Kjellerkjuke Fibroporia vaillantii vokser først og fremst på bartrær som furu og gran og oftest funnet på lagret materiale, bygningsmateriale i gruver, kjellere eller tilsvarende fuktige steder. Dette er en hvit resupinat kjuke med strengete kant (rhizomorfer). Normalt lett å kjenne på grunn av relativt store sporer (sees i lysmikroskop) og ganske myke fruktlegemer med rhizomorfer langs kanten. Den er vidt utbredt.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Kjuken vokser ofte vidt utbredt og er opptil 4 mm tykk. Den er lett å løsne og er myk til fibrete. Kanten er ofte bred og med rhizomorfer. Poreflaten er hvit til kremfarget og blir blekt skittenbrun. Porene er runde til kantete og 2–4 per mm.

Hyfesystemet er dimitisk.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 20–28 x 6–8 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 4,5–7 x 3–3,6 μm og bredt elliptiske.

Substrata. Kjent først og fremst å vokse på bartrær som furu og gran, og oftest funnet på lagret materiale, bygningsmateriale i gruver, kjellere eller tilsvarende fuktige steder. Den er meget sjelden på løvtrær slike som bøk, kirsebær og eik.

Bemerkninger. Normalt lett å kjenne på grunn av de relativt store sporene og ganske myke fruktlegemene med rhizomorfer langs kanten.