Kartleggingsenheten omfatter lite eksponert strandkanter med fastbunn i moderat kalkrike innsjøer. Finnes i beskyttede bukter i større innsjøer, og er vanligst i innsjøer over tregrensa.

Moderat kalkrik (6,4 mg Ca/l) beskyttet fast strandkanter i dam øst for Vuolit Luoppal i Lebesby kommune. 

Økologisk karakteristikk

Omfatter sonen med fast bunn i strandkanter som kan tørrlegges i perioder og som ofte er helt uten vegetasjon. Bunnen kan bestå av fast fjell eller blokker som vind eller strømninger ikke greier å flytte på. I innsjøer, hvor fastbunnen har sin opprinnelse i fluviale prosesser, er ofte blokkene avrundet. Kalkrik berggrunn og løsmasseavsetninger i nedbørfeltet, typisk med fyllitt, leirskifer, grønnstein eller grønnskifer kan gi grunnlag for denne kartleggingsenheten. L1-C-7 kan forekomme i mosaikk med sedimentbunn.

Identifisering

Vannprøve og vurdering av substratets kornstørrelse og bølgepåvirkning.

Utbredelse og regional fordeling

Forekommer i bukter i store og mellomstore innsjøer (> 0,5 km2) i hele landet hvor det er kalkrik berggrunn. Vanlig i alle størrelsesklasser av innsjøer over tregrensa på kalkrik grunn.

Viktigste forvekslingsenheter

Kartleggingsenheter med nærliggende trinn for LKM-ene KA Kalkinnhold, DL Dybderelatert lyssvekking og VF Vannforstyrrelsesintensitet.