Behandlet i 2018 av ekspertkomite for Karplanter

Stratiotes aloides vassaloe

Fremmed art innenfor avgrensninga som er observert og etablert i Norge. Vurdert for Fastlands-Norge med havområder.

Potensielt høy risiko PH

Arten har lite invasjonspotensiale, men høy økologisk effekt.

Utslagsgivende kriterier: 1,4D

Med usikkerhet: PH (LO,HI)

  • SE Svært høy risiko
  • HI Høy risiko
  • PH Potensielt høy risiko
  • LO Lav risiko
  • NK Ingen kjent risiko
  • NR Ikke risikovurdert
Økologisk effekt [14] (24) 34 44
(13) 23 33 43
12 22 32 42
11 21 31 41
Invasjonspotensial
Forklaring på risikomatrisen

Kriterier som har vært utslagsgivende for risikokategorien

Invasjonspotensiale: 1 , med usikkerhet opp.

Økologisk effekt: 4D , med usikkerhet ned.

Kategori og kriterier

Oppsummering

Arten hører til artsgruppen Karplanter og er limnisk.

Vassaloë Stratoides aloides er en flerårig vannplante. Den er en stor, frittflytende plante som synker ned til bunnen på høsten. Her overlever den som grønn plante eller som vinterknopper (turioner; Cook & Urmi-König 1983). I Norden finnes stort sett bare hunnplanter. Planten spres derfor i hovedsak vegetativt, ved turioner eller utløpere (små rosetter som rives løs fra morplanten; Kornatowski 1979, Smolders et al. 1995). Rosettene er forholdsvis store, og vi antar at fuglespredning av disse er ute­lukket, det samme gjelder spredning ved flytting av båter og fiskeredskap (jfr. spredning av vasspest). Imidlertid kan det tenkes at turionene kan spres med fugl. Det er vist at turioner fra andre vannplanter, f.eks. busttjønnaks Stuckenia pectinata, er spiredyktige etter å ha passert fuglemagen (Santamaria et al. 2002). På grunn av vegetativ formering vil spredning nedover vassdragene være effektivt.

Vassaloë omtales av Gunnerus (1776, art nr. 653) med dekkende beskrivelse og som "Vokser i det nordlandske sogn Ofoten, i grøfter under vann" [trolig i Evenes nær Evenes prestegård], oversatt fra latin hos Jørgensen et al. (2016). Disse forfatterne kommenterer funnet slik: "Belegg finnes ikke i herbariet. Vassaloe er ikke kjent viltvoksende i Norge, bare som forvillet ved Fredrikstad. Beskrivelsen tyder på at Gunnerus har sett den og at han har bestemt den rett. Det er ikke helt umulig at den kan ha vokst [som hjemlig] i ofoten, siden den har vid utbredelse i nordlige regioner av Russland og vokser i nærliggende finske og svenske områder". Funnet omtales også av Jørgensen & Fremstad (2012). Ofoten generelt, og Evenesområdet med dets vassdrag spesielt, er godt botanisk undersøkt, og det er liten sannsynlighet for at arten har hatt noen stabil, hjemlig forekomst i Norge de siste 200 år. Vi behandler den her som en fremmed art.

Vassaloë ble satt ut i dammer i Øf Fredrikstad på 1990-tallet og formerte seg litt lokalt, men ble siden fjernet. Den ble plantet inn på nytt i Bryggerhusdammen på Refsahl i Fredrikstad (Østfold) i 1995 og i flere dammer (Svein Åstrøm 2009, se Artskart, Artsdatabanken). Dansk materiale av planten ble innført til dammene. Her står sammen med en rekke andre fremmede arter innført i perioden 1993-96 (Åstrøm 1998). I 2009 ble den også funnet i Vf Nøtterøy: Sand, i en dam på golfbanen, trolig utplantet.

Arten er hjemlig nord til Nord-Finland, nokså hyppig i Danmark (Hartvig 2015), og kan godt komme inn i Norge (igjen) spontant. Dersom arten introduseres til større vassdrag i Norge, vil den kunne spres fort og skape problemer. Det er ikke utenkelig med en slik introduksjon i løpet av de neste 50 år - vi foretar derfor en risikovurdering av arten.

Videre spredning fra dammen i Østfold kan sannsynligvis bare skje med menneskets hjelp. Den er ikke spredt herfra siden 1995. Arten er vurdert i forbindelse med negativlista, dvs. problemarter som man anbefaler å ikke tillate import av for norsk hobbybruk/ norsk zoobransje (Fosså 2010), men ikke satt på negativlista.

Arten er innført og utsatt i kunstige (Vf Nøtterøy) og naturlige dammer (Øf Fredrikstad).

Invasjonspotensialet er foreløpig lite, med usikkerhet til begrenset; median levetid er begrenset med usikkerhet til moderat og ekspansjonshastigheten er liten. Invasjonspotensialet kan imidlertid bli meget stort dersom arten begynner å spre seg. Arten har klimatisk og hydrologisk potensial i alle fylker nord til Troms.

Arten vurderes å ha en stor negativ økologisk effekt, med usikkerhet ned til middels, gjennom en stor fortrengningseffekt. Arten kan danne kompakte bestander (flytende matter) som fortrenger og skygger ut alle andre planter, inkludert truete og sårbare, og som endrer forholdene for alt dyreliv i vatnet. Den opplyses også å ha allelopatiske effekter (Mulderij 2006, Mulderij et al. 2009).

Konklusjon

Vassaloë utgjør en potensielt høg økologisk risiko, med usikkerhet både til låg og til høg risiko, hovedsakelig på grunn av økologiske effekter, men også med mulighet for en viss økning i invasjonspotensial. Arten er vanlig (som hjemlig) i søndre og midtre deler av Sverige og nord til Nord-Finland, hvor den vokser på grunt vann i næringsrike innsjøer. Vi antar derfor at den kan ha gode vekstvilkår i store deler av Norge, men at problemvekst bare vil kunne forekomme i næringsrike små og grunne vannforekomster, ev. grunne og vindbeskyttede områder i større innsjøer (Bloemendaal & Roelofs 1988, ref. i Mulderji 2006). Vassaloë er sjelden, men regnes som invasiv i Irland (Reynolds 2002).

Vassaloë skiller ut allelopatiske forbindelser som virker negativt på planteplankton i innsjøer (Mulderij 2006). Konkurranse om næringsstoffer er sannsynligvis også en årsak til endringer i biomasse og artssammensetning av planteplankton i nærheten av vassaloë (Mulderij et al. 2009). I områder med massebestander regner vi med at den vil ha negativ innvirkning også på andre vannplanter (jfr. Elodea canadensis), men dette er lite undersøkt.

Arten er forholdsvis vanlig i hagedammer i Østfold (Båtvik, pers.med.). Dammene i Østfold der den er utsatt, er sannsynligvis næringsrike, men kalsium-innholdet har vi ingen opplysninger om.

De mest aktuelle spredningsvektorene i Norge antas å være vann (følger vassdraget nedstrøms) eller fugl, eventuelt direkte utplanting. Dammene i Østfold antas å være uten kontakt med nærlig­gende vassdrag. Hvorvidt de besøkes av trekkende fugler er ikke kjent. Imidlertid er det ikke registrert spredning herfra.

Arten er ikke listet i Fosså (2010) da det er lite import av arten innenfor zoobransjen; det antas at det meste skjer gjennom hageplantebransjen.

Vurdering etter alle kriterier

Forklaring på kriteriene

Invasjonspotensial

A-kriteriet: Populasjonens mediane levetid

Estimert levetid for arten i Norge, med usikkerhet

Delkategori 2   10 - 59 år       ⇑

Estimeringsmåte c) Rødlistekriterier
Beskrivelse av data
Ikke etablert i norsk natur, bare utsatt og reproduserende (vegetativt) i 2-3 dammer. Antar et forekomstareal på 16 km2 om 50 år. Dette tilsvarer EN etter B2-kriteriet. Vi setter usikkerhet oppover fordi arten kan få et mye større omfang dersom den begynner å ekspandere.
Gjeldende rødlistekriterium
B2
Rødlistekategori
EN

B-kriteriet: Ekspansjonshastighet

Gjennomsnittlig ekspansjonshastighet, med usikkerhet

Delkategori 1   < 50 m/år      

Estimeringsmåte b) Literaturdata på spredningshastighet
Litteraturverdi på spredningshastighet (m/år)
45
Antall utgangspunkt for spredning
1
Ekspansjonshastighet i m/år
45
Antakelser for litteraturestimatet er basert på
Ekspansjonshastighet (skrevet inn i feltet for litteraturverdi på spredningshastighet i mangel på et bedre egnet felt) er beregnet ut fra anslått forekomstareal om 50 år.

C-kriteriet: Kolonisert areal av naturtype

Andel av forekomstarealet til minst én naturtype som vil være kolonisert etter 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

Økologisk effekt

D- og E-kriteriet: Effekter på stedegne arter

D-kriteriet: Truete arter eller nøkkelarter

Kan arten påvirke truede arter eller nøkkelarter innen 50 år, med usikkerhet.

Delkategori 4   Stor effekt       ⇓


E-kriteriet: Øvrige stedegne arter

Kan arten påvirke øvrige stedegne arter innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 3   Middels effekt      

Artene i naturtypen   Blir trua arter eller nøkkel­arter i natur­typen på­virket Effekt Lokal skala Type inter­aksjon Dis­tanse­effekt Doku­mentert Gjelder doku­ment­asjonen norske for­hold
F3 Ja Fortrengning Ja Konkurranse om plass Nei Nei
F3 Ja Fortrengning Ja Allelopati Nei Nei

F-kriteriet: Effekter på truete/sjeldne naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 2   > 0%      

G-kriteriet: Effekter på øvrige naturtyper

Andel av naturtypeareal som gjennomgår tilstandsendring innen 50 år, med usikkerhet

Delkategori 1   < 5%      

H-kriteriet: Overføring av genetisk materiale

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

I-kriteriet: Overføring av parasitter eller patogener

Delkategori 1   Ingen kjent effekt      

Klimaeffekter

Delkategori for invasjonspotensial påvirkes ikke av klimaendringer.

Delkategori for økologisk effekt påvirkes ikke av klimaendringer.

Geografisk variasjon i risiko

Bakgrunnsinformasjon

Utbredelse i Norge

Nåværende utbredelse

Kjent Mørketall (faktor) Estimert totaltall (kjent * mørketall)
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Bestandsstørrelse
Forekomstareal (km2) 8 1 2 2 8 16 16
Utbredelsesområde (km2) 1
Andel av artens nåværende forekomst i sterkt endra natur: 50

Potensiell utbredelse

Arten er hardfør og kunne godt vokse til Troms (stedegen nord til Muonio-området i finsk Lappland, med en 1700-talls angivelse fra No Evenes i Ofoten, se nedafor). Hvis man ikke hindrer arten, kan den dukke opp nesten hvor som helst i landet, umulig å si hvor. Vi har bare ført opp de to fylkene der den er kjent dyrket og hvor den kan spre seg over korte avstander (med fugl). Vi antar at man vil forsøke å begrense den og setter ingen forventet økning i forekomstareal i beste anslag.
Lavt anslag Beste anslag Høyt anslag
Potensielt forekomstareal (km²) 4 16 32

Kjent og antatt utbredelse i dag, og om 50 år

for Norge
for Norge
  Fylke Kjent Antatt Potensiell
Øs Østfold
OsA Oslo og Akershus
He Hedmark
Op Oppland
Bu Buskerud
Ve Vestfold
Te Telemark
Aa Aust-Agder
Va Vest-Agder
Ro Rogaland
Ho Hordaland
Sf Sogn og Fjordane
Mr Møre og Romsdal
St Sør-Trøndelag
Nt Nord-Trøndelag
No Nordland
Tr Troms
Fi Finnmark
Sv Svalbard med sjøområder
Jm Jan Mayen

Utbredelseshistorikk i Norge

Vassaloë omtales av Gunnerus (1776, art nr. 653) med dekkende beskrivelse og som "Vokser i det nordlandske sogn Ofoten, i grøfter under vann" [trolig i Evenes nær Evenes prestegård], oversatt fra latin hos Jørgensen et al. (2016). Disse forfatterne kommenterer funnet slik: "Belegg finnes ikke i herbariet. Vassaloe er ikke kjent viltvoksende i Norge, bare som forvillet ved Fredrikstad. Beskrivelsen tyder på at Gunnerus har sett den og at han har bestemt den rett. Det er ikke helt umulig at den kan ha vokst [som hjemlig] i ofoten, siden den har vid utbredelse i nordlige regioner av Russland og vokser i nærliggende finske og svenske områder". Funnet omtales også av Jørgensen & Fremstad (2012). Ofoten generelt, og Evenesområdet med dets vassdrag spesielt, er godt botanisk undersøkt, og det er liten sannsynlighet for at arten har hatt noen stabil, hjemlig forekomst i Norge de siste 200 år. Vi behandler den her som en fremmed art.

Vassaloë ble satt ut i dammer i Øf Fredrikstad på 1990-tallet og formerte seg litt lokalt, men ble siden fjernet. Den ble plantet inn på nytt i Bryggerhusdammen på Refsahl i Fredrikstad (Østfold) i 1995 og i flere dammer (Svein Åstrøm 2009, se Artskart, Artsdatabanken). Dansk materiale av planten ble innført til dammene. Her står sammen med en rekke andre fremmede arter innført i perioden 1993-96 (Åstrøm 1998). I 2009 ble den også funnet i Vf Nøtterøy: Sand, i en dam på golfbanen, trolig utplantet.

Arten er hjemlig nord til Nord-Finland, nokså hyppig i Danmark (Hartvig 2015), og kan godt komme inn i Norge (igjen) spontant. Dersom arten introduseres til større vassdrag i Norge, vil den kunne spres fort og skape problemer. Det er ikke utenkelig med en slik introduksjon i løpet av de neste 50 år - vi foretar derfor en risikovurdering av arten.

Videre spredning fra dammen i Østfold kan sannsynligvis bare skje med menneskets hjelp. Den er ikke spredt herfra siden 1995. Arten er vurdert i forbindelse med negativlista, dvs. problemarter som man anbefaler å ikke tillate import av for norsk hobbybruk/ norsk zoobransje (Fosså 2010), men ikke satt på negativlista.

for Norge
Fra Til og med Sted Antall individ Forekomstareal
km²
Utbredelsesområde
km²
Kommentar Fylker
1981 2000 Øf Fredrikstad fra 1993/1996 4
( 4   *  1)
Øs
2001 2016 Øf Fredrikstad, Vf Nøtterøy fra 2009 8
( 8   *  1)
Øs,Ve

Utbredelseshistorikk i utlandet

Planten er forholdsvis sjelden i Norden, men finnes som hjemlig i Danmark (Hartvig 2015), Sverige og Finland (Mossberg 1992). I Sverige vokser arten på grunt vann i næringsrike innsjøer. Vi antar derfor at den kan ha gode vekstvilkår i store deler av Norge, men at problemvekst bare vil kunne forekomme i næringsrike små og grunne vannforekomster, evt. grunne og vindbeskyttede områder i større innsjøer (Bloemendaal & Roelofs 1988, ref. i Mulderji 2006). I Nord-Amerika omfattes den av importforbud (Snyder et al. 2016), på grunn av antatt store skadevirkninger hvis den etablerer seg.

Global utbredelse

Naturlig utbredelse

Temperert - Boreal
  • Europa
  • Asia
Temperert - Nemoral
  • Europa
  • Asia
Mellom- og Nord-Europa og Vest-Sibir.

Nåværende utbredelse

Temperert - Boreal
  • Europa
  • Asia
Temperert - Nemoral
  • Europa
  • Asia
  • Nord- og Mellom-Amerika

Kom til vurderingsområdet fra

  • Opprinnelsessted (utlandet)

Nærmere spesifisering

Trolig innført i Norge og har etablert bestand, men bare som utsatt. Materialet skal være kommet fra Danmark.

Første observasjon i Norge

Første observasjon - Før 1772

  Ikke-forplantningsdyktige individ Forplantningsdyktige individ Levedyktig avkom Bestand
  År Sted År Sted År Sted År Sted
Innendørs
Produksjonsareal (utendørs)
Norsk natur Før 1772 No 'Ofoten' (trolig Evenes)

Naturtyper

Rødlistede naturtyper

Navn Kategori Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)  
Kalkrike dammer og tjern EN fremtidig 0.0-1.9
  • Ubalanse mellom trofiske nivåer
  • Relativ del-artsgruppe-sammensetning
  • Artsgruppe-sammensetning
  • Enkeltarts-sammensetning
0.1-1.9

Øvrige naturtyper

Kode Navn Dominans skog Tidshorisont Kolonisert areal (%) Tydelig tilstandsendring Tydelig påvirka areal (%)
F3 Ikke-sirkulerende innsjøvannmasser
0.0-1.9
0.0
F5 Sterkt endrete innsjøvannmasser
0.0-1.9
0.0

Import til Innendørs-Norge eller produksjonsareal

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
øvrig/ukjent formål Sjeldnere enn hvert 10. år Ukjent Pågående Innført til dammer, bl.a. på golfbane
til botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat) Ukjent Ukjent Pågående

Spredningsveier til/i norsk natur

Kategori Introduksjon til eller spredning i norsk natur Hyppighet Abundans Tidspunkt Utdypende informasjon
øvrig utsetting Introduksjon Sjeldnere enn hvert 10. år Ukjent Pågående Utsatt i naturlige dammer.

Reproduksjon

  • Seksuell reproduksjon
  • Aseksuell reproduksjon
  • Generasjonstid (år): 5
  • Arten overlever ved temperaturer < 5°C

Øvrige effekter

Helseeffekter
Ingen kjent effekt
Økonomiske effekter
Ingen kjent effekt
Grunnleggende livsprosesser
Forsynende tjenester
Regulerende tjenest
Opplevelses - og kunnskapstjenester
Positive økologiske effekter
Ingen kjent effekt
Effekter på opphavsbestanden
Ingen kjent effekt

Datasett

Grunnlag for estimering av forventa levealder, ekspansjonshastighet og/eller forekomstareal

Referanser

  • Mulderij, G., Mau, B., de Senerpont Domis, L.N., Smolders, A.J.P, van Donk, E. 2009. Interaction between the macrophyte Stratiotes aloides and filamentous algae: does it indicate allelopathy? Aquatic Botany 43: 305-312.
  • Mossberg, B. 1992. Den nordiska floran. Wahlström & Widstrand.
  • Mulderij, G. 2006. Chemical warfare in freshwater – allelopathic effects of macrophytes on phytoplankton. NIOO-thesis. Netherlands Institute of Ecology.
  • Smolders, A.J.P., den Hartog, C., Roelofs, J.G.M. 1995. Observations on fruiting and seed-set of Stratiotes aloides L. in The Netherlands. Aquatic Botany 51:259-268.
  • Reynolds, S.P. 2002. A catalogue of alien plants in Ireland. Occasional Papers No. 14 : pp 414.
  • Cook, C.D.K. & Urmi-König, K. 1983. A revision of the genus Stratiotes (Hydrocharitaceae). Aquatic Botany 16: 213-249.
  • Åstrøm, S. 1998. 11.juni til Refsahl/Roppestad I Torsnes, Fredrikstad (ekskursjonsreferat). Blyttia 56(2): 72.
  • Santamaria, L., Charalambidou, I., Figuerola, J., Green, A.J. 2002. Effect of passage through duck gut on germination of fennel pondweed seeds. Arc. Hydrobiologia 156(1): 11-22.
  • Fosså, S. 2010. Vurdering av arter i norsk zoohandel og -hobby. Akvatiske organismer – planter. Norges Zoohandleres Bransjeforening
  • Kornatowski, J. 1979. Turions and offsets of Stratiotes aloides L. Acta Hydrobiologica 21: 185-204.
  • Hartvig, P. 2015. Atlas flora danica Gyldendal, København
  • Åstrøm, S. 2014. Vassaloë Stratiotes aloides i dammen, en utilsiktet katastrofe. Natur i Østfold 33(1-2): 36-41.
  • Snyder, E., Francis, A. & Darbyshire, S.J. 2016. Biology of invasive alien plants in Canada. 13. Stratiotes aloides L. Canad. J. Pl. Sci. 96(2): 225-242.
  • Jørgensen, P.M. & Fremstad, E. 2012. Angivelser av karplanter som det er verdt å merke seg i J.E. Gunnerus' "Flora Norvegica" (1766-1776). Blyttia 70: 90-98
  • Jørgensen, P.M., Weidemann, E. & Fremstad, E. 2016. Flora Norvegica av J.E. Gunnerus. På norsk og med kommentarer. Gunneria 80: 505 s.
  • Gunnerus, J.E. 1766-76. Flora norvegica. I-II

Siden siteres som:

Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (2018, 5. juni). Stratiotes aloides, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Hentet (2024, 23. December) fra http://www.artsdatabanken.no/fab2018/N/1819