Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Marine invertebrater

Bugula stolonifera

Dørstokkart. Vurdert for Fastlands-Norge med havområder.

Lav risiko LO

Arten har moderat invasjonspotensiale, og ingen kjent økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 3B,1

Med usikkerhet: LO (PH)

Geografisk variasjon i risiko.

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt 14 24 34 44
13 23 33 43
12 22 32 42
11 21 [31] (41)
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 3B , med usikkerhet opp.

Økologisk effekt: 1

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Mosdyr og er marin.

Bugula stolonifera er et mosdyr med ukjent opprinnelsesområde, men som opptrer som påvekstorganisme i de fleste tempererte/varm-tempererte områder i verden. Arten ble beskrevet i 1960 basert på individer fra Europa (Swansea, Wales). Det er sannsynlig at disse var introdusert på tidspunktet den ble beskrevet (Ryland m.fl. 2011). Etter at arten ble beskrevet, har den blitt rapportert fra varmtempererte og tropiske områder over hele verden (Ryland m.fl. 2011). I nordlige Stillehav ble arten funnet i Japan i 1997, som mest sannsynlig er en ny introduksjon (Scholz m.fl. 2003). I Europa er det mulig at arten var tilstede i England og Nederland på tidlig 1900-tall, men den ble i så fall forvekslet med nærstående arter og kan ikke bekreftes (Ryland m.fl. 2011). I 2004 ble arten funnet på østkysten av England (Ashelby 2005). Arten er nylig rapportert fra flere engelske båthavner (Ryland m.fl. 2011, Bishop m.fl. 2015, Wood m.fl. 2016) og er vanlig i småbåthavner i Nederland og Belgia. Bugula stolonifera finnes på hardbunn på grunt vann og er også vanlig som påvekstorganisme på "konstruert hardbunn" som brygger og pontonger. Den er også forholdsvis vanlig som påvekstorganisme på småbåter.

Arten er ikke påvist i Norge.

Arten er påvekstorganisme på skipsskrog og fritidsfartøyer og spres med båttrafikk.

Bugula stolonifera er en varmekjær art som vil ha svært begrensede muligheter for etablering i Norge under dagens temperaturforhold. Ved en framtidig temperaturstigning kan det forventes at arten vil forekomme spredt i havner og poller med lokalt høye sjøtemperaturer. Den kan imidlertid dø ut på på mindre gunstige lokaliteter etter år med lavere sjøtemperaturer enn normalt. Det foreligger ikke data som gir grunnlag for å beregne ekspansjonshastighet. Arten må identifiseres av spesialister og opplysninger om funn representerer derfor lokaliteter hvor spesialister har arbeidet. I Norge vil arten kunne etablere seg i kystområdene på Østlandet og Sørlandet. Antall potensielle lokaliteter er tentativt anslått til 1-25.

Bugula stolonifera er en opprettvoksende kolonidannende art som vil konkurrere om plass med alger og andre begroingsarter på hardbunn og kunstig substrat (flytebrygger, kaistolper etc). Den finnes gjerne sammen med den nærstående og introduserte arten Bugula neritina. Det er lite kjent om økologiske effekter av dette (Wood m.fl. 2016).

Konklusjon

Bugula stolonifera er en dørstokkart med relativt høyt invasjonspotensiale i tilfelle av en temperaturstigning i norske sjøområder. Flere nylige funn i i britiske områder, samt forekomstene i småbåthavner i Nederland og Belgia, kan tyde på at arten blir lett spredd til nærliggende områder når den først er etablert. Det er antatt at arten vil kunne ha effekter på stedlige arter, men lite er kjent om dette. Arten vurderes til kategorien lav risiko (LO).



Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 2   10 - 59 år       ⇑

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
Det må forventes at Bugula stolonifera ved etablering i Norge vil forekomme spredt i havner og poller med lokalt høye sjøtemperaturer. Arten er varmekjær og må forventes å kunne dø ut på på mindre gunstige lokaliteter etter år med lavere sjøtemperaturer enn normalt. Arten er i flere tilfeller rapportert å opptre sammen med den nærstående arten Bugula neritina. Den blir derfor gitt samme vurdering som B. neritina og vurderes etter kriteriene for forekomstareal (B2). Arealet er satt til beste estimat for antall lokaliteter (5 lokaliteter = 20 km2), med underkriteriene kraftig fragmentering (B2a) og ekstreme fluktuasjoner i antall reproduserende individer (B2c). Dette gir kategorien sterkt truet (EN).
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
EN

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 4   >= 500 m/år      

Estimeringsmåte b) Literaturdata på spredningshastighet
Litteraturverdi på spredningshastighet (m/år)
800
Usikkerhet
Stor
Antall utgangspunkt for spredning
1
Ekspansjonshastighet i m/år
800
Antakelser for litteraturestimatet er basert på
Det foreligger ikke data som gir grunnlag for å beregne ekspansjonshastighet. Arten må identifiseres av spesialister og opplysninger om funn representerer derfor lokaliteter hvor spesialister har arbeidet. Det er mulig at Bugula stolonifera har vært tilstede i England og Nederland på tidlig 1900-tall, men den ble i så fall forvekslet med nærstående arter og kan ikke bekreftes (Ryland m.fl. 2011). Arten er nylig rapportert fra flere engelske båthavner (Ryland m.fl. 2011, Bishop m.fl. 2015, Wood m.fl. 2016) og er vanlig i småbåthavner i Nederland og Belgia. Det er her anslått som et grovt estimat at arten i Norge vil kunne etablere seg på en ny lokalitet annethvert år (= 2 km2 forekomstareal), som gir en spredningshastighet på 800 m per år. Estimatet er gitt i sammenligning med Bugula neritina, som i Europa har et større utbredelsesområde og flere registrerte forekomster og derav antatt høyere spredningspotensiale.

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
M1-3 Nei Svak Ja Konkurranse om plass Nei Nei
LI MS-M9 Nei Svak Ja Konkurranse om plass Nei Nei

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   = 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Geografisk variasjon i risiko

  • Artens evne til reproduksjon/spredning er begrensa til visse klimasoner eller -seksjoner
  • Artens økologiske effekter er begrensa til bestemte naturtyper

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse
Forekomstareal (km2)
Utbredelsesområde (km2)
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur:

Potensiell utbredelse

Bugula stolonifera er en varmkjær art som i dag forekommer nord til de britiske øyer. Den er vanlig i småbåthavner i Belgia og Nederland. Arten må ha høye temperaturer for å kunne reprodusere. Det er her antatt at arten vil kunne finne tilfredsstillende livsbetingelser i delvis innelukkede havneområder og poller på Sørlandet og Østlandet ved en fremtidig temperaturstigning. Antall potensielle lokaliteter er tentativt anslått til 1-25.
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 4 20 100

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

for Norge
  Fylke Kjent Antatt Potensiell
Øs Østfold
OsA Oslo og Akershus
He Hedmark
Op Oppland
Bu Buskerud
Ve Vestfold
Te Telemark
Aa Aust-Agder
Va Vest-Agder
Ro Rogaland
Ho Hordaland
Sf Sogn og Fjordane
Mr Møre og Romsdal
St Sør-Trøndelag
Nt Nord-Trøndelag
No Nordland
Tr Troms
Fi Finnmark
Sv Svalbard med sjøområder
Jm Jan Mayen

Utbredelseshistorikk i Norge

Arten er ikke påvist i Norge.

Utbredelseshistorikk i utlandet

Utbredelseshistorikken til Bugula stolonifera er uklar. Etter at arten ble beskrevet i 1960 basert på individer fra Europa (Swansea, Wales), har den blitt rapportert fra varmtempererte og tropiske områder over hele verden (Ryland m.fl. 2011). Det er sannsynlig at arten var introdusert i britiske fravann på tidspunktet den ble beskrevet (Ryland m.fl. 2011). I nordlige Stillehav ble arten funnet i Japan i 1997, som mest sannsynlig er en ny introduksjon (Scholz m.fl. 2003). I Europa er det mulig at arten var tilstede i England og Nederland på tidlig 1900-tall, men den ble i så fall forvekslet med nærstående arter og kan ikke bekreftes (Ryland m.fl. 2011). I 2004 ble arten funnet på østkysten av England (Ashelby 2005). Arten er nylig rapportert fra flere engelske båthavner (Ryland m.fl. 2011, Bishop m.fl. 2015, Wood m.fl. 2016) og er vanlig i småbåthavner i Nederland og Belgia.

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

  • Ukjent
Arten ble beskrevet i 1960 basert på individer fra Europa (England og Middelhavet). Det er sannsynlig at disse var introdusert på tidspunktet den ble beskrevet (Ryland m.fl. 2011).

Nåværende utbredelse

  • Atlanterhavet nordvest
  • Atlanterhavet nordøst
  • Atlanterhavet sørlig
  • Middelhavet
  • Stillehavet nordlig
  • Stillehavet sørlig
  • Indiahavet tropisk
Bugula stolonifera har etter at arten ble beskrevet blitt rapportert fra varmtermpererte kystområder over hele verden.

Kom til vurderingsområdet fra

  • Ukjent

Første observasjon i Norge

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs)
Norsk natur

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
M1-3 beskyttet infralitoral fastbunn
0.0-1.9
0.0
MS-M9 Syntetiske livsmedier i marine systemer
0.0

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
med påvekst på skip Introduksjon Ukjent Ukjent Kun i fremtiden Bugula stolonifera er en varmekjær art som vil kunne etablere seg i norske farvann ved en mulig fremtidig temperaturstigning

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 1

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Ingen kjent effekt
Grunnleggende livsprosesser
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Ingen kjent effekt
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal

Referanser

  • Ashelby, C.W. 2005. The Occurrence and distribution of non-native fauna in Harwich Harbour and the Stour and Orwell estuaries, including new ecords of Caprella mutica Schurin 1935.and Bugula stolonifera Ryland 1960. Essex Naturalist 22: 103-116
  • Ryland, J.S., Bishop, J.D.D., De Blauwe, H., Minchin, D., Wood, C.A. and Yunnie, A. L.E. 2011. Alien species of Bugula (Bryozoa) alng the Atlantic coast of Europe Aquatic Invasions Vol 6, Issue 1: 17-31
  • Wood, C.A., Bishop, J.D.D., Rennocks, L., Crundwell, R. 2016. RAS 2015. Non-native species rapid assessment surveys in English marinas (E Anglia & W coast). Report to the Bromley Trust 2016. 34 s.
  • Bishop, J.D.D., Wood, C.A., Yunnie, A.L.E., Griffiths, C. A. 2015. Unheralded arrivals: non-native sessile invertebrates in marinas on the English coast. Aquatic Invasions 10: 249-264
  • Scholz, J., Nakajima, K., Nishikawa, T, Kaselowsky, J., Mawatari, F.S. 2003. First discovery of Bugula stolonifera Ryland, 1960 (Phylum Bryozoa) in Japanese waters, as an alien species in the port of Nagoya. Bull. Nagoya Univ. Museum 19: 9-19

Siden siteres som:

Oug E, Gulliksen B, Jelmert A, Sundet J og Falkenhaug T (2018, 5. juni). Bugula stolonifera, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2024, 27. November) fra http://www.artsdatabanken.no/fab2018/N/2751