Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Marine invertebrater (Svalbard)

Ischyrocerus commensalis

Dørstokkart. Vurdert for Svalbard og sjøområder.

Høy risiko HI

Arten har stort invasjonspotensiale, og liten økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 4AB,2E

Med usikkerhet: HI (LO)

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt 14 24 34 44
13 23 33 43
12 22 (32) [42]
11 21 31 41
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 4AB , med usikkerhet ned.

Økologisk effekt: 2E

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Krepsdyr og er marin,parasitt.

Ischyrocerus commensalis er en amfipode som lever assosiert med store krepsdyr hvor den fester seg til skall, ben, munndeler og gjeller. Arten forekommer naturlig både på den atlantiske og pasifiske kysten av N. Amerika og nord for Sibir hvor den lever som assosiert på forskjellige krabbe-arter.I norske farvann er den særlig assosiert med kongekrabben (Paralithodes camtschaticus) og snøkrabbe (Chionoecetes opilio), men er også funnet på pyntekrabben (Hyas araneus) og trollkrabbe (Lithodes maja) (Dvoretsky & Dvoretsky 2011). Arten har sannsynligvis spredd seg til norske områder i følge med kongekrabben, og ble registrert i Finnmark på 90-tallet (Haugen 1999). Det hersker imidlertid usikkerhet om den også forekommer naturlig i Barentshavet. I kongekrabbens opprinnelses- område (nordlige Stillehav) er I. commensalis svært vanlig. Det foreligger imidlertid noen eldre funn av I. commensalis fra øst i Barentshavet. Russiske forskere mener at den er naturlig hjemmehørende også i dette området, og at den har økt i forekomst og utbredelse etter introduksjonen av kongekrabben. (Første gang kongekrabbe ble forsøkt overført fra Stillehavet til Barentshavet var allerede i 1930-årene, men transport av kongekrabben fra Stillehavet til områder utenfor Murmansk var mest intens i 1960-årene).

Ischyrocerus commensalis er ikke observert på Svalbard.

Mest aktuelt for spredning av denne amfipoden til Svalbard er at den spres med sin vert. Særlige aktuelle verter i denne sammenheng er da kongekrabbe eller snøkrabbe.

I. commensalis er vurdert til å ha stort invasjonspotensial. Sannsynlighet for spredning til Svalbard er relativt stor dersom kongekrabbe etablerer seg i farvannene rundt Svalbard. Snøkrabbe, som også er en aktuell vert for amfipoden, er nå registrert på Svalbard, men ennå ikke med amfipoden. Dersom snøkrabben utvider sitt område, må det forventes økt sjanse for at også t I. commensalis blir introdusert, og det potensielle utbredelsesområdet vil da omfatte Nord-Norge, Barentshavet og Svalbard. Tiltak for å begrense utbredelsen av kongekrabben vil muligens begrense spredningen av I. commensalis, men dette er usikkert, spesielt siden I. commensalis kan ha flere verter. Amfipoden er også registrert på andre krepsdyr, bl.a. Hyas araneus, og denne arten er meget hyppig forekommende i Svalbards kystfarvann.

Det er ikke kjent vesentlige negative effekter av arten. I nordlige Stillehav blir arten imidlertid betraktet som en parasitt som predaterer på kongekrabbens egg. Eggpredasjon kan ha en betydelig effekt på produktiviteten til kongekrabben. Russiske undersøkelser har ikke påvist tilsvarende for Barentshavet. Arten sitter her i stor grad festet til munndeler og gjeller på kongekrabben hvor den muligens kan kan påvirke næringsopptak og gassutveksling. I. commensalis kan også infisere stedegne arter som Hyas araneus og Lithodes maja (Dvoretsky & Dvoretsky 2011). Arten er vurdert til å ha begrenset økologisk effekt på stedegne arter.

Konklusjon

Ischyrocerus commensalis er en fremmed art i Norge, og dørstokkart for Svalbard. Arten kan spres til Svalbard med kongekrabbe eller snøkrabbe. Dersom snøkrabbe og kongekrabbe utvider sitt område, må det forventes økt sjanse for funn av I. commensalis ved Svalbard. Arten har en liten økologisk effekt, men et stort invasjonspotensial og vurderes derfor til høy risiko, HI.

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 4   >= 650 år       ⇓

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
Artens utbredelse forventes å følge utbredelsen til kongekrabbe og snøkrabbe. Arten er vurdert til et forventet forekomstareal innen 50 år på 25-100 km2 (6-25 lokaliteter). Der arten er observert i dag (Barentshavet) viser arten ingen nedgang eller fluktuasjoner.
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
LC

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 4   >= 500 m/år       ⇓

Estimeringsmåte b) Literaturdata på spredningshastighet
Litteraturverdi på spredningshastighet (m/år)
1920
Usikkerhet
øvre/nedre kvartil: 1800/2040
Antall utgangspunkt for spredning
1
Ekspansjonshastighet i m/år
1920
Antakelser for litteraturestimatet er basert på
estimat er basert på estimert ekspansjonshastighet hos kongekrabbe, som er estimert ved stedfestede observasjoner (Se kongekrabbe, FAB 2017)

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 2   Liten effekt      

Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
M4 Nei Moderat Nei Parasittering Nei Ja
M2 Nei Moderat Nei Parasittering Nei Ja
M1 Nei Moderat Nei Parasittering Nei Ja
M1 Nei Svak Nei Predasjon Nei Ja
M2 Nei Svak Nei Konkurranse om plass Nei Ja
M1 Nei Svak Nei Predasjon Nei Nei

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   = 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Invasjon og etablering ved Svalbard er nok mer avhengig av invasjon av parasittens vert (særlig kongekrabbe og/eller snøkrabbe). På Svalbard er det tilstedeværelse av andre krepsdyr (eksmpelvis Hyas spp.) som kan fungere som vert.

Geografisk variasjon i risiko

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse
Forekomstareal (km2)
Utbredelsesområde (km2)
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur:

Potensiell utbredelse

Antagelser er basert på estimert fremtidig forekomstareal av kongekrabbe og snøkrabbe på Svalbard om 50 år (1660-3874 km2, se vurdering FAB 2017.) samt en dokumentert prevalens av Ischyrocerus commensalis på Kongekrabbe0.8 -40% (Dvoretsky&Dvoretsky 2011).
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 25 50 100

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

Utbredelseshistorikk på Svalbard

Ischyrocerus commensalis er ikke observert på Svalbard.

Utbredelseshistorikk i utlandet

Ischyrocerus commensalis forekommer naturlig både på den atlantiske og pasifiske kysten av N. Amerika og nord for Sibir hvor den lever som assosiert på forskjellige krabber. Det hersker usikkerhet om den også forekommer naturlig i Barentshavet. Mest sannsynlig er den brakt til Barentshavet sammen med kongekrabben (Paralithodes camtschaticus) og har spredd seg til norske områder i følge med kongekrabben (W. Vader, pers med). I kongekrabbens naturlige område er I. commensalis svært vanlig. Det foreligger imidlertid noen eldre funn av I. commensalis fra øst i Barentshavet. Russiske forskere mener at den er naturlig hjemmehørende også i dette området, og at den har økt i forekomst og utbredelse etter introduksjonen av kongekrabben (Dvoretsky & Dvoretsky 2009, 2011).

Arten lever assosiert med større krepsdyr. I norske farvann er den spesielt assosiert med kongekrabben og har sannsynligvis kommet hit i følge med kongekrabben (W. Vader, pers. med). Arten ble registrert i Finnmark på 90-tallet (Haugen 1999). Det er også kjent funn fra pyntekrabbe (Hyas araneus) (Vader 1996). Det må forutsettes at arten vil følge utbredelsen av kongekrabben. Tiltak for å begrense utbredelsen av kongekrabben vil trolig begrense spredningen av I. commensalis, men dette er usikkert, spesielt siden I. commensalis kan ha flere verter. Det er antatt at snøkrabben (Cionoecetes opilio) også kan være en viktig vert. Dersom snøkrabben utvider sitt område, må det forventes økt utbredelse for I. commensalis. Det potensielle utbredelsesområdet vil da omfatte Nord-Norge, Barentshavet og Svalbard.

Overfør

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

  • Atlanterhavet nordvest
  • Stillehavet nordlig
Arten forekommer naturlig både på den atlantiske og pasifiske kysten av N. Amerika og nord for Sibir hvor den lever som assosiert på forskjellige krabber. Det hersker usikkerhet om den også forekommer naturlig i Barentshavet.
Er ikke registrert på Svalbard

Nåværende utbredelse

  • Stillehavet nordlig
  • Atlanterhavet nordøst
  • Atlanterhavet nordvest
Det foreligger imidlertid noen eldre funn av I. commensalis fra øst i Barentshavet. Arten ble registrert i Finnmark på 90-tallet (Haugen 1999). Er ikke registrert på Svalbard

Kom til vurderingsområdet fra

Nærmere spesifisering

Arten er ikke observert på Svalbard

Første observasjon på Svalbard

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs)
Norsk natur

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
M4 Eufotisk marin sedimentbunn
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9
M2 Afotisk fast saltvannsbunn
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
2.0-4.9
M1 Eufotisk fast saltvannsbunn
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
2.0-4.9

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
som parasitter på/i dyr Introduksjon Ukjent Ukjent Kun i fremtiden Parasitt på krepsdyr. Spredning til Svalbard kan være som parasitt på kongekrabbe og/eller snøkrabbe.

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 1

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Ingen kjent effekt
Grunnleggende livsprosesser
  • Evolusjonære prosesser/økologiske interaksjoner
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Ingen kjent effekt
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal

Referanser

  • Vader, W. 1996. Amphipoda as associates of other Crustacea Book of abstracts, 2. European crustacean conference, Liege, Belgium
  • Dvoretsky, A.G., Dvoretsky, V.G. 2009. Distribution of amphipods Ischyrocerus on the red king crab, Paralithodes camtschaticus: possible interactions with the host in the Barents Sea Estuarine, Coastal and Shelf Science 82: 390-396
  • Dvoretsky, A.G., Dvoretsky, V.G. 2011. Population biology of Ischyrocerus commensalis, a crab-associated amphipod, in the southern Barents Sea: a multi-annual summer study Marine Ecology 32: 498-508
  • Kuris, A.M., Blau, S.F., Paul, A.J., Shields, J.D., Wickham, D.E.. Infestation by brood symbionts and their impact on egg mortality of the red king crab, Paralithodes camtschatica, in Alaska: geographic and temporal veriation Can. J. Fish. Aquat. Sci. 48: 559-568
  • Haugen, E. 1999. Symbionter hos kongekrabbe, Paralithodes camtschaticus (Tilesius, 1815) fra Varangerområdet Cand.scient oppgave i zoologi, Universitetet i Bergen 44 s

Siden siteres som:

Gulliksen B, Jelmert A, Oug E, Sundet J og Falkenhaug T (2018, 5. juni). Ischyrocerus commensalis, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2025, 25. January) fra http://www.artsdatabanken.no/fab2018/S/120