Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Ikke-marine invertebrater

Daphnia ambigua

Fremmed art innenfor avgrensninga som er observert og etablert i Norge. Vurdert for Fastlands-Norge med havområder.

Potensielt høy risiko PH

Arten har lite invasjonspotensiale, men høy økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 1,4D

Med usikkerhet: PH (HI)

Geografisk variasjon i risiko.

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt [14] (24) 34 44
13 23 33 43
12 22 32 42
11 21 31 41
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 1 , med usikkerhet opp.

Økologisk effekt: 4D

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Krepsdyr og er limnisk.

Daphnia ambigua er en av de minste artene tilhørende slekten Daphnia hvorav flere arter finnes naturlig forekommende i Norge. Hunnen, som er større enn hannen, er vanligvis ca. 1 mm lang og sjelden større enn 1,3 mm. Sammenlignet med andre Daphnia arter er hodet lite i forhold til kroppen mens antennene er lange. Om sommeren er hodet gjerne hjelmformet med en pigg på toppen. Arten kan også skilles fra andre Daphnia arte ved lengden på piggene på bakkroppens klo.
Arten har et stort reprodusjonspotensiale (flere generasjoner per år, både aseksuell og seksuell reproduksjon samt produksjon av hvileegg som kan overleve ugunstige perioder på flere år). Den finnes under miljøforhold (klimatisk og annet) som er sammenlignbart med det vi finner i Norge.

Arten registret i en lokalitet i Norge ( Slottetjenn på Stoa i Arendal, Aust-Agder, Nilssen 2009), og antas å ha en begrenset utbredelse (det er ikke gjort gjenfunn i denne lokaliteten eller i andre innsjøer i samme område, J. P. Nilssen pers. med., 2017). Det ble registrert 15 ind; både juvenile og hunner m/egg, muligens også en hunn m/hvileegg, men ingen hanner (kun aseksuell reproduksjon?). Funndato ikke oppgitt. I følge Jens Petter Nilssen (pers. med. 2012) ble funnet gjort i 2004 +/- ett år innenfor vekstsesongen mai-okt.

Arten er angitt å være kun svakt forsuringsfølsom (i motsetning til de fleste arter innen slekten Daphnia, Walseng & Schartau 2001). Innenfor sitt opprinnelige utbredelsesområde er den vanlig i kalkfattige innsjøer (dominerende innsjøtype i Norge). Studier fra Europa viser at den er konkurransesvak (Maier 1996) men predasjonstolerant (tåler høye relativt høye tettheter av planktonspisende fisk) sammenlignet med de vanligste artene av dafnier i næringsfattige og kalkfattige innsjøer i Norge. Daphnia ambigua forventes defor å kunne ha problemer med å etablere seg i innsjøer med små til moderate tettheter av planktonspisende fisk og bestander av større, stedegne Daphnia arter som Daphnia longispina og Daphnia galeata. På grunn av dette, og med erfaringer fra Europa for øvrig, er det usikkert om arten vil kunne etablere seg i våre større, dype innsjøer selv om den er vanlig forekommende i slike innsjøer i Nord-Amerika.

Er oppgitt å være kaldstenoterm (finnes ofte på større dyp) innenfor sitt opprinnelige utbredelsesområde, men er paradoksalt nok en av de dominerende artene i subtropiske og tropiske områder. Basert på registreringer i Europa vil den mest sannsynlig kunne etablere seg i lavereliggende, grunne dammer og roligflytende elvepartier med høy diversitet/tetthet av fisk, primært i Sør-Norge.

Kan spres med menneskelig aktivitet (se fane 3.4), men kan også spres som hvileegg med trekkende fulger. Sekundær spredning fra et annet land hvor arten er innført er også et mulig alternativ.

D. ambigua har spredd seg raskt til innsjøer og mindre vannforekomster over hele Europa etter at den ble observert første gang på 1920-tallet, særlig fra 1970-tallet og utover. Selvom arten potentielt har høyt ekspansjonshastighet er det ikke gjort gjennfunn siden arten først ble funnet i Norge, hvilket tilsir at arten kasnkje ikke sprer så raskt. Arten er sannsynligvis konkurransesvak og etablerer seg først og fremst i ledige nisjer, dvs. i vannforekomster uten forekomst av større Daphnia arter, gjerne der tettheten av planktonspisende fisk er relativt høy. Under slike forhold vil den kunne fortrenge stedegne arter av dafnier, og evt andre herbivore vannlopper.

Arten er sannsynligvis konkurransesvak og etablerer seg først og fremst i ledige nisjer, dvs. i vannforekomster uten forekomst av større Daphnia arter, gjerne der tettheten av planktonspisende fisk er relativt høy. Under slike forhold vil den kunne fortrenge stedegne arter av dafnier, og evt andre herbivore vannlopper

Konklusjon

Daphnia ambigua er opprinnelig en Nordamerikansk art og ble første gang observert i Norge i 2004 +/- ett år (nøyaktig dato ikke angitt) ved Arendal, men mangel på senere gjennfunn gjør det usikkert om arten er etablert i Norge. Det antas at det er vanskelig å bli kvitt arten dersom den først er etablert i Norge. Arten er vurdert å ha potensielt høy risiko.

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 2   10 - 59 år       ⇑

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
Arten har spredt seg raskt i Europa.
Vannlopper kan overleve lange tidsperioder (100-vis av år) som hvileegg i sedimentet i innsjøer og dammer de forekommer. Det vil derfor være vanskelig å bli kvitt arten når den først er registrert i en innsjø eller annen vannforekomst.
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
en

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 1   < 50 m/år      

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%       ⇑

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 4   Stor effekt      


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 2   Liten effekt       ⇑

Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
F5 Nei Moderat Nei Konkurranse om plass Nei Nei
F5 Nei Moderat Nei Konkurranse om mat Nei Nei
F2 Ja Moderat Nei Konkurranse om plass Nei Nei
F2 Ja Moderat Nei Konkurranse om mat Nei Nei
F3 Ja Moderat Nei Konkurranse om plass Nei Nei
F3 Ja Moderat Nei Konkurranse om mat Nei Nei

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 2   > 0%       ⇑ ⇓

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%       ⇑

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Delkategori for invasjonspotensial påvirkes av klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt påvirkes av klimaendringer.

Det er en art med en sørlig/sørvestlig utbredelse i Europa i områder med høyere tempereturer enn i Norge. Derfor vil høyere fremtidige temperaturer i Norge antakelig fasiliterer artens etablering i Norge.

Geografisk variasjon i risiko

  • Artens økologiske effekter er begrensa til bestemte naturtyper
Kunnskapsgrunnlaget er for dårlig til å å evaluere punktene: " Artens evne til reproduksjon/spredning er begrensa til visse klimasoner eller -seksjoner", " Artens økologiske effekter er begrensa til visse klimasoner eller -seksjoner" og " Artens økologiske effekt består utelukkende i interaksjoner med stedegne arter som har svært begrensa utbredelse".
Arten finnes bare i innsjøer og dammer.

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse
Forekomstareal (km2) 4 1 10 100 4 40 400
Utbredelsesområde (km2) 4
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur: 0

Potensiell utbredelse

D. ambigua er en art med en nåværende sydligere utbredelse i Europa. En fremtidig temperaturøking i Norge som følge av klimaendringer vil antakelig fasilitere artens etablering og spredning i Norge. Det er vanskelig å vurdere artens fremtidige forekomstareal, men det antas at arten primært vil etablere seg i de sørligere delene av Norge.
170000 km2 i potentielt forekomstareal tilsvarer ca arealet av de avkryssede fylkene for potensiell utbredelse om 50 år.
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 17000 170000 250000

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

for Norge
for Norge
  Fylke Kjent Antatt Potensiell
Øs Østfold
OsA Oslo og Akershus
He Hedmark
Op Oppland
Bu Buskerud
Ve Vestfold
Te Telemark
Aa Aust-Agder
Va Vest-Agder
Ro Rogaland
Ho Hordaland
Sf Sogn og Fjordane
Mr Møre og Romsdal
St Sør-Trøndelag
Nt Nord-Trøndelag
No Nordland
Tr Troms
Fi Finnmark
Sv Svalbard med sjøområder
Jm Jan Mayen

Utbredelseshistorikk i Norge

Arten registret i en lokalitet i Norge ( Slottetjenn på Stoa i Arendal, Aust-Agder, Nilssen 2009), og antas å ha en begrenset utbredelse (det er ikke gjort gjenfunn i denne lokaliteten eller i andre innsjøer i samme område, J. P. Nilssen pers. med., 2017). Det ble registrert 15 ind; både juvenile og hunner m/egg, muligens også en hunn m/hvileegg, men ingen hanner (kun aseksuell reproduksjon?). Funndato ikke oppgitt. I følge Jens Petter Nilssen (pers. med. 2012) ble funnet gjort i 2004 +/- ett år innenfor vekstsesongen mai-okt.

Arten er angitt å være kun svakt forsuringsfølsom (i motsetning til de fleste arter innen slekten Daphnia, Walseng & Schartau 2001). Innenfor sitt opprinnelige utbredelsesområde er den vanlig i kalkfattige innsjøer (dominerende innsjøtype i Norge). Studier fra Europa viser at den er konkurransesvak (Maier 1996) men predasjonstolerant (tåler høye relativt høye tettheter av planktonspisende fisk) sammenlignet med de vanligste artene av dafnier i næringsfattige og kalkfattige innsjøer i Norge. Daphnia ambigua forventes defor å kunne ha problemer med å etablere seg i innsjøer med små til moderate tettheter av planktonspisende fisk og bestander av større, stedegne Daphnia arter som Daphnia longispina og Daphnia galeata. På grunn av dette, og med erfaringer fra Europa for øvrig, er det usikkert om arten vil kunne etablere seg i våre større, dype innsjøer selv om den er vanlig forekommende i slike innsjøer i Nord-Amerika.

Er oppgitt å være kaldstenoterm (finnes ofte på større dyp) innenfor sitt opprinnelige utbredelsesområde, men er paradoksalt nok en av de dominerende artene i subtropiske og tropiske områder. Basert på registreringer i Europa vil den mest sannsynlig kunne etablere seg i lavereliggende, grunne dammer og roligflytende elvepartier med høy diversitet/tetthet av fisk, primært i Sør-Norge.

for Norge
Fra Til og med Sted Antall individ Forekomstareal
km²
Utbredelsesområde
km²
Kommentar Fylker
1950 2017

Utbredelseshistorikk i utlandet

Opprinnelig utbredelse østkysten av USA. Vanlig i hele Nord-Amerika. Innført til Europa (Storbritannia) på 1920-tallet. Første gang beskrevet fra dammer i Kew Gardens, London (Scourfield 1947, Fox 1948), der den sannsynligvis ble inført med vegetasjon. Rapportert spredning i Sentral-Europa fra tidlig på 1970-tallet; særlig fra Frankrike (se Maier 1996), Belgia (Dumont 1974, Louette m.fl. 2007) og Sør-Tyskland (Flössner & Kraus 1976), der den er funnet i et stort antall lokaliteter (se Maier 1996). I Tjekkia ble den funnet i 1994 (se Daisie: http://www.europe-aliens.org/speciesFactsheet.do?speciesId=100285). Den er videre registrert i Nederland, Slovakia og Italia . I alle de refererte undersøkelsene er arten funnet i et stort antall vannforekomster. Siden arten er liten (om lag 1 mm) og kun et fåtall vannforekomster i Europa undersøkes med tanke på dyreplankton, vil det kunne ta noe tid fra en art som Daphnia ambigua invaderer og etablerer seg i nye lokaliteter til dette oppdages.

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

Temperert - Boreal
  • Nord- og Mellom-Amerika
Temperert - Nemoral
  • Nord- og Mellom-Amerika
Temperert - Tørt
  • Nord- og Mellom-Amerika
Subtropisk - Uspesifisert
  • Nord- og Mellom-Amerika
  • Sør-Amerika
Tropisk -
  • Sør-Amerika

Nåværende utbredelse

Temperert - Boreal
  • Europa
  • Nord- og Mellom-Amerika
Temperert - Nemoral
  • Europa
  • Nord- og Mellom-Amerika
Temperert - Tørt
  • Europa
  • Nord- og Mellom-Amerika
Subtropisk - Uspesifisert
  • Europa
  • Nord- og Mellom-Amerika
  • Sør-Amerika
Tropisk -
  • Sør-Amerika

Kom til vurderingsområdet fra

  • Opprinnelsessted (utlandet)

Nærmere spesifisering

Sannsynligvis antropogent innført, men kan også spres, som hvileegg, med trekkende vadefulger. Sekundær spredning fra et annet land hvor arten er innført er også et mulig alternativ.

Første observasjon i Norge

Første observasjon - 2000-2009

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs)
Norsk natur 2004 Arendal 2004 Arendal 2004 Arendal

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  
Kalkrike dammer og tjern EN fremtidig 2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9
Kalksjø EN fremtidig 2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9
Klar intermediær innsjø VU° fremtidig 2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9
Klar kalkfattig innsjø VU° 2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9
Kroksjøer, meandere og flomløp EN fremtidig 2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
F2 Sirkulerende innsjøvannmasser
0.0-1.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.0
F2 Sirkulerende innsjøvannmasser
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9
F3 Ikke-sirkulerende innsjøvannmasser
0.0-1.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.0
F3 Ikke-sirkulerende innsjøvannmasser
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Eutrofiering
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9
F5 Sterkt endrete innsjøvannmasser
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9
F1 Elvevannmasser
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9
F4 Sterkt endrete elvevannmasser
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
0.1-1.9

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
med ballastvann/sand Introduksjon Ukjent Ukjent Ukjent
gjennom menneskeskapt vannforbindelse Spredning Ukjent Ukjent Ukjent
egenspredning Spredning Ukjent Ukjent Ukjent
som annen smitte/forurensninger på/med planter Introduksjon Ukjent Ukjent Ukjent
av habitatmateriale, jord o.l. Introduksjon Ukjent Ukjent Ukjent

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Aseksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 0.25
  • Arten overlever ved temperaturer < 5°C

Øvrige effekter

Helseeffekter
Økonomiske effekter
Grunnleggende livsprosesser
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Effekter på opphavsbestanden

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal

Referanser

  • Walseng, B. & Schartau, A.K.L. 2001. Crustacean communities in Canada and Norway: comparison of species along a pH gradient. Water, Air and Soil Pollution 130: 1319-1324
  • Scourfield, D.J. 1947. A short spined Daphnia presumably belonging to the "longispina" group - D. ambigua n.sp. J Quekett Micros Club 11: 127-131
  • Fox, H.M. 1948. A pus and a rare cladoceran in Britain Nature 162
  • Maier, G. 1996. Daphnia invasions: populations dynamics of Daphnia assemblages in tow eutrophic lakes with particular reference to the introduced alien Daphnia ambigua. J. Plankton Res. 18: 2001-2015
  • Dumont, H.J. 1974. Daphnia ambigua Scourfield, 1947 (Cladocera: Daphnidae) on the European continent Biol. Jaarb. Dodonaea 42: 112-116
  • Louette, G., De Bie, T., Vanderkerkhove, J., Declerck, S. & De Meester, L. 2007. Analysis of the inland cladocerans of Flanderns (Belgium) - Inferring changes over the past 70 years Belg. J. Zool. 137 (1): 117-123
  • Flössner, D. & Kraus, K 1976. Zwei fur Mitteleuropa neue Cladoceren-arten (Daphnia ambigua Scourfield, 1946, und Daphnia parvula Fordyce, 1901) aus Süddeutschland Crustaceana 30: 301-309
  • Nilssen, J.P. 2009. Områder med høy akvatisk biodiversitet og uvanlige artskombinasjoner i Aust-Agder; med særlig henblikk på mikrokrepsdyr, samt spesielt bevaringsverdige innsjøtyper, dammer og våtmarker. Müller--Sars Selskapet. Rapport nr. 7 – 2009. 44 s. (ISBN: 978-82-8030-016-4.)

Siden siteres som:

Jensen T, Johnsen SI og Kjærstad G (2018, 5. juni). Daphnia ambigua, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2024, 15. June) fra http://www.artsdatabanken.no/fab2018/N/2681