Kelohvitkjuke Antrodia infirma er en sjelden kjuke som kan finnes i gammel naturfuruskog. Her er den funnet ved Fiskevatnet i Pasvik, Sør-Varanger i 2017.

Kelohvitkjuke Antrodia infirma er en sjelden kjuke som finnes i gammel, oftest urskogsnær furuskog, der den vokser på furulæger av kelo-type (læger etter gamle saktevoksende trær). Kelohvitkjuke er en hvit resupinat kjuke som har hvite kantete porer som ung og fersk. Kjuken blir beige til brun som tørr og er ofte angrepet av en møll som etterlater smuldrende vedheng og en sopp-parasitt som gir rosa farge. Kelohvitkjuke kan ligne på rekkekjuke Antrodia serialis, som er langt vanligere og vokser på gran. Den er funnet nord til Finnmark.

Porene til kelohvitkjuke Antrodia infirma er gjerne kantete utformet. Denne er funnet ved Hästkullen i Jokkmokk i 2021.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Kjuken er opptil 10 cm i lengste dimensjon. Den er myk som fersk og blir sprø som tørr. Kanten er hvit til kremfarget og noe blekere enn poreflaten. Poreflaten er hvit som fersk og blir kremfarget, okerfarget (trefarget) til halmfarget som tørr. Porene er kantete og 3–4 per mm, iblandet noen større porer.

Hyfesystemet er dimitisk. Generative hyfer er dominerende i hele fruktlegemet. De er tynnveggete, har rikelig med bøyler og er 2–5 μm brede og har ofte et oljeaktig innhold som gammel. Noen hyfer blir gloeoplerous med alderen. Skjeletthyfer er sjeldne.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 16–22 x 4–8 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 6–6,5 x 2–3 μm og smalt elliptiske med en fusiform tupp ved modning.

Substrata. Den vokser vanligvis på døde stokker av Pinus sylvestris mer sjeldent på Picea abies.

Et speil er et nyttig verktøy når en skal lete etter vedboende sopper under læger som denne ved Hästkullen i Jokkmokk i 2021.

Et eldre eksemplar av kelohvitkjuke Antrodia infirma funnet ved Yttersjøen, Engerdal, i 2006.

Fruktlegemet til kelohvitkjuke Antrodia infirma på kelofurulæger ved Fiskevatnet i Pasvik, Sør-Varanger i 2017.

Kelohvitkjuke blir beige til brun som tørr, og blir ofte angrepet av sopp-parasitt som gir rosa farge som vist her. Dette fruktlegemet er funnet ved Hallerfjellet i Pasvik, Sør-Varanger, 2013.

Som gammel blir kelohvitkjuke brunere i fargen, og ofte angrepet av møll som etterlater smuldrende vedheng. Her ved Hallerfjellet i Pasvik, Sør-Varanger, 2013.