Artsprosjektet – nytt mandat og ny utlysning
Artsprosjektet har det siste året vært gjennom en prosess for å bli bedre. Nå er nytt mandat og ny organisering på plass, og i april lyser vi ut nye midler det kan søkes på.
Nataliya Budaeva og Tom Alvestad fra Universitetsmuseet i Bergen på jakt etter annelider (leddormer) på Sandviksletta i Tromsø, i forbindelse med Artsprosjektet Leddormer i Arktis. Foto: Nataliya Budaeva, Universitetsmuseet i Bergen, UiB. Lisens: CC BY-SA 4.0
- Innhold
- Nytt mandat er på plass
- Ny utlysning kommer 10. april
- Hvem kan søke?
- Hvordan bli en godkjent institusjon?
Etter en ekstern evaluering av Artsprosjektet våren 2024 gikk Artsdatabanken, i samråd med Klima- og miljødepartementet, gjennom prosjektets mandat og organisering. Motivet var blant annet å utarbeide mer presise mål for prosjektet, og enklere prosedyrer for å søke om midler og rapportere resultater.
Nytt mandat er på plass
Som et resultat av gjennomgangen er det nå utarbeidet et mytt mandat for Artsprosjektet, fastsatt av Artsdatabankens styre 23. januar 2025.
Det nye mandatet skiller seg fra det forutgående ved at det snevrer inn prosjektets målsetninger til tre hovedmål:
-
Styrke kunnskapen om lite kjente artsgrupper, ved å identifisere hvilke arter som finnes i Norge.
-
Styrke kompetanseoppbygging og rekruttering innen biosystematikk.
-
Fremme DNA-strekkoding av norske arter
Ny utlysning kommer 10. april
Utlysning av midler, som var planlagt til september 2024, ble utsatt til våren 2025. Nå er den nye utlysningen straks klar, og vil bli lagt ut på Artsdatabankens nettsider den 10. april. Dermed blir det nok en gang mulig å søke om tilskudd til prosjekter som styrker kunnskapen om lite kjente artsgrupper.
Hvem kan søke?
Artsdatabanken har kommet frem til at det er nødvendig med nye, klarere regler for hvem som kan søke tilskudd fra Artsprosjektet. Etter disse reglene er noen institusjoner automatisk godkjent, mens andre må søke om å bli godkjent før de kan søke tilskudd.
Norske universiteter, vitenskapelige høyskoler og høyskoler er automatisk godkjent. Det samme gjelder institusjoner som omfattes av regjeringens Strategi for helhetlig instituttpolitikk.
Andre institusjoner som ikke hører til i disse kategoriene, men som ønsker å søke tilskudd fra Artsprosjektet, må først søke Artsdatabanken om å bli godkjent.
Merk at det kun er søker som må være en godkjent norsk institusjon.Det vil si at man kan være samarbeidsinstitusjon/samarbeidspartner til de som søker selv om man ikke oppfyller kriteriene.
Hvordan bli en godkjent institusjon?
Institusjoner som ikke er automatisk godkjent kan søke om å bli godkjent. Kriteriene for å kunne søke er:
-
Må være registrert i Enhetsregisteret (eget organisasjonsnummer)
-
Må arbeide med biosystematikk, artskartlegging eller lignende
-
Må være en robust institusjon av en viss størrelse (for eksempel med fem faste biologiårsverk)
Søknaden skal vise at institusjonen oppfyller kriteriene, og også inneholde regnskap for de tre siste årene. Videre må revisorberetning, firmaattest fra Brønnøysundregisteret, samt institusjons-CV som viser at institusjonen har relevant kompetanse legges ved.
Søknad om godkjenning kan gjerne skje allerede før utlysningen offentliggjøres 10. april, og senest før søknadsfristen til utlysningen går ut.
Institusjoner som blir godkjent, trenger ikke søke på nytt senere.
Send søknaden til: postmottak@artsdatabanken.no