Enya Lundgren stikker av med 1. premien i årets påskenøtter (premienøtta). Artsdatabanken gratulerer, premiene kommer i posten. 

Snønebbfluene er aktive hele vinteren gjennom. Man tror de stort sett spiser mose.

Skorpionfluehannenes hale er uten giftbrodd.

Artsdatabankens påskenøtter har tydeligvis vært en populær syssel i disse rolige hjemmepåsketider. Et stort antall korrekte svar har tikket inn til oss i løpet av høytiden, og de fleste hadde helt riktig kommet frem til at riktig svar var NEBBFLUER!

Nebbfluer er en liten insektorden, men til gjengjeld en ganske spesiell gjeng. Her finner du både skorpionfluer og snønebbfluer. En skorpionfluehann har det som ser ut som en skorpionhale, men som egentlig er et gigantisk paringsorgan! Han sjarmerer gjerne sin utkårede med en matgave, i form av en død flue eller næringsrikt gulp han selv har laget. Snønebbfluene på sin side er friskuser som er aktive under snøen hele vinteren. Du kan ofte se dem oppå snøen når det nærmer seg vår.  I Arter på nett kan du lese mer om nebbfluene.

Fem heldige vinnere

1. premien ble som nevnt innledningsvis vunnet av Enya Lundgren, som får tilsendt sekk, PC-mappe, påskeegg, handlenett, t-skjorte og refleks.

2. premien, handlenett, t-skjorte og refleks, ble vunnet av Silje Kristine Sælen-Helgesson.

3. – 5. premiene bestående av handlenett og refleks, ble vunnet av Bernt Buvarp, Hanne Hanssen og Morten Berg

Takk til alle som har sendt inn svar, og gratulerer til de fem vinnerne!

Her er de riktige svarene som til sammen dannet grunnlaget for ordet nebbfluer.