Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Marine invertebrater

Acartia tonsa

Fremmed art innenfor avgrensninga som er observert og etablert i Norge. Vurdert for Fastlands-Norge med havområder.

Lav risiko LO

Arten har moderat invasjonspotensiale, og liten økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 3AC,2G

Med usikkerhet: LO (HI)

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt 14 24 34 44
13 23 (33) 43
12 22 [32] (42)
11 21 31 41
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 3AC , med usikkerhet opp.

Økologisk effekt: 2G , med usikkerhet opp.

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Krepsdyr og er marin.

Acartia tonsa er en liten planktonisk hoppekreps (kopepode) 0,5-1,5 mm i lengde som forekommer i estuarier og brakkvannsområder med nedsatt saltholdighet (15-20 psu). Arten er varmekjær og krever temperaturer på minst 10 grader for reproduksjon. Sikker artsbestemmelse av Acartia er problematisk, og kryptiske arter forekommer innen slekten. Acartia tonsa har trolig opprinnelse i nordlige Stillehavet, men er spredd til store områder av verden. I Europa ble den først oppdaget i 1916 i Nordsjøen og har senere spredd seg til Østersjøen (1925), det meste av Vest-Europa og deler av Middelhavet. I Sverige ble den registrert i 1934. Den er svært vanlig i sørvestlige Østersjøen og betraktes også som vanlig i danske sjøområder.

Acartia tonsa er dokumentert i Norge i Reddalsvannet (Austagder) ved en undersøkelse i 2012 (Haraldsson 2013) samt i fjorder ved Risør (Jens Petter Nilssen, pers. med). Det er sannsynlig at arten finnes i flere fjorder/poller med tilførsel av ferskvann og der sommertemperaturen overstiger 10 °C. Reproduksjonspotensialet er lavt ved temperaturer mellom 10 og 16 °C, og dette vil begrense spredningen nordover. Brakkvannsområder er generelt en dårlig undersøkt naturtype i Norge.

Arten transporteres med ballastvann, men det er usikkert om introduksjon til norske havområder var med ballastvann eller kun ved passiv spredning fra kringliggende havområder. I Europa ble den først oppdaget i 1916, og i Sverige ble den registrert i 1934 (www.frammandearter.se).Det er sannsynlig at arten ble spredt /innført til norsk del av Skagerrak i samme tidsrom. Arten er planktonisk, og spres derfor raskt med kyststrømmen. Arten er knyttet til estuarier og kystnære områder, men utbredelsen langs norskekysten er svært dårlig kjent. Hvis arten danner separate populasjoner i indre estuarier kan spredningen mellom lokaliteter være relativt lav. Hvis arten derimot er utbredt i kyststrømmen, kan arten potentielt spres meget raskt langs kysten.

Ut ifra dagens kunnskapsgrunnlag er arten vurdert til å ha et moderat invasjonspotensial, men generelt er brakkvannsområder dårlig kartlagt og utbredelsen langs norskekysten er svært dårlig kjent. Arten har høy toleranse i forhold til saltholdighet og temperatur. Dette har bidratt til at arten har spredt seg til store deler av verden, ofte med ballastvann. Ved gunstige forhold (temperaturer over 17 grader og høy fødetilgang) har arten høy reproduktiv evne med kort generasjonstid (3 dager fra eggklekking til voksent individ) og flere generasjoner per sesong. A. tonsa må forventes å spre seg nordover langs kysten i tilfelle av en fremtidig klimaendring.

Acartia tonsa livnærer seg på planteplankton og mikrozooplankton og kan dominere zooplanktonsamfunnet i miljøer med store miljøgradienter og menneskelig påvirkning (Gaudy 1995). Enkelte undersøkelser fra utlandet har dokumentert negative effekter på stedegne hoppekreps som følge av konkurranse (David et al 2007), mens i undersøkelser fra Nord-Amerika, Narragansett Bay (Sullivan mfl. 2007) og Østersjøen (Katajisto mfl 1998) er det funnet ingen eller svake effekter på nærstående stedegne arter. Det foreligger ingen rapporter om at A. tonsa fortrenger (i betydningen lokalt utrydder) stedlige arter fra sine leveområder. Det er ikke dokumentert økologiske effekter av arten i norske områder, men basert på refererte utenlandske studier er arten vurdert til å kunne ha en liten økologisk effekt på grunn av konkurranse med stedegne arter.

Konklusjon

Acartia tonsa er en varmekjær art som er etablert i fjorder og estuarier i SørNorge. Utbredelsen er dårlig kjent, men det er sannsynlig at arten finnes i flere ferskvannspåvirkede fjorder og poller langs kysten, der sommertemperaturen overstiger 10 C. Arten kan tåle store variasjoner i saltholdighet og temperatur, og har høy reproduksjon ved gunstige forhold.

Artens økologiske effekt er tidligere vurdert til kategorien BPL 2 ("moderat påvirkning) i Østersjøen og Svartehavet, og BPL 1 ("Svak påvrikning") i Kategatt (Zaiko m.fl. 2011).

I Norsk Svarteliste 2012 ble arten vurdert til "Høy risiko". Etter en ny vurdering av arten i 2016 ble artens risikokategori endret fra «høy risiko» til «lav risiko». A. tonsa er vurdert til å ha et moderat invasjonspotensial. Arten konkurrerer med stedegne hoppekreps, men det foreligger ingen rapporter om at A. tonsa fortrenger (i betydningen lokalt utrydder) stedlige arter fra sine leveområder. A. tonsa klassifiseres derfor til "Lav risiko", men dette er forbundet med noe usikkerhet, både når det gjelder invasjonspotensial og spredning på grunn av et manglende kunnskapsgrunnlag.

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 4   >= 650 år      

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
NIVA rapport (Haraldstad mfl. 2013). Resipientundersøkelse av Reddalsvann, Grimstad i 2012.Det ble tatt håvtrekk (8-0 m, 90 µm) ved en stasjon i reddalsvannet, 5 ganger i løpet av året. Acartia tonsa ble kun registrert på høsten: 12. september (1 514 in/m2) og 1. oktober (631 ind/m2).
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
NT

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 2   50 - 159 m/år       ⇑

Estimeringsmåte c) Anslått økning i forekomstareal siste året
Anslått økning i forekomstareal siste år (km²)
4
Beskriv underliggende antakelser og data
Det foreligger ingen informasjon om spredning siste år. Imidlertid mangler vi data på forekomst av arten. Eventuelle endringer i artens forekomst er derfor ukjent. Basert på stigende havtemperaturer, og utbredelse av mulige habitater (brakkvannsolråder) er det anslått en potensiell spredningshastighet på 4 km/år. Dette er forbundet med stor usikkerhet.
Ekspansjonshastighet i m/år
127.73

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 3   >= 10%       ⇓

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   Ingen kjent effekt       ⇑

Stedegen art   Nøkkel­art Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
Acartia longiremis LC Nei Svak Nei Konkurranse om mat Nei Nei
Acartia clausi LC Nei Svak Nei Konkurranse om mat Nei Nei
Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
H2 Nei Svak Ja Konkurranse om mat Nei Nei False
H2-7 Nei Svak Nei Konkurranse om mat Nei Nei
H2-8 Nei Svak Nei Konkurranse om mat Nei Ja

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   = 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 2   ≥ 5%       ⇑

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Delkategori for invasjonspotensial påvirkes av klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt påvirkes av klimaendringer.

Arten er varmekjær og krever temperaturer på minst 10 grader C i bunnsedimenter for eggklekking. Optimale temperaturer for vekst er 22-23 C. En temperaturøkning som følge av klimaeffekter, vil derfor være gunstig for arten og øke potentialet for spredning nordover.

Geografisk variasjon i risiko

Arten er varmekjær. Optimale miljøforhold for A. tonsa er 22-23 C og 25 ppt salinitet. Acartia tonsa har vileegg og bunnforhold er derfor viktig for populasjonsdynamikken. Egg fra bunnsedimenter klekker først når temperaturen overstiger 10°C. Reproduksjonspotensialet er lavt ved temperaturer mellom 10 og 16 °C, og dette vil begrense spredningen nordover. Arten er tilpasset høye fôrkonsentrasjoner og lykkes derfor best i estuarier, eller i eutrofierte områder med høy primærproduksjon.

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse 12000 2 10 50 24000 120000 600000
Forekomstareal (km2) 8 2 10 50 16 80 400
Utbredelsesområde (km2) 80
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur: 0

Potensiell utbredelse

Nåværende populasjonsstørrelse er basert på forekomst i Reddalsvannet høsten 2012.Populasjonsstørrelse i Reddalsvannet: 12. september 2012: 1 514 in/m2. Beregnet areal av reddalsvannet 1,94 km2.

Egg klekker først ved temperaturer over 10 C. Arten forekommer typisk ved temperaturer >16 C, og ved lav saltholdighet. Potentiell nåværende utbredelse omfatter områder der sommertemperatur i øvre 50 m når >16 C.Potentiell utbredelse om 50 år er basert på prediksjoner fra CMIP5 modeller (ESLR server:https://www.esrl.noaa.gov/psd/ipcc/ocn/ ) for scenario RCP8.5 som indikerer en 2-3 graders økning i overflatetemperaturer på sommeren (juli-sept).
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 400 2000 2500

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

for Norge
for Norge
for Norge
  Fylke Kjent Antatt Potensiell
Øs Østfold
OsA Oslo og Akershus
He Hedmark
Op Oppland
Bu Buskerud
Ve Vestfold
Te Telemark
Aa Aust-Agder
Va Vest-Agder
Ro Rogaland
Ho Hordaland
Sf Sogn og Fjordane
Mr Møre og Romsdal
St Sør-Trøndelag
Nt Nord-Trøndelag
No Nordland
Tr Troms
Fi Finnmark
Sv Svalbard med sjøområder
Jm Jan Mayen

Utbredelseshistorikk i Norge

Acartia tonsa er dokumentert i Norge i Reddalsvannet (Austagder) ved en undersøkelse i 2012 (Haraldsson 2013) samt i fjorder ved Risør (Jens Petter Nilssen, pers. med). Det er sannsynlig at arten finnes i flere fjorder/poller med tilførsel av ferskvann og der sommertemperaturen overstiger 10 °C. Reproduksjonspotensialet er lavt ved temperaturer mellom 10 og 16 °C, og dette vil begrense spredningen nordover. Brakkvannsområder er generelt en dårlig undersøkt naturtype i Norge.
for Norge
Fra Til og med Sted Antall individ Forekomstareal
km²
Utbredelsesområde
km²
Kommentar Fylker
2012 2012 Reddalsvannet 12000
( 12000   *  2)
8
( 8   *  10)
Dokumentert forekomst i Reddalsvannet 12.09.2012 og 1.10.2012 (Haraldstad m.fl 2013). Belegg finnes, og identifikasjon er bekreftet av eksperter. I tillegg er arten registrert i fjorder ved Risør (Jens Petter Nilssen, pers. med; mangler belegg, men artsbestemmelsen regnes som pålitelig da Nilssen er ekspert på planktoniske krepsdyr). Det er sannsynlig at den finnes i andre fjorder med tilførsel av ferskvann langs kysten av Sørlandet og Østlandet. Sannsynligvis forekommer arten i flere brakkvannsområder Aa

Utbredelseshistorikk i utlandet

Acartia tonsa er en planktonisk hoppekreps (kopepode) som trolig har opprinnelse i nordlige Stillehavet. Den er spredd til store områder av verden. I Europa ble den først oppdaget i 1916 i Nordsjøen og har senere spredd seg til Østersjøen (1925), det meste av vest-Europa og deler av Middelhavet. I Sverige ble den registrert i 1934 (www.frammandearter.se). Arten forekommer i estuarier og nære kystområder med nedsatt saltholdighet (15-22 psu). Den er svært vanlig i sørvestlige Østersjøen og betraktes også som vanlig i danske sjøområder (Jazdzewski og Grabowski 2011, Noël 2011).

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

  • Stillehavet nordlig
  • Atlanterhavet nordvest
Arten har trolig opprinnelse i nordlige Stillehavet samt økstkyst av North America (McAlice, 1981). Dette er også påvist ved molekylære studier (Caudill & Bucklin, 2004). Arten er vanskelig å skille fra andre Acartia-arter, og det er indikasjoner på at der finnes kryptiske arter (Chen & Hare 2008). Opprinnelsessted er derfor noe usikker.

Nåværende utbredelse

  • Atlanterhavet nordvest
  • Atlanterhavet nordøst
  • Atlanterhavet tropisk
  • Atlanterhavet sørlig
  • Østersjøen
  • Middelhavet
  • Svartehavet
  • Det kaspiske hav
  • Stillehavet nordlig
  • Stillehavet tropisk
  • Stillehavet sørlig
  • Indiahavet tropisk
  • Indiahavet sørlig
Acartia tonsa er spredd til store områder av verden og regnes nå som kosmopolitisk, med unntak fra polare strøk. Arten forekommer i estuarier og nære kystområder med nedsatt saltholdighet (15-22 psu).

Kom til vurderingsområdet fra

  • Ukjent

Nærmere spesifisering

det er ikke kjent hvor arten kom fra til Norske havområder.

Første observasjon i Norge

Første observasjon - 2010-

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs)
Norsk natur 2012 Reddalsvatnet, Grimstad 2012 Reddalsvatnet, Grimstad 2012 Reddalsvatnet, Grimstad

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
H2-7 stor brakkvannspoll
5.0-9.9
  • Enkeltarts-sammensetning
2.0-4.9
H2-8 middels stor eller liten brakkvannspoll
5.0-9.9
  • Enkeltarts-sammensetning
2.0-4.9
H2-7 stor brakkvannspoll
10.0-19.9
  • Enkeltarts-sammensetning
5.0-9.9
H2-8 middels stor eller liten brakkvannspoll
10.0-19.9
  • Enkeltarts-sammensetning
5.0-9.9
H2 Sirkulerende vannmasser i fysisk avgrensede saltvannsforekomster
2.0-4.9
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
med ballastvann/sand Introduksjon Ukjent Ukjent Opphørt, men kan inntreffe igjen I Europa ble den først oppdaget i 1916, ogi Sverige ble den registrert i 1934 (www.frammandearter.se).Det er sannsynlig at arten ble spredt /innført til Norsk del av Skagerrak i samme tidsrom. Arten transporteres med ballastvann, men det er usikkert om introduksjon til norske havområder var med ballastvann eller kun ved passiv spredning fra kringliggende havområder.
egenspredning Introduksjon Tallrike ganger pr. år > 1000 Pågående I Europa ble den først oppdaget i 1916 i Nordsjøen og har senere spredd seg til Østersjøen (1925), I Sverige ble den registrert i 1934 (www.frammandearter.se). Det er sannsynlig at arten ble spredt /innført til Norsk del av Skagerrak i samme tidsrom. Arten er planktonisk, og spres derfor raskt med havstrømmer fra Kattegat (kyststrømmen ) og sørlige Nordsjøen (Jyllandsstrømmen).
egenspredning Spredning Tallrike ganger pr. år > 1000 Pågående Acartia tonsa forekommer vanlig i Danske og Svenske kystområder. Arten er planktonisk, og spres derfor raskt med kyststrømmen. Arten er knyttet til estuarier og kystnære områder, men utbredeslen langs norskekysten er svært dårlig kjent. Hvis arten danner separate populasjoner i indre estuarier kan spredningen mellom lokaliteter være relativt lav. Hvis arten derimot er utbredt i kyststrømmen, kan arten potentielt spres meget raskt langs kysten.

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 1

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Ingen kjent effekt
Grunnleggende livsprosesser
  • Evolusjonære prosesser/økologiske interaksjoner
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Ingen kjent effekt
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal
  • 6485-2013_72dpi.pdf (1486678 kB)
    NIVA rapport (Haraldstad mfl. 2013). Resipientundersøkelse av Reddalsvann, Grimstad i 2012.Det ble tatt håvtrekk (8-0 m, 90 µm) ved en stasjon i reddalsvannet, 5 ganger i løpet av året. Acartia tons ble kun registrert på høsten: 12. september (1 514 in/m2) og 1. oktober (631 ind/m2).

Referanser

  • McAlice, B.J. 1981. On the post-glacial history of Acartia tonsa (Copepoda: Calanoida) in the Gulf of Maine and the Gulf of St. Lawrence Marine Biology 64: 64:: 267-272.
  • Caudill, C.C. and Bucklin, A. 2004.. Molecular phylogeography and evolutionary history of the estuarine copepod, Acartia tonsa, on the Northwest Atlantic coast. Hydrobiologia 511:: 91-102.
  • Chen, G. and Hare, M.P. 2008.. Cryptic ecological diversification of a planktonic estuarine copepod, Acartia tonsa. Molecular Ecology 17:: 1451-1468.
  • Haraldstad, T., Hindar, A., Hobæk, A., Håvardstun, J., & Skjelbred, B. 2013.. Resipientundersøkelse av Reddalsvann, Grimstad. NIVA Rapport L.NR. 6485-2013.
  • Paffenhöfer GA, Stearns DE. 1988. Why is Acartia tonsa (Copepoda: Calanoida) restricted to nearshore environments? Mar Ecol Prog Ser 42:: 33-38.
  • Cervetto G, Pagano M, Gaudy R. 1995.. Feeding behaviour and migrations in a natural population of the copepod Acartia tonsa. Hydrobiologia 300/301:: 237-248.
  • Miller DD, Marcus NH. 1994.. The effects of salinity and temperature on the density and sinking velocity of eggs of the calanoid copepod Acartia tonsa Dana. J Exp Mar Biol Ecol 179:: 235-252.
  • Gaudy, R., et al. : 1995. Space and time distribution of zooplankton in a Mediterranean lagoon (Etang de Berre). Hydrobiologia 300-301(1): 219-236.
  • Cervetto, G., et al. 1993. Diel variations in Acartia tonsa feeding, respiration and egg production in a Mediterranean coastal lagoon. J. Plankton Res 15(11):: 1207-1228.
  • David, V., Sautour, B., Chardy, P. 2007. Successful colonization of the calanoid copepod Acartia tonsa in the oligo-mesohaline area of the Gironde estuary (SW France) - natural or anthropogenic forcing? Estuarine, Coastal and Shelf Science 71: 429-442
  • Katajisto, T., Viitasalo, M. and Koski, M. 1998.. Seasonal occurrence and hatching of calanoid eggs in sediments of the northern Baltic Sea. Marine Ecology Progress Series 163:: 133-143.
  • Sullivan, B. K., Costello, J. H. and Van Keuren, D. 2007. Seasonality of the copepods Acartia hudsonica and Acartia tonsa in Narragansett Bay, RI, USA during a period of climate change. Estuar. Coast. Shelf Sci., 73,: 259–267.

Siden siteres som:

Falkenhaug T, Gulliksen B, Jelmert A, Oug E og Sundet J (2018, 5. juni). Acartia tonsa, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2024, 23. November) fra http://www.artsdatabanken.no/fab2018/N/2381