Kartleggingsenheten omfatter fastbunn i klare, svært kalkrike og roligflytende elver, enten på fast fjell eller med blokker og steiner som ikke flyttes av elvevannet.

Svært kalkrik (6,3 mg Ca/l) fastbunn (D50 = 1000 mm) i klar og roligflytende elv i Gudbrandsdalslågen i Dovre kommune

Økologisk karakteristikk

Kartleggingsenheten omfatter fastbunn i elver og bekker i alle størrelser, med liten helning og som enten renner gjennom svært kalkrikt fast fjell eller i svært kalkrikt substrat med kornstørrelsesdiameter større enn det en 10-årsflom greier å flytte på. Substratet er altså relativt stabilt over en periode på minst 15–20 år. Kalkrik berggrunn som består av fyllitt, leirskifer, grønnstein, grønnskifer, dolomitt, kalkstein og marmor, med tilhørende løsmasser i nedbørfeltet, kan gi grunnlag for denne kartleggingsenheten. I små elver og bekker forekommer O1-C-7 ofte i mosaikk eller sammensatt med O2 Elvesedimentbunn. Ofte sparsom vegetasjon av elvemose eller påvekstalger. I svært stilleflytende partier med små mengder av finsedimenter mellom blokker kan det forekomme undervannsvegetasjon med karplanter.

Identifisering

Vannprøve, vannhastighet og vurdering av substrat (fast fjell eller sediment, kornstørrelse og flomvannføring).

Utbredelse og regional fordeling

Kartleggingsenheten forekommer i deler av landet med kalkrike bergarter. Høyest kalsiumkonsentrasjon finner vi i elver som renner over marmor.

Viktigste forvekslingsenheter

Kartleggingsenheter med nærliggende trinn for LKM-ene KA Kalkinnhold,  VF Vannpåvirkningsintensitet og HU Humusinnhold.