På oppdrag fra Artsdatabanken har Vista Analyse AS gjennomført en ekstern evaluering av Artsprosjektet. Arbeidet er nå avsluttet og evalueringsrapporten klar.  

Foto: Vista Analyse. Lisens: CC BY 4.0

Artsprosjektet ble vedtatt opprettet i 2009, som et element i regjeringens arbeid med å styrke kunnskapen som skal ligge til grunn for forvaltningen av norsk natur. Ambisjonen har vært å kartlegge alle flercellede arter i Norge. Prosjektet eies av Klima og miljødepartementet, og koordineres av Artsdatabanken.  

Gjennom Artsprosjektet gir Artsdatabanken årlig tilskudd til kartlegging av artsmangfoldet. Så langt har 128 prosjekter fått støtte til å kartlegge dårlig kjente artsgrupper på land, i havet og i ferskvann.  

Stor verdi for artskunnskapen i Norge 

Vista Analyse fant i sin evaluering at Artsprosjektet de årene det har eksistert har vært verdifullt for de vitenskapelige miljøene som har fått støtte til å kartlegge arter, ikke minst fordi det har gjort det mulig å rekruttere, bygge opp og beholde kompetanse på taksonomi og biosystematikk. 

Resultatene har også vært gode med tanke på hvor mange nye arter som er funnet gjennom prosjektet, og da spesielt arter i fra artsgrupper vi tidligere hadde lite kunnskap om. I alt er det kartlagt 20 000 arter gjennom Artsprosjektet, hvorav 4700 er nye for Norge. Dette gir i snitt funn av over fem nye arter hver uke. 

Vista Analyse drar også frem som en positiv ting at Artsprosjektet har gitt høy prioritet til DNA-strekkoding av de påviste artene.  

Det er forbedringspotensial 

Evalueringsrapporten fra Vista Analyse peker også på flere punkter og områder der det er rom for forbedring.  Artsdatabanken vil i tiden fremover, i samråd med Klima- og miljødepartementet, bruke litt tid på å vurdere hvilke av disse forbedringsforslagene som bør følges opp, og hvordan det best kan gjøres.  

Artsdatabanken vil i løpet av høsten 2024 komme tilbake med mer konkret informasjon om hvilke endringer i Artsprosjektet som vil komme som en følge av evalueringen.