Smuldrekjuke er skjør og kjennes igjen på det papirtynne porelaget, hvit fibrøs kant og på at den ofte har en gul smuldrete del. Bilde fra Gråkollen i Flå kommune.

Smuldrekjuke Oligoporus rennyi er en vanlig kjuke som finnes i barskog og vokser på gran. Den er skjør og kjennes igjen på det papirtynne porelaget, hvit fibrøs kant og på at den har ofte en gul smuldrete del, som er ufertil (anamorph). Smuldrekjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Kjuken er vanligvis ganske liten og sjelden over 10 cm i lengste dimensjon. Poreflaten er først hvit og senere misfarget. Porene er sammenfallende og kantete. De måler 3–4 per mm.

Imperfekt stadium er ofte, men ikke alltid til stede. Vanligvis utvikler den seg før det perfekte stadium og opptrer ved kanten eller under det poreformete fruktlegemet. Den er løs og pulveraktig og kun noen få cm i diameter. Den er blekt sitrongul og består av tykkveggete elliptiske til noe kantete chlamydosporer. De har vanligvis en oljedråpe og måler 4,5–7 x 3,5–5 μm.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene er sammenklistrete og 2–5 μm brede.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 20–28 x 5–6 μm.

Basidiosporer er 4–5(–5,5) x 2–2,5 μm og rikelig til stede. De er avlangt elliptiske.

Substrata. Kjuken vokser på råtten barved og er ofte funnet på gammelt bygningsmateriale og på lignende steder. Picea er hovedvert.

Bemerkninger. Arten er vanligvis lett å gjenkjenne på papirglatte tynne porer og tallrike basidiosporer i preparater hvor basidier vanligvis er helt fraværende. Hvis det sitrongule chlamydosporestadiet er til stede, vil det være diagnostisk i felt.