Midd i atlantisk høymyr - MARB
6-20
Middarten Limnozetes rugosus som voksen (t.v.) og ung (t.h.) er allerede funnet i myr.
Midd er de mest tallrike og artsrike leddyrene i myr. De er representert av underorden Oribatida, som er nedbrytere, orden Mesostigmata, som er rovdyr, og orden Trombidiformes. Midd i myr er lite kjent, og man regner med å kunne finne over 30 nye arter for Norge og noen nye for vitenskapen.
- Innhold
- Les mer om lignende prosjekter:
Prosjektet skal spesielt fokusere på atlantiske høymyrer, ettersom dette er en naturtype som har mesteparten av sin utbredelse i Norge. Man regner med at noen middarter kan være spesialisert til å leve sammen med bare en eller noen få mosearter, og at derfor kan være et stort mangfold av middarter i ei myr som helhet.
For å få tak i de små edderkoppdyra skal prosjektdeltakerne ta med seg torvmose-prøver fra til sammen seks atlantiske høymyrer i Vestland, Trøndelag og Nordland. Fra hver myr skal de ta med seg prøver av fem arter torvmose Sphagnum, for så å se hvilke midd som finnes i hver av prøvene. Middene skal artsbestemmes morfologisk og DNA-strekkodes. Det finnes DNA-strekkoder av få norske midd, og dette prosjektet vil forbedre DNA-strekkodebiblioteket BOLD for de aktuelle artsgruppene.
Det skal være fokus på å spre kunnskap om midd, både gjennom å inkludere master- og doktorgradsstudenter, og gjennom å gjøre bilder og bestemmelsesverktøy tilgjengelig for allmennheten.