Skorpekjuke Datronia mollis er en resupinat mørkfarga kjuke med en liten hattkant og store irregulære porer. Bildet er fra Busundevja, Ringerike, 2015.

Skorpekjuke Datronia mollis er en vanlig kjuke som finnes i barskog, løvskog og blandingsskog og er nedbryter på diverse løvtrær. Dette er en resupinat kjuke med en liten hattkant. Hattoverflaten er mørk brun til svart og porelaget er grått med relativt store irregulære porer. Det er en svart sone mellom hattoverflaten og porelaget. Skorpekjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og enten resupinate eller utbøyd opptil 2 cm. Hatten er mørk brun til svart og strihåret til glatt og konsentrisk sonet. Poreflaten er korkfarget til mørk brun. Porene er kantete til daedaloide (labyrintiske) og 1–2 per mm. Den har en svart sone mellom øvre hårlag og kjøtt.

Hyfesystemet er trimitisk.

Dendrohyphidia er greinete og vridde. Disse er til stede på kanten av poreåpningene og er 1,5–3 μm i diameter.

Basidier er 25–30 x 5–6,5 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 10–12 x 3–4 μm og sylindriske.

Substrata. På tallrike løvtreslekter slik som Acer, Aesculus, Alnus, Betula, Carpinus, Corylus, Fagus, Frangula, Fraxinus, Malus, Populus, Prunus, Quercus, Robinia, Salix, Sorbus, Tilia og Ulmus, meget sjelden på Abies og Pinus.

Utbredelse. Spredt gjennom hele landet.

Bemerkninger. De store uregelmessige porene og den svarte sonen mellom øvre hårlag og kjøtt, er gode feltkjennetegn for skorpekjuke.

Skorpekjuke Datronia mollis er en vanlig kjuke vokser på løvtrær i barskog, løvskog og blandingsskog. Her er den funnet på Fønset i Flesberg i 2016.