Laterittkjuke Postia lateritia fra Veogjelet i Vågå kommune.

Laterittkjuke Postia lateritia er en sjelden kjuke som finnes i gammel furu-naturskog på læger av furu. Arten skilles fra andre arter i slekten ved at den vokser i lange smale striper langs barken og mørkner ved berøring. Den kan forveksles med andre arter i slekten som bruner ved berøring, og sikker bestemmelse krever mikroskop. Laterittkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Den har vanligvis en smal forlenget hatt, opptil 10 cm lang. Hatten er myk, håret og først kremfarget. Etterhvert så blir hatten brunlig til rustbrun i flekker eller ved berøring. Poreflaten er hvit til kremfarget og blir rødlig til rustbrun ved berøring. Porene er runde til kantete og (2–)3–4 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk. Gloeoplerous hyfer er spredt i hele fruktlegemet. Hyfene på hatten er noe fargete og vanligvis tykkveggete.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 13–22 x 3–5,5 μm.

Basidiosporer er 4,5–6 x 1,2–1,6 μm og allantoide.

Substrata. Arten er bare kjent fra Pinus sylvestris.

Bemerkninger. Arten er vanskelig å skille fra andre arter i "flekkjukekomplekset" som har mer eller mindre den samme brunlige misfargingen. Mikroskopisk skilles de ved at laterittkjuke har mer allantoide sporer.

Laterittkjuke finnes i gammel furu-naturskog på læger av furu, og vokser i lange smale striper langs barken.