Kjennetegn

Kammose vokser i gylne grønne eller gulgrønne matter, ofte med innslag av brun farge på nedre deler av skuddene. Hvert enkelt skudd blir ikke mer enn noen få centimeter langt, men arten kan danne store og tette matter. Skuddene er tett og fjærliknende forgreinet. Bladene er utstående og kraftig bøyd. De har en avlang triangulær form med hjerteformet basis. Bladene er gradvis avsmalnende og ender i en lang tynn spiss. Bladkanten har tydelige tenner og bladnerven er kort og dobbel. Sporofytter forekommer av og til. Det er verdt å merke seg at denne arten er veldig variabel i form og størrelse. Individer som vokser i eller langs rennende vann kan eksempelvis være nesten ugreinet.

Forvekslingsarter

Det er ingen opplagte forvekslingsarter, den tette og regelmessige fjærliknende forgreiningen finner vi også hos fjærmose Ptilium crista-castrensis, men her er skuddene mye større og den vokser på marken i fattig til intermediær, frisk skogsmark. Flommose Hyocomium armoricum er en sjelden vannlevende mose som kan minne om kammose. Flommose finnes på Sør-Vestlandet, den har imidlertid ikke like kraftig bøyde blad og i tillegg en stivere og mer gummiaktig konsistens i fuktig tilstand.

Økologi

I enkelte regioner er kammose fullstendig dominerende på kalkberg i skog og halvåpne miljøer, mens den andre steder nesten mangler helt. Den har sin hovedtyngde i oseaniske til svakt oseaniske strøk og ser ut til å være sjelden i fjellet.

Utbredelse

Kammose er vanlig forekommende i kalkrike trakter i store deler av landet nord til Troms. Arten er videre utbredt på store deler av den nordlige halvkule.