
10.0-19.9

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
egenspredning Introduksjon Ukjent Ukjent Kun i fremtiden

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 12

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Utgjør et betydelig fiskeri både på Russisk og norsk side i Barentshavet.
Grunnleggende livsprosesser
  • Evolusjonære prosesser/økologiske interaksjoner
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Ingen kjent effekt
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal

Referanser

  • Fuhrmann M, T Pedersen & EM Nilssen 2017. Trophic niche of the invasive red king crab Paralithodes camtschaticus in a benthic food web Mar Ecol Prog Ser 565: 113 - 129
  • Oug E, Fuhrmann MM. 2013. Bunndyrsamfunn i foreslått marint verneområde i indre Porsangerfjorden. Artssammensetning og biomasse før invasjon av kongekrabben 2011. NIVA rapport 6556-2013: 40 sider
  • Oug E, SKJ Cochrane, JH Sundet, K Norling, HC Nilsson, L Vansteenbrugge 2010. Effekter av kongekrabben på økosystemet på bløtbunn: undersøkelser i Varanger 2006 - 2009. NIVA Rapport 6037 - 2010: 1 - 12
  • Sundet JH 2014. Kongekrabbe. Fisken og Havet Særnummer 1-2014, Havforskningsrapporten: side 162.
  • Sundet, J.H 2014. Red king crab in the Barents Sea in: Stevens, B.G. (ed.) "King crabs of the world - Biology and Fisheries management". CRC Press Taylor and Francis Group, Boca Raton, USA. 608 pp

Siden siteres som:

Sundet J, Gulliksen B, Jelmert A, Oug E og Falkenhaug T (2018, 5. juni). Paralithodes camtschaticus, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2024, 19. April) fra http://www.artsdatabanken.no/fab2018/S/9