Røykkjuke Bjerkandera fumosa er en vanlig kjuke som vokser på ulike løvtrær i løvskog. Denne er funnet ved Korsrud i Lier i 2008.

Røykkjuke Bjerkandera fumosa er en vanlig kjuke som vokser på ulike løvtrær i løvskog. Dette er en hattedannende beigebrun kjuke med lyst brungrått porelag. Som fersk lukter den søtlig, som anis. Den har en mørk linje mellom porelaget og hattkjøttet. Røykkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er hattedannende. Hattene vokser enkeltvis eller i hyller og er ofte lateralt sammenvokst og opptil 5 x 10 x 2 cm. Hatten er lys brun-gul (buff) til trefarget. Poreflaten er lys brun-gul (buff) til lys grå-hvit (isabelline). Porene er runde til kantete og 2–5 per mm. Porelaget er blekt røykgrå, opp til 4 mm tykk og er delt i kjøttet av et tynt, mørkt lag.

Hyfesystemet er monomitisk.

Cystidier eller andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 20–22 x 5–7 μm.

Basidiosporer er 5,5–7 x 2,5–3,5 μm og sylindriske.

Substrata. Arten vokser på døde løvtrær slike som Acer, Aesculus, Alnus, Betula, Corylus, Cytisus, Eucalyptus, Fagus, Fraxinus, Juglans, Malus, Myoporum, Populus, Prunus, Quercus, Salix, Sambucus, Sorbus, Tilia og Ulmus.