Piggmusling Irpex lacteus er en vanlig art som vokser på død ved av tallrike løvtreslekter, ofte på døde greiner eller stokker av stående trær av bjørk, osp, lind, spisslønn og rogn, men også andre løvtrær. Den kjennes igjen på den piggete poreflaten og mikroskopkarakterer (krystalldekte cystidiene og de enkle skilleveggene på de generative hyfer). Piggmusling finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og vanligvis hylleformete med hatter som er opptil 1 x 7 x 0,5 cm. Hatten er hvit til kremfarget eller blekt beige og tett håret. Poreflaten er hvit til kremfarget og porene er kantete og 2–3 per mm.

Hyfesystem: dimitisk. Hyfer med enkle skillevegger.

Cystidier er 50–110 x 5–10 μm og sterkt krystalldekket i toppen. De er utstikkende opptil 40 μm.

Basidier er 20–30 x 4–6 μm.

Basidiosporer er 5–7 x 2–3 μm og avlange til sylindriske.

Substrata. Kjuken vokser på død ved av tallrike løvtreslekter, ofte på døde greiner eller stokker av stående trær, slik som Acacia, Acer, Alnus, Betula, Cornus, Corylus, Cytisus, Echinospartum, Eucalyptus, Fagus, Frangula, Juglans, Pittosporum, Populus, Prunus, Rosa, Sorbus og Tilia.

Bemerkninger. Den uregelmessige piggete poreflaten, de krystalldekte cystidiene og de enkle skilleveggene på de generative hyfene er diagnostiske karakterer.