Lønnekjuke Oxyporus populinus er en vanlig kjuke som finnes i løvskog og som vokser på lønn og andre løvtrær. Den er hvit og har hatter, og kjennetegnes ved at porelaget blir lagdelt med alderen. I tillegg får den ofte mosevekster. Lønnekjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige til flerårige. Hattene er ofte trappeformete og lateralt sammenvokste til store sammensatte fruktlegemer. Hatten er  kremfarget til lys brun-gul (buff) eller mørkner med alderen. Den er ofte dekket med mose ved basis. Poreflaten er kremfarget til beige og porene er runde til kantete og måler 5–7 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene har enkle skillevegger.

Cystidier er 20–35 x 3–4,5 μm og tallrike. De er tynnveggete og sylindriske med krystallkrone eller med et mer dekkende krystalllag som løser seg raskt i KOH.

Basidier er 8–14 x 5–5,5 μm og eggformete til bredt klubbeformete.

Basidiosporer er 3,5–4,5 x 2,5–4 μm og halvrunde.

Substrata. Kjuken vokser på døde og levende løvtrær, spesielt på Acer, men også innsamlet fra Aesculus, Alnus, Betula, Castanea, Cornus, Corylus, Crataegus, Eucalyptus, Fagus, Fraxinus, Juglans, Malus, Platanus, Populus, Robinia, Quercus, Salix, Sambucus, Tamarix, Tilia og Ulmus.

Bemerkninger. Arten skiller seg fra de andre i slekten ved de flerårige, sittende fruktlegemene med et lagdelt porelag.