Snutegullhette har en mer krypende voksemåte enn de andre artene i slekta. I tillegg er bladene mye mindre krusete i tørr tilstand enn de fleste forvekslingsartene. Arten vokser i et bredt belte langs kysten nord til Troms.

Kjennetegn

Snutegullhette vokser med krypende skudd og opprette greiner. Bladene er avlangt og smalt triangulære og nerven slutter nedenfor bladspissen. I tørr tilstand er bladene svakt bøyde eller krusete. Bladcellene har lave, ugreinete papiller. Sporofytter forekommer vanlig og kapselen har åtte tydelige langsgående furer. Peristomet består av 16 karakteristisk hvite tenner som sitter i par eller enkeltvis.

Økologi

Snutegullhette vokser på bark av løvtrær med intermediær til rik bark, men kan også vokse på stein der de klimatiske forholdene er optimale. Den vokser både i skog og i mer åpent lende.

Utbredelse

Arten finnes i et bredt belte langs kysten nord til Troms.

Forvekslingsarter

Snutegullhette kan, når den en sjelden gang vokser på berg, forveksles med fjellgullhette, men skiller seg fra denne på sine lave og ugreinete papiller på bladcellene. Fjellgullhette har høye forgreinete papiller på bladcellene.