Trekantspinnere produserer ikke gift.

Kjennetegn

Trekantspinnere (Uloboridae) har et karakteristisk øyearrangement. Det nest siste beinleddet (med calamistratum) på det bakerste beinparet er bøyd sett fra siden.

Trekantspinnere er mellomstore edderkopper med et karakteristisk øyearrangement, hvor de ytterste øyne i fremre øyerekke er langt fra de ytterste øyne i bakre øyerekke. Alle artene i familien er såkalt cribellate og har et spinnfelt (cribellum) foran spinnvortene samt én kamlignende rekke med tettsittende hår (calamistratum) på nest siste beinleddet (metatarsus) i det bakerste beinparet. Hos trekantspinnere er dette beinleddet med calamistratum bøyd sett fra siden. Det finnes kun én art i Norge, skogtrekantspinner Hyptiotes paradoxus. I Norge finnes det også en innført art fra samme familie, drivhustrekantspinner Ulobores plumipes, men denne finner man kun innendørs, som oftest i drivhus.

Levested og økologi

Familien trekantspinnere har ikke giftkjertler. I stedet surrer de inn byttet og spiser det når det sitter helt fast. Trekantspinnere lager et trekantet nett, derav navnet, som er de reduserte delene av et hjulnett, hvor edderkoppen holder den ene delen fast i beina. Når et insekt lander i nettet, løsner den taket noe slik at byttet surrer seg inn i de løse trådene.

Karakteristiske og vanlige arter i Norge

Skogtrekantspinner Hyptiotes paradoxus.